Διαπιστευτήρια Μητσοτάκη σε γερμανογαλλικό ιμπεριαλισμό και ΕΕ - Διαβεβαιώσεις πιστής τήρησης των μνημονίων

mitsotakis

Οι πρόσφατες επίσημες επισκέψεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο Παρίσι και Βερολίνο, επιβεβαιώ­νουν για μία ακόμα φορά, τους στενούς δεσμούς εξάρτησης από τον γερμανογαλλικό ιμπεριαλισμό και την Ε.Ε. γενικότερα, προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομικοστρατιωτική συνεργασία, να προ­χω­ρήσουν οι αντιλαϊκοί αναπτυξιακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και να δηλωθεί κατηγορηματικά η πιστή τήρηση όλων των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων που είχε συνάψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, επιζητήθηκε η «αλληλεγγύη» της Γαλλίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο, τη στιγμή μάλιστα που τα γαλλικά πετρελαϊκά μεγαθήρια (Total, Elf) αλωνίζουν ανεξέλεγκτα καταληστεύοντας την κυπριακή ΑΟΖ. Αναστρέφοντας την πραγματικότητα του οξύτατου ανταγωνισμού των μονοπωλίων, που αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής, έκφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του γαλλικού κολοσσού της «Total» στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια της Κρήτης, εκτιμώντας ότι «...η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή»! Από την πλευρά του ο Μακρόν, αναφερόμενος σε ένα «γεωπολιτικά κατακερματισμένο περιβάλλον» -το οποίο βεβαίως κατακερμάτισαν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί- δήλωσε πως η Γαλλία επαγρυπνεί απέναντι στις εντάσεις, τις δραστηριότητες και τις προκλήσεις της Τουρκίας (με έμμεση αιχμή κατά της Ρωσίας) στην Ανατ. Μεσόγειο, τις οποίες καλείται να «αντιμετωπίσει» από κοινού η Ε.Ε. Επιπλέον, εστίασε στο Μεταναστευτικό, όπου πρότεινε την ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν, προφανέστατα με ένταση της αστυνόμευσης.

Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως: «...Επιδιώκουμε βαθύτερες και πιο εκτεταμμένες διαρθρωτικές αλλαγές και σ’ αυτό θέλουμε τη Γερμανία σύμμαχό μας...», παρουσιάζοντας έτσι ένα δείγμα του αντιλαϊκού καμβά πάνω στον οποίο θα κεντηθεί το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η Ν.Δ. Το «αναπτυξιακό» αυτό πολυνομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή κατά τα μέσα Σεπτέμβρη, πριν από την κατάθεση του προσχεδίου κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020 στις 7 Οκτώβρη, με πλήθος φοροελαφρύνσεις, εισφοροαπαλλαγές και παροχές προς το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Ασφαλώς για τη διασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων από τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 (και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν οι «επενδυτές», είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της κυρίαρχης Γερμανίας, που μπορεί προφανώς να επηρεάσει τους «θεσμούς».  Παράλληλα, βολιδοσκοπείται και το ζήτημα της μείωσης των «πρωτογενών πλεονασμάτων», ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος «δημοσιονομικός χώρος». 

Μία δεύτερη πτυχή της επίσκεψης αφορούσε στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας μας και κυρίως των πλουτοπαραγωγικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, για τις οποίες το ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο, και ιδιαίτερα το γερμανικό, έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση της Δεξιάς, ήδη έχει προχωρήσει σε κοινά επενδυτικά προγράμματα για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», τα οποία θα ανακοινώσει σε λίγους μήνες.

Γίνεται φανερό πως η κινητικότητα γύρω από τη δημιουργία του 3ου «ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής», αλλά και οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά περίπου 20% που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, δεν είναι άμοιρες των παραπάνω σχεδιασμών, που αποτελούν κολοσσιαίες κερδοφόρες «μπίζ­­νες». 

