Διώξεις συνδικαλιστών και διοικητικών υπαλληλών σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

Κατηγορία: 

Στις 12 Οκτωβρίου δικάζονται 14 διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από αυτούς, οι 8 είναι μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, 3 μέλη των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού του ΕΜΠ, καθώς και 3 μέλη της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ διώκονται ως μέλη των προεδρείων 3 Γεν. Συνελεύσεων του Συλλόγου τους (22,26,28/11/2013) κατά τη διάρκεια του πολύμηνου απεργιακού αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στα Πανεπιστήμια, ενώ από τους απεργούς του Πολυτεχνείου διώκονται 2 συνδικαλιστές και ένας εργαζόμενος  που για κακή του τύχη παρέλαβε το έγγραφο της κλήτευσης.

Μετά την πιο πρόσφατη περίπτωση των 4 εκπαιδευτικών που καταδίκασε το Πρωτοδικείο Σάμου σε 20 μέρες φυλάκιση-με αναστολή ενός έτους -  στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στις  1 και 2 Οκτώβρη, σειρά έχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ να δικαστούν για τον πολύμηνο αγώνα τους. Πρόκειται καθαρά για συνδικαλιστικές διώ­ξεις, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των δικών σε βάρος αγροτών, φοιτητών, ναυτεργατών, εκπαιδευτικών, εργατών στη Χαλυβουργία και τόσων άλλων εργαζομένων. 

Είναι όπως και όλες οι προηγούμενες, διώξεις που στρέφονται ενάντια στην απεργία, τη διεκδίκηση, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.Οι 14 εργαζόμενοι κατηγορού­νται «..ως υπαίτιοι του ότι με πρό­θεση δεν συμμορφώθηκαν..» προς την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη την απεργία της 25ης και 26ης Νοεμβρίου 2013 και «…απείχαν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, συμπαρασύροντας στην αποχή τους αυτή και την πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων μελών των συλλόγων τους…». Δυσφημώντας συγχρόνως έναν αγώνα όπου τις αποφάσεις για συνέχιση της απεργίας έπαιρναν μαζικότατες Γ.Σ. κατά μεγάλη ή και απόλυτη πλειοψηφία.

Οι διώξεις αυτές αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν και διεκδικούν αξιοπρεπείς όρους εργασίας ενάντια στην ανεργία και την ημιαπασχόληση. Προφανώς, στο Πανεπιστήμιο της αγοράς δε χωράνε συνδικαλιστικές ελευθερίες, διεκδικήσεις και δικαιώματα για εργαζόμενους και φοιτητές. Στόχος των διώξεων δεν είναι άλλος από τον εκφοβισμό των εργαζομένων, ενώ παράλληλα δρομολογούν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο σε κατεύθυνση του περιορισμού των εργατικών δικαιωμάτων. Εφόσον, η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής συμβαδίζει με την καταστολή και την ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, αποκαλύπτεται ξεκάθαρα, πως προετοιμάζουν το έδαφος για την ηπιότερη αντίδραση στην επιβολή των επερχόμενων μνημονιακών αντιλαϊκών μέτρων.

Οι σύλλογοι Διοικητικών υπαλλήλων  ΕΚΠΑ και ΕΜΠ με τη στήριξη και άλλων συλλόγων εργαζομένων, φοιτητών καθηγητών, αποφάσισαν και πραγματοποίησαν σειρά κινητοποιήσεων την εβδομάδα που πέρασε, ενώ τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ημέρα της δίκης των συναδέλφων τους, θα πραγματοποιήσουν απεργία και συγκέντρωση στις 12.00, έξω από τα δικαστήρια.

Διαβάστε επίσης