Η Αμυγδαλέζα και τα άλλα αντιμεταναστευτικά κολαστήρια

Η κυβέρνηση προχωρά σταδιακά στο κλείσιμο του κολαστηρίου της Αμυγδαλέζας και υπόσχεται ότι θα κλείσει όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών, ευθυγραμμιζόμενη με τη μεταναστευτική πολιτική ασύλου της ΕΕ και τις αλλεπάλληλες εκθέσεις και καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα και για συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, απελευθερώνονται και όσοι μετανάστες κρατούνταν στις φυλακές μετά το πέρας του 18μηνου.

Αναμφισβήτητα πρέπει να κλείσει η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Αναμφισβήτητα, οι συνθήκες κράτησης στα σύγχρονα κολαστήρια είναι το λιγότερο απάνθρωπες, χωρίς βασικές υποδομές, με τεράστιες ελλείψεις στοιχειωδών αγαθών διαβίωσης, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής χωρίς γιατρούς, χωρίς περίθαλψη. Οι άνθρωποι κρατούνται επ' αόριστον σε άθλιες συνθήκες, πεθαίνουν εκεί μέσα, στοιβαγμένοι και αβοήθητοι υπό καθεστώς άγριας βαρβαρότητας, τρομοκράτησης και καταστολής. Άγνωστος είναι επίσης ο πραγματικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που στοιβάζονται στις φυλακές σε καθεστώς στέρησης δικαιωμάτων και βαφτίζονται «φιλοξενούμενοι», χωρίς να έχουν ούτε τα δικαιώματα φυλακισμένων, είτε γιατί απορρίπτεται η αίτησή τους για άσυλο, είτε γιατί δεν έχουν ταυτοποιηθεί, είτε γιατί απαγορεύεται να απελαθούν σε εμπόλεμες περιοχές ή γιατί, τελικά, συλλαμβάνονται στο σωρό και οδηγούνται στον εγκλεισμό. Αναρίθμητα και τα κρούσματα ξυλοδαρμών, αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Τα περίφημα κέντρα κράτησης ή «φιλοξενίας», όπως επανειλημμένα έχουμε ξαναγράψει, είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, σύμβολα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων προσπαθούν να διαφύγουν από ανείπωτη πείνα, πολέμους και σφαγές που πυροδοτούν ή υποθάλπουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, αναζητώντας διέξοδο στις χώρες της ΕΕ. Και θα ήταν αδύνατον ο διαμελισμός και το ρήμαγμα σειράς χωρών να μην προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα προσφυγιάς, που επιχειρεί να εισέλθει στις ευρωπαϊκές χώρες από τις πύλες εισόδου. Για να πέσουν στο τείχος της βαθιάς κατασταλτικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που με βάση τις συνθήκες «Σέγκεν» και «Δουβλίνο 3», εγκλωβίζει και θέτει σε καθεστώς ομηρείας χιλιάδες ανθρώπους στις χώρες εισόδου, οδηγώντας τους στην παράνομη χωρίς χαρτιά διαμονή. Μηχανισμοί καταστολής στα σύνορα, όπως η FRONTEX με συλλήψεις και βίαιες επαναπροωθήσεις, σπρώχνουν τους πρόσφυγες σε δουλεμπορικά κυκλώματα. Εκατοντάδες πνίγονται στη Μεσόγειο. Επαναλαμβανόμενες Λαμπεντούζες και Φαρμακονήσια υπογραμμίζουν ποια πραγματικά πολιτική εφαρμόζει η ΕΕ σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Πρόκειται για πολιτική τρομοκράτησης, όπως ακριβώς προβλέπεται από τις συνθήκες της ΕΕ, που ενισχύεται από τα στρατόπεδα εγκλεισμού, με στόχο να αποτρέψει τη μαζική είσοδο στην ΕΕ. Οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ρημάζουν τις χώρες τους, στη συνέχεια καταγράφουν μέσω διεθνών οργανισμών τα εγκλήματα σε βάρος των προσφύγων. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με κυνισμό και υποκρισία μιλούν για πολιτικές ασύλου, απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και ανθρώπινα δικαιώματα. Μέχρι εκεί. Και να σημειώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προβλέπει την επί 18 μήνες (!) κράτηση του «λαθρομετανάστη», την απέλασή του και την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ -ακόμα και νόμιμη- για πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημαγωγικά ανακοινώνει το σταδιακό κλείσιμο των στρατοπέδων κράτησης, δεν αμφισβητεί όμως τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και συνθήκες, όπως το απάνθρωπο 18μηνο κράτησης, αλλά προσαρμόζεται σε αυτές και με «ανθρωπιστικές επικλήσεις» και ψευτοβελτιώσεις προσπαθεί να πείσει ότι θα διαχειριστεί με πιο ανθρώπινες συνθήκες την κατάσταση. 'Όπως λέμε καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο. Και μόνο που ψέλλισε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Πανούσης την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και την προώθηση μεταναστών σε άλλες χώρες της ΕΕ, η αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Τ. Χριστοδουλοπούλου, έ­σπευσε να τον διορθώσει ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Προφανώς θα ήταν αδιανόητο για τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει αυτές τις απερίγραπτες δομές, όπως η Αμυγδαλέζα, ως έχουν -αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρώην Υπ. Δημόσιας Τάξης τις θεωρεί πρότυπα ασύλου(!)- ωστόσο η επιλογή ευθυγράμμισης με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός που ακολουθεί, όπως έχει καταστήσει σαφές ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οδηγεί σε αδιέξοδα και σε προτάσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποτελούν αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Οι προτάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αφορούν σε δηλώσεις μόνιμης κατοικίας του μετανάστη, σε περιορισμό στην ελευθερία μετακίνησης με τακτική εμφάνιση στο αντίστοιχο αστυνομικό τμήμα ή σε νέες δομές φιλοξενίας που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρόκειται φυσικά για μέτρα που διαιωνίζουν με άλλους όρους την ομηρεία των ανθρώπων και την εξαθλίωσή τους. Και σίγουρα οι ξενοφοβικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται συστηματικά σε συνδυασμό με την οικονομική συμπίεση των λαϊκών στρωμάτων, και το καθεστώς παρανομίας στο οποίο τελικά οδηγούνται χιλιάδες μετανάστες, τους καθιστούν εύκολο και ευάλωτο στόχο στην κρατική καταστολή και στις φασιστικές επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης