Δ. Κουφοντίνας: Άρνηση και καταπάτηση της ισονομίας από το εκδικητικό κράτος της δεξιάς

Κατηγορία: 

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα να επαναμεταταγεί, όπως προβλέπει ο νόμος, στις φυλακές Κορυδαλλού, ζητούν με υπογραφές, κείμενα και ανακοινώσεις πλήθος οργανώσεων, ενώσεων και συλλογικοτήτων. Ένας αυξανόμενος αριθμός πανεπιστημιακών, νομικών παραγόντων, ευρωβουλευτών, προβεβλημένων προσωπικοτήτων (όπως ο συγγραφέας Β. Βασιλικός) και η Διεθνής Αμνηστία καλούν την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό «Προστασίας του Πολίτη» Μ. Χρυσοχοΐδη, υπεύθυνο για τις φυλακές, να εφαρμόσει την ισονομία που υπαγορεύει έναντι των κρατουμένων ο νόμος που κατά τα άλλα οι ίδιοι ψήφισαν, και τον οποίον ασύστολα και εκδικητικά παραβιάζουν και καταπατούν.

Ξεχωριστή έκκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου, που προέρχεται μάλιστα από το δικαστικό σώμα, απηύθυνε η δικηγόρος του κρατούμενου, Ι. Κούρτοβικ.

Όταν γράφονταν οι γραμμές αυτές, την 40η ημέρα απεργίας πείνας, σε πλήρη εξάντληση και στα πρόθυρα μοιραίας κατάληξης, ο απεργός πείνας, όπως ενημέρωσε η δικηγόρος του, μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας. Σύμφωνα με την Ι. Κούρτοβικ: «Είχαμε εκφράσει προβληματισμό για τη μεταφορά του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί σε μονάδα αυξημένης φροντίδας, όπως ζητούν οι δικοί μας γιατροί. Και τούτο γιατί αφενός στη ΜΕΘ είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε λοιμώξεις, αφετέρου διότι ο Διευθυντής της ΜΕΘ μάς έχει δηλώσει ότι, αν το κρίνει αναγκαίο, θα προβεί σε αναγκαία σίτιση, ακόμα και με ακινητοποίηση. Υπάρχει από ημέρες εισαγγελική παραγγελία για οποιαδήποτε ενδεδειγμένη ιατρική ενέργεια. Είχαμε αντιδράσει επισημαίνοντας ότι η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο. Η απάντηση του Διοικητή του νοσοκομείου ήταν ότι πλέον η ευθύνη περνάει στους γιατρούς της εντατικής».

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης του απεργού πείνας η ΟΕΝΓΕ με σχετική ανακοίνωσή της «δηλώνει άλλη μια φορά πως πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις απεργίας πείνας, είναι: 1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας, δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά τη θέλησή του. 2. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας».

Είναι γνωστή η δική μας θέση, η απερίφραστη καταδίκη της δολοφονικής και προβοκατόρικης δράσης της «17Ν», μιας οργάνωσης που διαλύθηκε και τα μέλη της πιάστηκαν ή παραδόθηκαν, και δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε πολύχρονες φυλακίσεις εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Εξίσου απερίφραστη είναι η αποδοκιμασία και η καταγγελία από τη δική μας πλευρά της σημερινής απαράδεκτης κυβερνητικής «γραμμής» καταπάτησης των δικαιωμάτων του κρατούμενου απεργού πείνας που τη σιγοντάρουν δόλια και την υμνολογούν αναίσχυντα τα μπουκωμένα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ. Αν και η ίδια η ζωή του κρατούμενου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, το εκδικητικό κράτος της δεξιάς μη εφαρμόζοντας τον νόμο επιφυλάσσει για τον κρατούμενο τα βασανιστήρια και την εξόντωση. Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

18-2-2021
Μ-Λ ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης