Εικόνες και βίντεο από την εκδήλωση μνήμης και τιμής του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας στο Κάστρο του Υμηττού

kastro ymmitou ml kke

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους επονίτες ήρωες του «Κάστρου του Υμηττού» πραγματοποίησε την Κυριακή η Κ.Ο. Ανατολικών Συνοικιών του Μ-Λ ΚΚΕ και η νεολαία Πορεία.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11.30 πμ στην πλατεία Υμηττού όπου μοιράστηκαν προκηρύξεις και φωνάχτηκαν συνθήματα με ντουντούκα.

Μετά μισή περίπου ώρα στην πλατεία και την παρέμβαση στον κόσμο που βρίσκονταν εντός της πλατείας και στα γύρω καταστήματα, τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ σχημάτισαν μπλοκ και ξεκίνησαν πορεία προς το «Κάστρο του Υμηττού».

Όταν η πορεία έφτασε στο σημείο εκφωνήθηκε ομιλία από την Αλεξία Καλαντζή, μέλος της Πορείας.

Η ομιλία:

Τα ξημερώματα της 28ης Απρίλη του 1944 έμελλε να γραφτεί μια από τις πιο λαμπρές και ένδοξες σελίδες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της χώρας μας ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους.

Λίγο πριν τις 8.00 το πρωί, οι τρεις νέοι μαχητές της ΕΠΟΝ, Δημήτρης Αυγέρης, Θάνος Κιοκμενίδης και Κωνσταντίνος Φολτόπουλος θα έρθουν αντιμέτωποι με γερμανούς κατακτητές και δύο λόχους ταγματασφαλιτών μπροστά από το θρυλικό σπίτι της οδού Αγραίων στον Υμηττό. Οι πληροφορίες των κατακτητών, πως το σπίτι εκείνο ήταν αποθήκη πυρομαχικών του ΕΛΑΣ, ήταν σωστές. Οι τρεις νεαροί μαχητές με απαράμιλλο θάρρος και μαχητικότητα, αντάξια των ηρωικών κατορθωμάτων του ΕΛΑΣ, θα ορθώσουν ατσάλινο τείχος για να υπερασπίσουν το σπίτι – φρούριο ώστε να μην πέσει στα χέρια του κατακτητή και των ντόπιων συνεργατών του. Για περίπου επτά ώρες θα πολεμήσουν σκληρά και ανυποχώρητα αποδεκατίζοντας τους αντιπάλους τους, ώσπου λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι ο Δημήτρης Αυγέρης, τελευταίος από τους τρεις ΕΠΟΝίτες, θα αποτολμήσει ηρωική έξοδο από το “κάστρο” πυροβολώντας και φωνάζοντας προς τους κατακτητές και τους δοσίλογους : “Σας νικήσαμε τέρατα!”.

 «Δεν ήταν κάστρο, μ’ άντεξε σαν κάστρο», γράφει η μεταλλική ταμπέλα που βρίσκεται έξω από τη μονοκατοικία της οδού Αγραίων και καλεί τον διαβάτη να σταθεί λίγο και να τιμήσει «τους τρεις ΕΠΟΝίτες Μήτσο Αυγέρη, Θάνο Κιοκμενίδη και Κώστα Φολτόπουλο, που στις 28 Απρίλη 1944 έδωσαν την ζωή τους εδώ για τη λευτεριά της Ελλάδας».

Σήμερα, καλούμαστε να εμπνευστούμε από την ηρωική αυτή πράξη και να υπερασπίσουμε τα μηνύματά της, μηνύματα αντίστασης και αγώνα απέναντι στους ξένους δυνάστες και τους ντόπιους λακέδες τους, τον ιμπεριαλισμό, το φασισμό και τον πόλεμο.

 Έχει, ήδη, κλείσει ένας χρόνος πανδημίας, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας. Συνέπειες που δεν περιορίζονται σε όσα έχουν να κάνουν με την υγειονομική κρίση, με τα κρούσματα και τους θανάτους, αλλά είναι ευρύτερες και αγγίζουν κάθε πτυχή της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τα λαϊκά εισοδήματα καταρρέουν. Τα χρέη πνίγουν τα λαϊκά στρώματα. Η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση θεριεύουν.  

Η πανδημία έδωσε το έναυσμα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Στα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, τον τελευταίο χρόνο, έρχεται να προσθέσει την ψήφιση στη Βουλή ενός νομοσχεδίου που περιλαμβάνει σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Ανατροπές που επιχειρούν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας του εργατικού κινήματος ένα αιώνα πριν, με ασύδοτη την καπιταλιστική εκμετάλλευση και δεμένο χειροπόδαρα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Την ίδια ώρα καρατομεί πολιτικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Ο αυταρχισμός, ο εκφοβισμός η αστυνομική τρομοκρατία και καταστολή είναι στην ημερήσια διάταξη. Η καταχρηστική επίκληση της πανδημίας, όμως, δεν μπορεί πια να συγκρατήσει και να αποτρέψει τις νεολαιίστικες και λαϊκές κινητοποιήσεις, που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και μαζικότητα.

Μπροστά στη νέα δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται για το λαό μας, απάντηση μπορεί να δώσε μόνο ο μαζικός παλλαϊκός αγώνας ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ καλούν στον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς την Πέμπτη 6 Μάη με προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας στις 11 το πρωί. Να δυναμώσουμε τη μαζική εργατική λαϊκή πάλη ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της καταστολής και της εξάρτησης.

Τιμάμε τη θυσία των ΕΠΟΝιτών νεολαίων συνεχίζοντας τον αγώνα για ειρήνη, δουλειά, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, σοσιαλισμό.

ΕΑΜ –ΕΛΑΣ –ΕΠΟΝ  ο δρόμος των λαών. 

Δείτε εικόνες και βίντεο:

Διαβάστε επίσης