Δελτίο τύπου της Φοιτητικής Πορείας για τις σημερινές κινητοποιήσεις (21/01)

Κατηγορία: 

Μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν δυναμικό παρόν στις σημερινές συγκεντρώσεις, οι οποίες κατέληξαν μετά από αρκετούς μήνες σε μαχητικές πορείες που έσπασαν τις αστυνομικές απαγορεύσεις και το κλίμα φόβου και κρατικής τρομοκρατίας που είχε επιβάλει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι σημερινές επιτυχημένες κινητοποιήσεις πρέπει να ιδωθούν στο πλαίσιο των συνολικότερων διαδικασιών που προηγήθηκαν. Ήταν οι συγκεντρώσεις των προηγούμενων εβδομάδων που στάθηκαν απέναντι στην κρατική καταστολή και διαμόρφωσαν τους απαραίτητους όρους ώστε να επιτευχθεί σήμερα η μαζική συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα όμως είναι και η κατεύθυνση της σταδιακής αναζωογόνησης των συλλογικών διαδικασιών, όπως οι γενικές συνελεύσεις, που συντελεί στην σταδιακή ανάταση των αγωνιστικών διαθέσεων. Η κατεύθυνση αυτή, αν και ακόμη αδύναμη έρχεται σε κόντρα με τη γραμμή των «συμβολικών κινητοποιήσεων» και του «μετά θα λογαριαστούμε», έτσι όπως αυτές εκφράζονται στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος από τις δυνάμεις του ΜΑΣ και των ΕΑΑΚ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών δεν μπορεί να γίνει με συμβολικές κινητοποιήσεις για τις οποίες δεν γνωρίζει κανείς παρά μόνο ορισμένα μέλη των δυνάμεων που τις οργάνωσαν. Δεν μπορεί επίσης να γίνει με ενέργειες και πρακτικές που επιχειρούν να υποκαταστήσουν τις συλλογικές διαδικασίες, όπως η… συλλογή υπογραφών ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Για να είναι νικηφόρος ο αγώνας του εκπαιδευτικού κινήματος απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση γύρω από το αίτημα «Κάτω το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο», κόντρα σε διαιρετικές λογικές που περιορίζουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από αυτό. Από αυτήν την άποψη, η ύπαρξη δύο συγκεντρώσεων σε μια σειρά από πόλεις, κατά τη διάρκεια των σημερινών κινητοποιήσεων προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στον αγώνα του φοιτητικού κινήματος.

Στο δρόμο του μαζικού ανυποχώρητου αγώνα πρέπει να συνεχίσει το εκπαιδευτικό κίνημα το επόμενο διάστημα. Να προχωρήσει στη διεξαγωγή μαζικών γενικών συνελεύσεων και στη διοργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων αγωνιστικής αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική

Διαβάστε επίσης