Επιτέλους "ανοιχτές" σχολές!

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Μετά από δύο σχεδόν χρόνια τηλε-«εκπαίδευσης», ξαναέφτασε η στιγμή του καλωσορίσματος των νέων φοιτητών, όχι μόνο αυτών που εισάγονται ως πρωτοετείς για το ακαδημαϊκό έτος ’21-’22, αλλά και των παιδιών που πέρασαν στο πανεπιστήμιο την προηγούμενη χρονιά, θα μπουν όμως για πρώτη φορά σε αμφιθέατρο φέτος.

Συγχαρητήρια σε όσους ξεπέρασαν το εξεταστικό σφαγείο της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), ένα σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια σχεδιασμένο για το μαζικό αποκλεισμό της νεολαίας από αυτά, όπως αποδείχτηκε από τους 40.000 συμμαθητές μας που έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γιατί τόσο με αυτό το μέτρο, όσο και με το σύνολο του Νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, στόχος των κυβερνώντων είναι να μειωθούν οι εισακτέοι, να καταργηθούν τμήματα, να συρρικνωθεί η δημόσια-δωρεάν παιδεία, να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε ιδρύματα «λίγων κι εκλεκτών». Γι’ αυτό μετατρέπουν τη δημόσια εκπαίδευση σε μια ακριβοπληρωμένη κούρσα εξετάσεων, την ίδια στιγμή που εξισώνουν τα δημόσια πτυχία με τα πτυχία που πουλάνε οι μεγαλέμποροι των κολεγίων.
Βασικό εργαλείο για τον περιορισμό των κοινωνικών αντιδράσεων αποτελεί για την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας το νέο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολών μέσα στο οποίο κάθε συλλογική διεκδίκηση κρίνεται παράνομη, με την απειλή ως και διαγραφής απ’ το πανεπιστήμιο, ενώ τους χώρους του άλλοτε ακαδημαϊκού ασύλου θα εποπτεύουν η πανεπιστημιακή αστυνομία, τα συστήματα face control και οι κάμερες ασφαλείας.

Όπως οι προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών δεν αντιμετώπισαν την πανδημία, γιατί χρειάζονται γιατροί, τεστ και ΜΕΘ, έτσι και απ’ τα πανεπιστήμιά μας δεν λείπουν αστυνόμοι και φοιτητοδικεία, αλλά καθηγητές, προσωπικό στη διοίκηση και την καθαριότητα, αίθουσες και υποδομές στη σίτιση και στέγαση. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα τελευταία μνημονιακά χρόνια το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50%, έχουν κλείσει ή συγχωνευτεί πάνω από 200 τμήματα, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί ως και 80% σε ορισμένα ιδρύματα ενώ από τους δικαιούχους δωρεάν στέγασης δωμάτιο βρίσκει μόνο το 8%! Όλα αυτά δήθεν για το «καλό» μας, την ίδια στιγμή που οι καναλάρχες, οι αεροπορικοί κολοσσοί, οι εταιρίες διοδίων και οι εφοπλιστές απολαμβάνουν πλήθος φοροαπαλλαγών και ενισχύσεων με εκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων.
Είναι εμφανές πως οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εγχώριων κυβερνήσεων δεν λογαριάζουν το συμφέρον του λαού και της νεολαίας, μόνο οι συλλογικοί μας αγώνες μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας. Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, τα δημοκρατικά όργανα όλων των φοιτητών, μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις διαδηλώσεις που η κυβέρνηση τις έκρινε παράνομες αλλά η μαζικότητα τις νομιμοποίησε στη συνείδηση της κοινωνίας, κατάφερε να βάλει στον πάγο τη διάταξη για την πανεπιστημιακή αστυνομία, επέβαλε το άνοιγμα των σχολών για τους φοιτητές και όχι για τα όργανα της κρατικής καταστολής.
Ενωμένοι πρέπει να παλέψουμε για να παρθούν υγειονομικά μέτρα σε όλες τις σχολές, να μην ξεχειλίζουμε απ’ τις αίθουσες εν μέσω πανδημίας, να παρέχονται δωρεάν τεστ σε όλους, να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής με όχημα το edupass και τα πανάκριβα rapid test.

Μπροστά μας βρίσκονται οι διεκδικήσεις για την ανατροπή του Νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και του συνόλου της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, για να μην ξανακοπούν μαθητές λόγω της ΕΒΕ ή της Τράπεζας Θεμάτων, για να μην μετατραπούν τα πτυχία και τα εργασιακά δικαιώματα σε εμπόρευμα για τον πλουτισμό των κολεγίων, για να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής ούτε στα ν+2 έτη, ούτε ποτέ.
Από αυτή την άποψη ξεκινάμε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά πεπεισμένοι πως θα είναι μια χρόνια μεγάλων πανεκπαιδευτικών αγώνων και κατακτήσεων. Σας καλούμε λοιπόν συνάδελφοι να σπουδάσουμε, να αγωνιστούμε και να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, όλοι μαζί.

Καλή χρονιά και καλούς αγώνες!

Διαβάστε επίσης