Η ΕΡΓΑΣ παρεμβαίνει δυναμικά στο 31ο συνεδρίου του ΕΚΑ

Κατηγορία: 

Άρχισε σήμερα, Σάββατο 8 Φλεβάρη, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 9 Φλεβάρη, το 31ο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, με την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής, όπως αποφασίστηκε από τους συνέδρους, να γίνεται τελικά αύριο και ώρα 12μ.-3μμ., στο ΣΕΦ. Για σήμερα, η διαδικασία αφορούσε στη νομιμοποίηση των Σωματείων – αντιπροσώπων.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση των εργατικών αγώνων παρά την παρατεταμένη αντεργατική επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο Συνέδριο η Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΡΓΑΣ) συμμετέχει με εκπροσώπους της, σε μια κατεύθυνση να προβάλει τις θέσεις της για μια αγωνιστική και πολιτικοσυνδικαλιστική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Στις 15 και 16 Φλεβάρη θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του ΕΚΑ με την ΕΡΓΑΣ να φιλοδοξεί να καταγραψει τη διακριτή παρουσία της .

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ για το 31ο Συνέδριο του ΕΚΑ:

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΥΝΑΜΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Μπροστά στο 31ο Συνέδριο του ΕΚΑ το οποίο πραγματοποιείται μέσα σε μια παρατεταμένα δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική περίοδο για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΡΓ.Α.Σ.) κατέρχεται στη συλλογική διαδικασία καλώντας τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις εργασίες του διημέρου για την λήψη αποφάσεων που να ανταποκρίνονται στα αιτήματα τους, και να δώσουν αγωνιστική πνοή στη συνδικαλιστική προσπάθεια της επόμενης ημέρας.

– Ενάντια στις φωνές της ηττοπάθειας, που κηρύσσουν την ανάγκη «ρεαλιστικής» προσαρμογής στην άσχημη πραγματικότητα. Ενάντια στα κυβερνητικά φερέφωνα, των οποίων η αποκλειστική αποστολή είναι να συγκαλύπτουν και να εξωραΐζουν τα αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα που διαδέχονται το ένα το άλλο, όταν δεν σιωπούν, αδρανούν ή αποπροσανατολίζουν.

– Ενάντια στους πρόθυμους συνεργάτες, τα υπηρεσιακά δεκανίκια των αντιλαϊκών πολιτικών, τα πολυώνυμα «συμπληρώματα» όλων των αποχρώσεων, τα οποία κοινό παρανομαστή έχουν τη συνδιαλλαγή, τη συνδιαχείριση, πρακτικώς τη χορήγηση άλλοθι, όσο και διεξόδων στις κυρίαρχες πολιτικές. Ενάντια σε όλους εκείνους που έρχονται να ξεπλύνουν τις κυβερνητικές δυνάμεις, με βασική αγωνία και ελπίδα τους να συγκυβερνήσουν.

– Ενάντια στις δυνάμεις που επικαλούνται την αγωνιστική ενότητα για να καπελώσουν, που κηρύσσουν ταξικές αντεπιθέσεις στα λόγια και πλειοδοτούν σε ριζοσπαστισμό, για να συγκαλύψουν την υποχώρησή τους στην πράξη. Ενάντια σε εκείνους που κατασκευάζουν «μέτωπα» και «συντονισμούς» σπεύδοντας να υποσκάψουν και να αποκηρύξουν τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα του συνδικαλισμού.

– Ενάντια στις διασπαστικές και διαιρετικές λογικές που ριζώνουν στα πολυσέλιδα «πλαίσια» αγώνων πολιτικοσυνδικαλιστικών διακηρύξεων, στις ξεχωριστές πλατείες, τόπους και χρόνους συγκεντρώσεων, διαδρομές των απεργών και κινητοποιούμενων. Ενάντια σε εκείνους που για να συμπορευτούν θέτουν προϋπόθεση να γίνει αποδεκτή η πλήρης ιδεολογική, πολιτική και συνδικαλιστική ατζέντα τους, νομίζοντας πως έτσι εκβιάζουν αποτελεσματικά και πως οργανώνουν «μαζικό ταξικό αγώνα».

– