Η Αριάδνη Αλεξίου, υποψήφια με το Μ-Λ ΚΚΕ, απαντά στις ερωτήσεις του Alterthess

Αναδημοσιεύουμε από το alterthess.gr.

Το alterthess.gr συμμετέχει και αυτό με τον δικό του τρόπο στην δημόσια συζήτηση στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Θέτει ερωτήσεις σε υποψήφιους βουλευτές και βουλεύτριες από τη Θεσσαλονίκη, με έμφαση σε ζητήματα που τα συστημικά μέσα ενημέρωσης δεν αναδεικνύουν.

Η υποψήφια βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης με το Μ-Λ ΚΚΕ, Αριάδνη Αλεξίου, απαντά στις ερωτήσεις του Alterthess:

-Η τελευταία τετραετία είχε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και ολόκληρο τον κόσμο. Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια οδήγησαν σε φτωχοποίηση μεγάλων ποσοστών της κοινωνίας. Με βάση τα παραπάνω, ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μάη;

Το διακύβευμα των εκλογών είναι το αν θα συνεχιστεί ή όχι η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση, αν θα συνεχιστεί η επίθεση της ΕΕ, του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι πλειστηριασμοί, το χτύπημα της δημόσιας δωρεάν υγείας-παιδείας, οι κομμένοι μισθοί, η ακρίβεια και η φτώχεια, όλα αυτά ο λαός τα πληρώνει ακόμα και με νεκρούς. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να δυναμώσει τώρα ο μαζικός εξωκοινοβουλευτικός αγώνας που θα ανατρέψει την επίθεση, την επίθεση που τα δίνει όλα στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και την υπηρετούν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ότι πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν πραγματικά, οι μεγάλοι αγώνες της προηγούμενης περιόδου. Ότι πρέπει να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ότι πρέπει αντίστοιχα, να δυναμώσει ο αγώνας για μια πραγματικά Αριστερά, κόντρα στις δυνάμεις της υποταγής.

-Έχει υπάρξει βαρύς φόρος αίματος από την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα Κασιδιάρη και ο κίνδυνος να κατέβει στις εκλογές και να μπει στη Βουλή επανέφεραν τη δημόσια συζήτηση για την ακροδεξιά. Μπορεί μόνο μια νομοθετική ρύθμιση να βάλει «φρένο» στην ακροδεξιά;

Όχι. Μόνο ένα μαζικό λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει φραγμό στο φασισμό, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο έτσι μπήκε φραγμός στην δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής και την έστειλε στα αζήτητα. Κατά τα άλλα, η εν λόγω τροπολογία δεν έχει καν στόχο το φασισμό, αφού σε αυτήν αναγράφεται το εξής: “…Η οργάνωση και η δράση του κόμμα να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος…”. Με βάση τέτοιες διατυπώσεις περί “δημοκρατικού πολιτεύματος”, η ΕΕ προωθεί την εξίσωση ναζισμού – κομμουνισμού και στις μισές της χώρες, έχουν κηρυχθεί παράνομα τα κομμουνιστικά σύμβολα και οργανώσεις. Είναι ένας νόμος που στο μέλλον θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν, και στη χώρα μας, απέναντι στην Αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα και αυτό δεν πρέπει να περάσει.

-Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει τον σχεδιασμό της σε σχέση με την δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ), παρά τις αντιδράσεις. Παράλληλα, στο ΑΠΘ είδαμε σκηνές ακραίας αστυνομικής βίας κατά φοιτητών/τριων από τα ΜΑΤ, τα οποία βρίσκονται μόνιμα μέσα στο πανεπιστήμιο μέχρι και σήμερα. Πώς σχολιάζετε την στρατηγική αυτή;

Με πρόσχημα την πανδημία, κορυφώθηκε η πολιτική χτυπήματος των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Απαγορεύσεις κυκλοφορίας, διαδηλώσεων, τα SMS, αύρες, η αστυνομία σε κάθε γωνία και ξύλο γιατί καθόμαστε σε μια πλατεία. Έτσι και στα πανεπιστήμια. Για να περάσει η αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να υπάρξει καταστολή. Ωστόσο, ο μεγάλος αγώνας του φοιτητικού κινήματος έβαλε αρχικά φραγμό στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, κάτι που δείχνει ακριβώς τη δύναμη του μαζικού, εξωκοινοβουλευτικού αγώνα, που αποτελεί τη μόνη λύση στα προβλήματα μας. Έτσι πρέπει να ξαναγίνει, για να φύγουν από το ΑΠΘ οι αστυνομικές δυνάμεις. Για να ανατραπούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, θέσεις περί “ειδικού σώματος φύλαξης που θα υπάγεται στον Πρύτανη”, στην πραγματικότητα βάζουν πλάτες για μια “καλή” πανεπιστημιακή αστυνομία.

-Το 2014 στη πόλη της Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από τα κοινωνικά κινήματα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, δημοψήφισμα για το νερό, με το 98% των συμμετεχόντων να λέει ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του. Η δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων προκάλεσε αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους. Ποια είναι η γνώμη σας;

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος αποτελεί κεντρικός στόχος των Μνημονίων και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής. Έτσι ήρθε το Υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) στο οποίο εντάχθηκε προς ξεπούλημα κάθε γωνιά της χώρας. Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση και του νερού, τις ημέρες που ήταν νωπό το αίμα των 57 νεκρών των Τεμπών, είναι εξοργιστική. Θα σημάνει μεγάλη αύξηση της τιμής του νερού, τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, απολύσεις. Η μεγάλη συναυλία που διοργανώθηκε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού έδειξε τις μαζικές αγωνιστικές διαθέσεις του κόσμου και οδήγησε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί, με απεργιακές μάχες, διαδηλώσεις, με τα Σωματεία μπροστά για να ακυρωθεί και να πάψει κάθε συζήτηση για ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και γενικά των κοινωνικών αγαθών.

-Παγκοσμίως το περιβάλλον δέχεται επίθεση από την καταστροφική δραστηριότητα του ανθρώπου, με δάση να αποψιλώνονται και περιοχές να ερημώνουν από την απότομη άνοδο των θερμοκρασιών. Στη περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική πραγματοποιείται εδώ και χρόνια μια καταστροφική για το περιβάλλον και τους ανθρώπους εξορυκτική διαδικασία από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Συμφωνείτε με την συνέχιση της δραστηριότητας αυτής;

Η εξόρυξη της “Ελληνικός Χρυσός” είναι ένα έγκλημα σε βάρος της περιοχής, καταστρέφει το περιβάλλον, είτε με το κόψιμο των δέντρων, είτε με μόλυνση των υδάτων. Και μάλιστα οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί (και υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις), αφήνουν στο απυρόβλητο τις ευθύνες της εταιρείας για αυτά τα εγκλήματα. Αντίστοιχα, απέναντι στις δίκαιες μεγάλες λαΪκές κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων είχε αναπτυχθεί μια τεράστια κρατική καταστολή. Σήμερα, αυτή συνεχίζεται, αφού με τις πλάτες της κυβέρνησης και της αστικής δικαιοσύνης, έγινε (εν μέρει) δεκτή η αγωγή της “Ελληνικός Χρυσός” κατά της σελίδας σας και κατά της δημοσιογράφου σας Σταυρούλας Πουλημένη, σε μια προσπάθεια φίμωσης. Η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσει και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής να ξαναπιάσουν το νήμα των μεγάλων αγώνων απέναντι στην καταστροφική εξόρυξη.

-Ο μεγάλος αριθμός γυναικοκτονιών και οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς έχουν θέσει με τον πιο επιτακτικό τρόπο τη συζήτηση για τα έμφυλα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία. Ένα μέρος της συζήτησης αφορά και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας. Είστε υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και της τεκνοθεσίας;

Είμαστε κατά των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλόφιλων και υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στις κοινωνικές εξελίξεις .Έχουν δικαίωμα στη συμβίωση, αλλά η μορφή της, που άπτεται και του θέματος του γάμου και της τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών, είναι ένα ζήτημα σύνθετο που χρειάζεται μια απάντηση προσεκτική από κοινωνική και επιστημονική άποψη.

Θεωρούμε ότι το κύριο είναι ο διαχωρισμός των ανθρώπων ανάμεσα σε τάξεις. Το κομμουνιστικό κίνημα δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση το φύλο, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό . Αντίστοιχα, θεωρεί ότι τα προβλήματα της ιδιαίτερης καταπίεσης των γυναικών, ή ο ρατσισμός απέναντι σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, όλα αυτά γεννιούνται και συντηρούνται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τους φορείς του. Αυτό ακριβώς αποδεικνύεται ολοκάθαρα στη φρικιαστική υπόθεση του βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό.

Μόνο η στράτευση όλων των λαϊκών ανθρώπων, ανεξαρτήτως των άλλων ατομικών τους επιλογών, στον αγώνα σήμερα σε ταξική βάση μπορεί να βάλει φραγμούς στα παραπάνω προβλήματα. Μόνο η στράτευση τους για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μπορεί μακροπρόθεσμα να εξαλείψει την κύρια καταπίεση, την ταξική και αντίστοιχα τα παράγωγά της. Να σημειώσουμε δε, ότι αποτελεί υποκρισία, κόμματα που δεν έχουν κάνει ούτε τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, που χειροκρότησαν μέσα στην Ελληνική Βουλή τον φασίστα Ζελένσκι και τον ναζί του Τάγματος Αζόφ, να κόπτονται για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ!

Διαβάστε επίσης