Εκμάθηση μουσικών οργάνων εξ αποστάσεως και πολλαπλά προβλήματα στο Μουσικό Λαμίας

Κατηγορία: 

Από την αρχή της καραντίνας ακούμε συνεχώς την κυρία Κεραμέως και την κυβέρνηση να  υποστηρίζει ότι η φετινή σχολική χρονιά δεν έχει εμφανίσει κανένα πρόβλημα, ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους όλα βαίνουν καλώς.

Ωστόσο οι ρωγμές σε αυτήν την «καλοφτιαγμένη» διαδικασία είναι εμφανής. Μέσα στο διάστημα της καραντίνας μέσω της τηλεκπαίδευσης διδάχθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ύλης που θα εξεταστεί, στο τέλος της χρονιάς, στην περιβόητη τράπεζα θεμάτων. Άραγε πώς θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του υπουργείου καθώς πάνω σε αυτή την ύλη έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κενά που είναι δύσκολο να καλυφθούν;

Σαν μην έφταναν οι ήδη  υπαρκτές δυσκολίες, στα μουσικά σχολεία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της διδασκαλίας τον μουσικών μαθημάτων από απόσταση(!), όπως η αρμονία, τα ατομικά μαθήματα οργανοχρησίας και άλλα που είναι σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθούν από απόσταση. Όμως επιβάλλεται να διδαχθούν, καθώς πολλά από αυτά αποτελούν μέρος των τελικών εξετάσεων του Ιουνίου.

Εκτός όμως των προβλημάτων που προέκυψαν από την τηλεκπαίδευση, υπάρχουν και άλλες διαχρονικές δυσλειτουργίες, που αντιμετωπίζει το Μουσικό σχολείο Λαμίας και γενικότερα όλα τα Μουσικά σχολεία. Εκ των οποίων η σημαντικότερη είναι η καθυστέρηση διορισμού καθηγητών μουσικών μαθημάτων, ένα θέμα πού επαναλαμβάνετε κάθε χρονιά. Έχουν μάλιστα σημειωθεί διορισμοί έως και ένα μήνα πριν τις τελικές εξετάσεις με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην καταφέρουν ποτέ να μάθουν πως να παίζεται ουσιαστικά το μουσικό όργανο που τους ενδιαφέρει.

Τέλος ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο μου από την αρχή της σχολικής χρονιάς είναι η μετακίνηση από και προς αυτό. Το σχολείο στεγάζεται έξω από την πόλη της Λαμίας και έτσι πολλοί είναι οι μαθητές, ανάμεσα τους και εγώ, που αναγκαζόμαστε να παίρνουμε κάποιο λεωφορείο για τη μετακίνηση μας και ο συνωστισμός είναι δεδομένος.

Φέτος, λόγω της πανδημίας, θα έπρεπε να είχαμε από την αρχή της χρονιάς περισσότερα λεωφορεία για τη μετακίνηση μας, κάτι που όμως δεν συνέβη. Ωστόσο η κατάσταση διορθώθηκε, εν μέρει, μόλις πριν από ένα μήνα μετά την παρέμβαση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς πριν από αυτή ο αριθμός τους ήταν ο ίδιος με των προηγούμενων χρόνων.

Ακόμη υπάρχουν μαθητές οι οποίοι μένουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές ή και εκτός νομού Φθιώτιδας (πχ Καρπενήσι) τα οποία αναγκάζονται να παίρνουν υπεραστικά λεωφορεία όπου και σε αυτά όμως αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα συνωστισμού.

Μαρία Κ., Μουσικό σχολείο Λαμίας

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος της εφημερίδας "Μαθητική Πορεία"

Διαβάστε επίσης