Η «εξυγίανση» που επικαλείται η κυβέρνηση, αλλά και οι διαβόητες «θέσεις εργασίας», δεν είναι παρά το φύλλο συκής για την παράδοση των πιο κερδοφόρων κλάδων στην ασυδοσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Γι’ αυτές τις τελευταίες, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Φλεβάρη 2019), μιλάνε μόνα τους, αφού το 30% των εργαζομένων (δηλ. 632.088 στους συνολικά 2.133.156 εργαζόμενους) αμείβεται με μισθό που δεν ξεπερνά τα 400 € (396,11 €) μεικτά, ενώ ο μέσος μισθός καταγράφεται στα 950,07 € μεικτά μετά την περίφημη «αύξηση» κατά 0,6% της Αχτσιόγλου! Θυμίζουμε πως τον αντίστοιχο Φλεβάρη του 2011 ο μέσος μισθός όλων των μισθωτών ήταν 1.257,46 € μεικτά, της μερικής απασχόλησης 572,92 €, ενώ οι μισθωτοί με πλήρες ωράριο είχαν μέσο μισθό 1.419,24. 

Τέλος, την ίδια κυνικότητα που χαρακτήριζε τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Προσφυγικό, ακολούθησε και ο Κ.Μητσοτάκης, σπεύδοντας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις και τις απόψεις των Γερμανών, που αφενός μπλοκάρουν τις οικογενειακές επανενώσεις, ανάλογα με το πολιτικό γίγνεσθαι και αφετέρου εξαντλούν την αυταρχικότητά τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους οποίους θεωρούν παρίες που πρέπει κάπου να στοιβαχτούν. Ήδη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποποιείται κάθε ευθύνη για τις αδιανόητες συνθήκες διαβίωσης και ομηρίας που διαμορφώθηκαν για χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους στον τόπο μας, ρίχνοντας τις ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ. Προδιαγράφοντας την ακολουθητέα πολιτική του προς τη Μέρκελ, αναφέρθηκε: α) Στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα υπερφορτωμένα κολαστήρια των νησιών σε αυτά της ενδοχώρας με τάχατες ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού, στα πρότυπα προφανώς του συμβόλου-ντροπής της Μόριας. Παράλληλα, άμεση προώθηση 300-350 ασυνόδευτων παιδιών (και όχι ενηλίκων) για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Πρόκειται για εγκαταστάσεις-γκέτο εξευτελισμού της ζωής και της αξιοπρέπειας, όπου χιλιάδες άνθρωποι, θύματα της αχαλίνωτης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που καταστρέφει συστηματικά τις πατρίδες τους, ξεριζωμένοι, αποστερημένοι από κάθε βασικό αγαθό, βρίσκονται σε μόνιμο καθεστώς απόγνωσης και τρόμου. Προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις των τοπικών αρχών, η κυβέρνηση, με γνώ­μο­να το μικροπολιτικό συμφέρον, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη μεταφορά σταδιακά και με το σταγονόμετρο, περίπου 1500 προσφύγων, κυρίως όσων ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, από τα hotspots των νησιών προς την ενδοχώρα. Πρόκειται για ανακύκλωση του ίδιου ανθρωποκτόνου σχε­διασμού που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση κάτω από τις εντολές των Γερμανών, β) Στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφύγων, με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε, γ) Στην αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και με το ΝΑΤΟ, με χρήση των νέων τεχνολογιών  (θερμικές κάμερες, drones κ.λπ.). Παράλληλα, θα ενταθούν οι έλεγχοι της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα, για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

Νέος υπάκουος και πειθήνιος επιτελάρχης, άξιος υπηρέτης των γερμανικών συμφερόντων, έτοιμος να υπερασπιστεί τη σιδερόφρακτη Ευρώπη. Καθορίζει την μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική του κόμματός του, με γνώμονα την αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε. και την απαράδεκτη συμφω­νία της με την Τουρκία, για καταστολή στα σύνορα, εγκλωβισμό τους στη χώρα πρώτης υποδοχής, επαναπροωθήσεις κ.ά., θεωρώντας με τη σειρά του τους μετανάστες και πρόσφυγες σαν ανθρώπινα σκουπίδια.

Διαβάστε επίσης