Για το «άνοιγμα» των πανεπιστημίων μπροστά στην εξεταστική περίοδο και τη στάση των πολιτικών δυνάμεων

Κατηγορία: 
amfitheatro

Δύο σχεδόν χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και κρατώντας τα πανεπιστήμια κλειστά 1,5 σχεδόν χρόνο, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επέβαλαν το μέτρο της τηλεκπαίδευσης της ημιμάθειας και των αποκλεισμών. Τον περασμένο Σεπτέμβρη η κυβέρνηση προχώρησε στο υποτιθέμενο «άνοιγμα» των σχολών χωρίς επί της ουσίας να πάρει το παραμικρό μέτρο για την υγειονομική προστασία των φοιτητών και συνολικά της ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Ειδικότερα, αντί να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή δωρεάν και επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών ελέγχων στον φοιτητικό πληθυσμό, επέβαλε το απαράδεκτο μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου, που αποτελεί και πλευρά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, εξαναγκάζοντας χιλιάδες φοιτητές να πληρώνουν για ράπιντ τεστ και αποκλείοντας στην πραγματικότητα πολλούς από αυτούς από την εκπαιδευτική διαδικασία. Αντί να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας για τον απαραίτητο εξαερισμό και την απολύμανση των αμφιθεάτρων και των αιθουσών, απλώς μείωσαν τις διδακτικές ώρες, διατηρώντας ταυτόχρονα ανέγγιχτη τη διδακτέα ύλη στην πλειοψηφία των μαθημάτων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εντατικοποίηση των όρων σπουδών. Ταυτόχρονα, προκλητικά έδωσαν εκατομμύρια για να προχωρήσουν στη στελέχωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας για την καταστολή του φοιτητικού κινήματος

Αντί να προσλάβουν το απαραίτητο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, αντί να χωρίσουν τα τμήματα σε κλιμάκια, άφησαν τους φοιτητές να στοιβάζονται κατά εκατοντάδες στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες, να κάθονται ακόμη και στα πατώματα προκειμένου να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις και τα εργαστήρια. Αντί να αξιοποιήσουν αίθουσες και χώρους που παραμένουν αδικαιολόγητα κλειστοί, αντί να προσθέσουν δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άφησαν τους φοιτητές να «σαρδελοποιούνται» στα λεωφορεία και το μετρό, καθώς και να επικρατεί το αδιαχώρητο στις λέσχες σίτισης. Αντί να διαθέσουν δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά, φόρτωσαν και αυτό το οικονομικό βάρος στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Και τώρα, μπροστά στη νέα έξαρση των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων και παρά την εγκληματική κυβερνητική εγκατάλειψη του ΕΣΥ, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των σχολών κατά την εξεταστική περίοδο, χωρίς το παραμικρό μέτρο για την προστασία της υγείας των φοιτητών.

Οι φοιτητές καλούνται μέσα στις συνθήκες ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς και με επικράτηση φόβου και αβεβαιότητας σε σημαντικά τμήματα του φοιτητικού πληθυσμού, ακριβώς πάνω στο έδαφος των ανύπαρκτων μέτρων υγειονομικής προστασίας από την εγκληματικά ανεύθυνη κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, σε εξετάσεις με πλήρη άγνοια τόσο ως προς τον τρόπο εξέτασης όσο και για τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του ιού. Το άγχος της εξεταστικής, η διατήρηση ή και αύξηση της διδακτέας ύλης, οι εντατικοποιημένοι όροι σπουδών φέτος συνοδεύονται από το φόβο της μετάδοσης και νόσησης από τον ιό και τον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από την εξεταστική. Μέχρι στιγμής για την περίοδο της εξεταστικής δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα για όσους θα νοσούν, για όσους θα βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα, για τα τμήματα που θα εντοπίζονται κρούσματα και για φοιτητές που για λόγους υγείας (δικούς τους ή οικογενείας) δεν μπορούν να παρευρίσκονται στα αμφιθέατρα ή να στοιβάζονται στα ΜΜΜ καθημερινά για να μετακινούνται από και προς την σχολή. «Η διασφάλιση δεύτερης επαναληπτικής εξεταστικής -μετά το πέρας της πρώτης για να μπορέσουν όλοι οι παραπάνω φοιτητές να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα- η εξέταση ενός μαθήματος να γίνεται επίσης σε κλιμάκια για την αποσυμφόρηση των αιθουσών, ο επαρκής εξαερισμός και φυσικά η απολύμανση των αιθουσών είναι κάποια από τα ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των φοιτητών και των οικογενειών τους…», τονίζει με ανακοίνωσή της η Φοιτητική Πορεία.

