Για τον εκλογικό-κοινοβουλευτικό κρετινισμό του ΚΚΕ

Αναμφίβολα, οι εκλογές αποτελούν μια κεντρική πολιτική μάχη, την οποία δίνουμε, γιατί ακριβώς εν όψει και με αφορμή αυτές ανοίγεται μια μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα ζητήματα της περιόδου. Οι κομμουνιστές λοιπόν κατεβαίνουν στις εκλογές για να διαδόσουν πιο πλατεία τις απόψεις τους. Δεν ξεχνούν ωστόσο τον πολύ περιορισμένο ρόλο τους. Όπως δηλαδή περιγράφεται από τον Ένγκελς, ότι δηλαδή αυτές είναι «δείκτης ωριμότητας της εργατικής τάξης», τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Και αυτό γιατί οι αποφάσεις, που απλά επικυρώνονται στην Βουλή που προκύπτει από τις εκλογές, έχουν παρθεί ήδη στα πραγματικά κέντρα εξουσίας, στα επιτελεία του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας ολιγαρχίας. Για να κρύψει βέβαια αυτήν την πραγματικότητα, η αστική τάξη παρουσιάζει τις εκλογές σαν το καλύτερο μέσο συμμετοχής στην λήψη των αποφάσεων για το λαό και τη Βουλή σαν τον «ναό της Δημοκρατίας» όπου όλη η κοινωνία συνδιαμορφώνει. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η πολιτική του ρεβιζιονισμού και του ρεφορμισμού που αντί να δει ως κομβικό το ζήτημα της εξουσίας, αποθεώνει τους θεσμούς της αστικής εξουσίας, τις εκλογές, τον κοινοβουλευτικό αγώνα και υποπίπτει στον εκλογικό-κοινοβουλευτικό κρετινισμό.

Μια τέτοια πολιτική είναι αυτή του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ με το λαΪκό κίνημα να βρίσκεται σε υποχώρηση, λόγω των οργανωτικών του δυνατοτήτων, παρουσιάζεται σαν ο φορέας που βάζει φραγμό στα αντιλαΪκά μέτρα, κηρύσσει «αντεπιθέσεις» και οικοδομεί την λαϊκή εξουσία κάθε βδομάδα. Τώρα εν όψει εκλογών μας θυμίζει το πραγματικό, ρεφορμιστικό DNAτου, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο, όσες «στροφές» κι αν κάνει το ίδιο. Από τον «Ριζοσπάστη» και τον διαδικτυακό 902 μπορούμε να βρούμε αναρίθμητες δηλώσεις στελεχών του ΚΚΕ που αποδεικνύουν τα παραπάνω. Εδώ θα παραθέσουμε ελάχιστες αλλά ενδεικτικές της άποψης του ΚΚΕ για τον χαρακτήρα των εκλογών.

«…Και η ελπίδα είναι ότι μπορεί να γίνει μια μεγάλη ανατροπή σε πολιτικό επίπεδο. Αυτή η ανατροπή δεν μπορεί να γίνει, αν δεν ενισχυθεί το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες και παντού» (Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» το πρωί της Τετάρτης 2 Γενάρη)

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δ.Κουτσούμπας με άρθρο στην Εφ.Συν. (16/2/2019): «Στις εκλογικές αναμετρήσεις της επόμενης περιόδου το ΚΚΕ προτάσσει τον στόχο: Ενιαία απάντηση στην ενιαία επίθεση που δέχεται ο λαός μας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, και στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές.…»

Είναι φανερό ότι σύμφωνα με το ΚΚΕ η «ενιαία απάντηση» στην επίθεση μπορεί να γίνει μόνο με την εκλογική ενίσχυσή του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η εκλογική ενίσχυσή του μπορεί να προκαλέσει την μεγάλη πολιτική ανατροπή! Αν αυτή η τοποθέτηση δεν είναι ορισμός του να σπέρνεις αυταπάτες για τον χαρακτήρα των εκλογών, τότε τι είναι; Εμείς γνωρίζουμε και λέμε ότι η απάντηση στην επίθεση θα γίνει με τον μαζικό, λαΪκό, εξωκοινοβουλευτικό αγώνα. Με το λαό οργανωμένο και αποφασισμένο στον δρόμο. Έτσι διεξάγεται η ταξική πάλη από την πλευρά των εργαζομένων και του λαού, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επέλθουν οι «μεγάλες πολιτικές ανατροπές». Αν αυτές αντίθετα μπορούν να γίνουν εύκολα, με το «μαγικό χαρτάκι» της ψήφου και το λαό απλά ψηφοφόρο, τότε δεν χρειάζεται να κουραζόμαστε με απεργίες, οργάνωση, συνδικάτα κλπ. Αυτό είναι λοιπόν το εκβιαστικό δίλημμα.

Ακόμα(στο ίδιο άρθρο του Κουτσούμπα): «…Η μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ είναι όρος απαραίτητος για να χτυπηθεί η Ακροδεξιά στη ρίζα της, για να γκρεμιστεί η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή απ’ την τρίτη θέση, για να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε αυτό το σύστημα, στα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που γεννούν και τρέφουν τον φασισμό.…»

Αφήνουμε περαιτέρω εδώ ασχολίαστο το γεγονός ότι όχι η «ενίσχυση», αλλά η «μεγάλη ενίσχυση» του ΚΚΕ δυναμώνει την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό για να αναφερθούμε στο πώς βλέπει το ΚΚΕ την πάλη για την απομόνωση της Ακροδεξιάς και του φασισμού. Λίγο-πολύ παρουσιάζεται ως πρόβλημα που θα λυθεί ή που θα δεχτεί αποφασιστικό χτύπημα αν πέσει η Χρυσή Αυγή από την 3η θέση! Είναι φανερή η προσπάθεια του ΚΚΕ να κερδίσει ψήφους δημοκρατικών ανθρώπων, υπερτονίζοντας την εκλογική κούρσα για την 3η θέση. Είναι όμως πολλαπλά λάθος να καλλιεργείται η αυταπάτη ότι η Ακροδεξιά και ο φασισμός «χτυπιέται» ή «γκρεμίζεται» με την προσθήκη περισσότερων «μαγικών χαρτιών», με την κατάκτηση της 3ης θέσης. Όπως και ο καπιταλισμός δεν ανατρέπεται με το να είναι το ΚΚΕ (ή και ένα πραγματικό ΚΚ) πρώτο κόμμα στις εκλογές. Η Ακροδεξιά και η Χρυσή Αυγή θα απομονωθεί, οικοδομώντας ένα κίνημα ενάντια στην αντιλαΪκή πολιτική και με στόχο την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, την οποία αντιπαλεύει το ΚΚΕ και καπηλεύεται η Χρυσή Αυγή.

Κλείνοντας, η υποταγή του ΚΚΕ στους αστικούς θεσμούς είναι χαρακτηριστικό γνώρισμά του. Από τα συνεχή καλέσματά του σε διεξαγωγή εκλογών το 2010-12 όταν ο λαός διαδήλωνε κατά χιλιάδες στους δρόμους, την κατάργηση των Μνημονίων με..πρόταση νόμου στη Βουλή και (κρατηθείτε) συλλογή..ηλεκτρονικών υπογραφών, ή την πρόταση του ΚΚΕ για την Συνταγματική Αναθεώρηση, με την οποία καταργούσε το αστικό κράτος, την εξάρτηση και τον καπιταλισμό. Μέχρι την τωρινή έξαρση για άλλη μια φορά του εκλογικού-κοινοβουλευτικού κρετινισμού. Όσον μας αφορά ούτε υποτιμούμε, αλλά και σίγουρα δεν υπερεκτιμούμε τον χαρακτήρα των εκλογών και έχουμε πάντα στο νου μας την γνωστή ρήση του Μαρξ: «Αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες».

1)https://www.902.gr/eidisi/politiki/177880/enishysi-toy-kke-se-oles-tis-k..., η συνέντευξη του Γ.Πρωτούλη

2)https://www.efsyn.gr/arthro/antipalos-elpidoforos-polos-ston-kalpiko-dip...

Το άρθρο του Δ.Κουτσούμπα

Γιώργος Ράπτης,
στελεχος της Πορείας, νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης