Δελτίο τύπου της Πορείας Φιλοσοφικής

Κατηγορία: 

1. Όντας αντιμέτωποι με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, απέναντι στα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τις συνθήκες φοίτησής μας, προχωρήσαμε, με απόφαση φοιτητικού συλλόγου μέσα από τη γενική συνέλευση της Τετάρτης 14 Μαρτίου, σε διήμερη κατάληψη. Σκοπός της κατάληψης ήταν η μαζικότερη συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις στη Σύγκλητο και στο Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες εκφράζουν την ανυποχώρητη στάση μας απέναντι στην αποστοίχιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία μας, τη διάσπαση του ΦΠΨ και γενικότερα την υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας και την εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών. Η Σύγκλητος, όπως και η ίδια η Κοσμητεία, απέδειξαν για άλλη μια φορά την ανικανότητά τους να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις και να διαχωριστούν από τις αντιεκπαιδευτικές θέσεις και βλέψεις του Υπουργείου.

 

2. Οφείλουμε ως Πορεία να ξεκαθαρίσουμε πως οι αγώνες μας δεν παίρνουν μορφή μέσα από τραμπουκισμούς και νταϊλίκια, όπως μερίδα δυνάμεων της ΕΑΑΚ, που καταλήγουν να εκφυλίζουν και να ακυρώνουν τις προσπάθειες διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Η Σύγκλητος και η Κοσμητεία αποτελούν μοχλούς εφαρμογής της ασκούμενης κυρίαρχης πολιτικής και η επιμονή αυτές να «πάρουν θέση» καλλιεργεί τις πιο μεγάλες αυταπάτες για τον ρόλο τους. Θεωρούμε πως η επίθεση στις σπουδές και το μέλλον μας δε θα ανατραπεί από λίγους «πρωτοπόρους» σε μία συνεδρίαση της Συγκλήτου, αλλά από το μαζικό και οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.

 

3. Η δρομολογούμενη διάσπαση του ΦΠΨ και η λειτουργία του υπό διαμόρφωση Παιδαγωγικού τμήματος («Επιστημών Εκπαίδευσης») μέσα από το οποίο θα δίνεται η επάρκεια, έρχεται να επιβεβαιώσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική που εξυπηρετεί η αφαίρεσή της από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών. Βέβαια, σ’ αυτό συμβάλλει και η σχεδόν ανύπαρκτη ενημέρωση από την πλευρά των καθηγητών σε μας, που καλλιεργεί σκόπιμα τη «θολούρα» και τον αποπροσανατολισμό των φοιτητών.

 

4. Ως Πορεία Φιλοσοφικής καταθέσαμε πρόταση ώστε ο σύλλογός μας να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 21/3, καθώς κρίναμε και κρίνουμε ότι πρέπει άμεσα οι αγωνιστικές διαθέσεις και η δυναμική που έχει διαμορφωθεί στη σχολή μας να βρουν την έκφρασή τους στο πεδίο των μαζικών συλλογικών μας διαδικασιών. Αυτό βρήκε αντίθετες τις δυνάμεις του ΜΑΣ και της ΕΑΑΚ, που συμφώνησαν σε Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 26/3.

 

5. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε από την πλευρά μας πως απέναντι στην πολιτική που τσακίζει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον μας χρειάζεται η πιο πλατιά ενότητα, η μέγιστη δυνατή συσπείρωση πάνω στα άμεσα αιτήματά μας. Μακριά από λογικές «πεφωτισμένων πρωτοποριών», φαντεζί και εντυπωσιοθηρικών ενεργειών, μακριά από διασπαστικές πολιτικές.

 

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Φιλοσοφικής να συμμετέχουν:

• Την Πέμπτη 22/3 στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 13:00 στα Προπύλαια.

• Την Παρασκευή 23/3 σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Φιλοσοφική.

• Την Δευτέρα 26-3 στη Γενική Συνέλευση στις 12:00 στην αίθουσα 313.

Διαβάστε επίσης