Εργαζόμενε δεν έχεις... «ταλέντο»

ergazomenoi

Τις τελευταίες μέρες πήραν δημοσιότητα τα «συμπεράσματα» μια «έρευνας» της πολυεθνικής εταιρείας Manpower για το εργατικό δυναμικό. Η Manpower αυτοσυστήνεται σαν εταιρεία «παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού». Στην πραγματικότητα όμως είναι εταιρεία ενοικιαζόμενων εργαζομένων.

Η Manpower, λοιπόν, σε αυτήν την έρευνα που διεξάγει κάθε χρόνο και σε παγκόσμιο επίπεδο, έβγαλε το συμπέρασμα ότι το ένα τρίτο των εργοδοτών παγκοσμίως δυσκολεύεται να βρει τον κατάλληλο υπάλληλο λόγω «έλλειψης ταλέντου» των εργαζομένων. Όπως πολύ περιγραφικά ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της: «Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με έλλειψη ταλέντων» και το βασικό πρόβλημα που βλέπει είναι ότι «η έλλειψη ταλέντων πλήττει την ανταγωνιστικότητα των οργανισμών».

Στη χώρα μας σύμφωνα με την Manpower, για το 2019 σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη των θέσεων εργασίας λόγω της «έλλειψης ταλέντου» των εργαζομένων. Την 1η θέση καταλαμβάνουν οι «Τεχνικοί», στη 2η θέση βρίσκονται οι «Πτυχιούχοι Μηχανικοί» και αξίζει να σημειωθεί πως η ειδικότητα των «Εργατών Κατασκευαστικού κλάδου» βρίσκονται επίσης μέσα στις πρώτες 10 θέσεις.

Μια τέτοια έρευνα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που 10 χρόνια τώρα μαστίζεται από τεράστια ποσοστά ανεργίας, αλλά και τεράστια ποσοστά εξαγώγιμων επιστημόνων και γενικότερα εργαζομένων, μόνο σκοπιμότητες έρχεται να καλύψει.

Πώς άραγε μπορεί να ευσταθεί το συμπέρασμα πως η έλλειψη προσόντων είναι αιτία της ανεργίας των νέων, όταν την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες προσοντούχοι νέοι εργαζόμενοι, πολλοί με πανεπιστημιακά πτυχία έχουν αναγκασθεί την τελευταία δεκαετία να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης για να βρουν σε άλλες χώρες δουλειά; 

Ποιος δεν γνωρίζει ότι εκτός από την οικονομική κρίση και οι εξευτελιστικοί μισθοί σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά ωράρια και τις άθλιες συνθήκες εργασίας που καίνε ταλέντα και προσόντα στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους δεν είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι αποβάλλονται από την αγορά εργασίας και παίρνουν τον δρόμο της ξενητειάς;

Η έρευνα, στην ουσία, ισχυρίζεται ότι για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν ευθύνονται οι εργοδότες και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά αποκλειστικά και μόνο οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι δεν βρίσκουν δουλειά γιατί δεν έχουν «ταλέντο ή προσόντα»! Οι εργοδότες έτσι δικαιολογούνται και στο να μην προσλαμβάνουν εργαζόμενους ή να τους προσλαμβάνουν με πενιχρούς μισθούς.

Η έρευνα συγκαλύπτει με προκλητική «επιχειρηματολογία» τις αιτίες της ανεργίας και την πραγματικότητα της πάμφθηνης εργατικής δύναμης που θέλουν οι εργοδότες. Ταυτόχρονα ανοίγει και την πόρτα για να πουν οι «παράγοντες της αγοράς» τι πρέπει να γίνει ώστε να «βοηθηθούν» οι νέοι εργαζόμενοι να αποκτήσουν «ταλέντα» και να είναι αρεστοί στους μέλλοντες εργοδότες τους. Η λύση που προτείνουν είναι να συνδεθεί η «αγορά» με τα πανεπιστήμια. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να έχουν τον πρώτο λόγο στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων. Η «έρευνα» της Manpower προωθεί και την ιδέα ότι με την ιδιωτικοποίηση της παιδείας θα βγουν εργαζόμενοι και επιστήμονες και τα κατάλληλα «ταλέντα» ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. 

Οι «σκοπιμότητές» της είναι προφανείς. «Έρευνες» σαν αυτή της Manpower έρχονται να νομιμοποιήσουν τα επιχειρήματα των εργοδοτών και να δικαιολογήσουν και να διευκολύνουν αντιλαϊκές πολιτικές. Δεν πρέπει να ξεγελάσουν τους εργαζομένους που θα πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους σε δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Διαβάστε επίσης