Κυβέρνηση και πρυτανείες για ακόμη μια φορά «νίπτουν τας χείρας τους» μπροστά στον κίνδυνο διασποράς του ιού στα πανεπιστήμια. Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγειονομική προστασία των φοιτητών και όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν πάρθηκε όλη αυτή την περίοδο. Αντιθέτως δόθηκαν εκατομμύρια για αστυνομία στις σχολές, κάμερες, σεκιούριτι για την πραγματοποίηση ελέγχων στις εισόδους με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από την εκπαιδευτική διαδικασία, για τουρνικέ στις εισόδους των σχολών, για την τηλεκπαίδευση των αποκλεισμών. Επιλεκτικά, λοιπόν, βρίσκουν τα χρήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της καταστολής απέναντι στους φοιτητές που διεκδικούν ανθρώπινους όρους σπουδών και ζωής, ενώ για τη διασφάλιση της υγείας χιλιάδων φοιτητών και κατ’ επέκταση των οικογενειών τους «δεν υπάρχουν». Όπως οι προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών δεν αντιμετώπισαν την πανδημία, γιατί χρειάζονται γιατροί, νοσηλευτές, νοσοκομεία με επαρκή εξοπλισμό και υλικά, τεστ και ΜΕΘ, έτσι και απ’ τα πανεπιστήμια δεν λείπουν αστυνόμοι και φοιτητοδικεία, αλλά καθηγητές, προσωπικό στη διοίκηση και την καθαριότητα, αίθουσες και υποδομές στη σίτιση και στέγαση.

Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, να παρέχει μάσκες και αντισηπτικά, να βρει κτήρια και εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Χρειάζεται ακριβώς να ενισχυθεί ο αγώνας για να ανοίξουν ουσιαστικά οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς την καλλιέργεια του κοινωνικού διχασμού και κανιβαλισμού.

Από την περίοδο των γιορτών ακόμα, οι δυνάμεις της κυβερνητικής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς και η ΠΑΣΠ και το Bloco (Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ), αντί να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης τόσο της υγείας, όσο και της δημόσιας-δωρεάν παιδείας, ζήτησαν την πραγματοποίηση τηλε-εξεταστικής, προκειμένου υποτίθεται «να διασφαλιστεί η υγεία των φοιτητών». Αποτελεί το λιγότερο υποκρισία να μιλούν οι δυνάμεις αυτές για την υγεία του λαού και της νεολαίας, την ίδια στιγμή που στάθηκαν αρωγοί και συνένοχοι από την πρώτη στιγμή στην εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, που επικρότησαν την τηλεκπαίδευση η οποία απέκλεισε χιλιάδες φοιτητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αξιοποιείται σήμερα είτε ως μέσο καταστολής των μαθητικών αγώνων είτε ως μέσο εντατικοποίησης των σπουδών στα πανεπιστήμια. 

Από την άλλη, οι δυνάμεις της ΠΚΣ (ΚΝΕ) και των ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ), που όλο το προηγούμενο διάστημα υποτίθεται πως διεκδικούσαν να «ανοίξουν οι σχολές», ανεξάρτητα αν η πολιτική τους στάση και τακτική παρέπεμπε στο «μετά θα λογαριαστούμε», τώρα, μπροστά στην εξεταστική περίοδο, ζητούν να «πραγματοποιηθούν υβριδικές εξετάσεις», δηλαδή προτείνουν να γίνει κανονικά τηλε-εξεταστική. Το παραπάνω αίτημα αποτελεί στην πραγματικότητα πλήρη υπόκλιση των δυνάμεων αυτών στην κυβερνητική πολιτική και συνιστά υποχώρηση και φυγομαχία από τις μαχητικές και αγωνιστικές διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας και να διασφαλιστούν ασφαλείς όροι εξετάσεων χωρίς αποκλεισμούς και οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών, για διπλή διά ζώσης εξεταστική με όλα τα απαραίτητα μέσα για την προστασία της υγείας των φοιτητών και των οικογενειών τους. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να λένε πως η ΔΑΠ «υποκριτικά ζητάει τηλε-εξεταστική» (ΠΚΣ), λες και το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί κάποιο «αγωνιστικό» αίτημα ή ακόμη και να εναντιώνονται στη διπλή δια ζώσης εξεταστική (ΕΑΑΚ) επειδή «μόνο η υβριδική εξέταση εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των φοιτητών», λες και είναι αυτονόητο πως όλοι οι φοιτητές διαθέτουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και διαδίκτυο, λες και ένας φοιτητής ο οποίος νοσεί είναι καλό για την υγεία του να διαβάσει και να δώσει μαθήματα από το σπίτι! «Υπερ-αγωνιστικές» κορώνες στα λόγια, συμβιβασμός στην πράξη, έτσι συμπυκνώνεται η πολιτική των δυνάμεων αυτών που ντύνουν μάλιστα τα διαχειριστικά και ηττοπαθή τους αιτήματα με «αριστερό» και «αγωνιστικό» μανδύα

Οι φοιτητές καλούνται να παλέψουν απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και -εν όψει της εξεταστικής- καλούνται να αγωνιστούν μέσα από τους συλλόγους για την πλήρη απόρριψη της εξεταστικής που αποκλείει φοιτητές και να διεκδικήσουν μαζικά ασφαλείς όρους εξετάσεων.

 

Διαβάστε επίσης