Επαναπροωθήσεις και άγρια αντιπροσφυγική πολιτική

prosfyges

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ακροδεξιά αντιμετώπιση των προσφύγων από την πλευρά της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα συνεχή περιστατικά επα­ναπροωθήσεων που συμβαίνουν στο Αιγαίο. Τα περιστατικά αυτά έρχονται πλέον να επιβεβαιωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο. Όπως αποκάλυψε το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, ο υφυπουργός  Άμυνας της Γερμανίας Πέτερ Τάουμπερ έχει ενημερώσει εγγράφως ότι διαθέτει στοιχεία από τις γερμανικές ναυτικές δυνάμεις που επι­χειρούν στο Αιγαίο για τουλάχιστον δύο παράνομες επιχειρήσεις του ελληνικού λιμενικού. Σε απάντησή του στις 6 Αυ­γούστου σε ερώτηση του βουλευτή Αντρέι Χούνκο, ο κ. Τάουμπερ σημειώνει ότι το πλήρωμα του εφοδιαστικού σκάφους Berlin παρακολούθησε στις 19 Ιουνίου σκάφος του ελληνικού λιμενικού να επαναπροωθεί βάρκα με πρόσφυγες στα τουρκικά ύδατα. Σημειώνει επίσης ότι το γερμανικό ναυτικό ήταν μάρτυρας επιχεί­ρησης επαναπρο­ώθησης προσφύγων από τη Χίο στις 30 Απριλίου, ενώ συμπληρώνει ότι στις 4 Ιουνίου το Berlin αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διάσωση 32 προσφύγων και μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος στο Αιγαίο και κινδύνευαν να πνιγούν, καθώς το ελληνικό λιμενικό τους άφησε εντελώς αβοήθητους χωρίς να προβεί σε κάποια επιχείρηση διάσωσης. 

Φυσικά τα παραπάνω περιστατικά αποτε­λούν κρίκους σε μια μακρά αλυσίδα πολλών τέτοιων. Άλλο ένα τέτοιο περιστατικό είχε επιβεβαιώσει ο επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίτσε Λετζέρι στις αρχές Ιουλίου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι σε επιχείρηση ταχείας επέμβασης στα θαλάσσια σύνορα η ελληνική ακτοφυλακή έδωσε εντολή σε σκάφος της Δανίας να μην επιβιβάσει μετανάστες και να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία. Τα ίδια επιβεβαιώνει και η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο σημειώνοντας ότι: «είδαμε κάποιες φορές το Λιμενικό να μην κάνει επιχειρήσεις διάσωσης παρόλο που οι μετανάστες είχαν εκπέμψει SOS, ενώ έχουμε δει ανθρώπους να μένουν στη θάλασσα για 17 ώρες...».

Για την τοποθέτηση του υφυπουργού άμυνας της Γερμανίας κλήθηκε να απαντήσει σε τηλεοπτική εκπομπή ο αναπληρωτής υ­πουργός μετανάστευσης και ασύλου Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος σε μια δήλωση που λιγότερο αποφεύγει και περισσότερο αποδέχεται τις παραπάνω κατηγορίες δή­λωσε πως: «Τα εύσημα που μας δώσανε (οι Ευρωπαίοι) το Μάρτιο (για τα γεγονότα στον Έβρο) θα πρέπει να τα θυμούνται και τον Αύγουστο». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να νομιμοποιηθούν οι επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Στην ίδια εκπομπή μάλιστα και σε μια προσπάθεια να διεγείρει ακόμα περισσότερο τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά και τρο­μοκρατώντας τον κόσμο, ο Γ. Κουμου­τσάκος, σύνδεσε το προσφυγικό ζήτημα με το ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού, δηλώνοντας πως ορισμένοι από τους πρόσφυγες μπορεί να μεταδώσουν τον κορονοϊό. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η πανδημία του κορονοϊού χρησι­μοποιείται ως πρόσχημα για την ένταση της αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρ­νησης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μητα­ράκης, προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη για την δημιουργία κλειστών δομών-στρατοπέδων συγκέν­τρωσης προσ­φύγων και με αφορμή την ανίχνευση κρούσματος της νόσου του κορονοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας, δήλωσε: «Το σημερινό περιστατικό καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών».

Ταυτόχρονα, ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία πρωτοστατούν σε επιθέσεις ε­να­ντίον προσφύγων. Τελευταίο τέτοιο περιστα­τικό εκτυλίχθηκε στις ακτές τις Ρόδου. Αφού πρώτα οι βάρκες που μετέφεραν τους πρόσφυγες δέχτηκαν τα πυρά του ελληνικού λιμενικού, όταν αυτοί κατάφεραν να αποβιβαστούν στο νησί δέχτηκαν την επί­θεση και το κυνηγητό ακροδεξιών και ρατσιστικών κύκλων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τροφοδο­τού­νται και ενθαρρύνονται από την αντι­προσφυγική - ακροδεξιά πολι­τική της κυβέρ­νησης.  

Μια πολιτική που επιφυλάσσει για τους πρόσφυγες κέντρα κράτησης – στρα­τόπεδα συγκέντρωσης σαν το κολαστήριο της Μόριας, επανα­προ­ωθήσεις στο Αιγαίο που απειλούν την ίδια τους τη ζωή, ρατσιστική βία και καταστολή. 

 

Διαβάστε επίσης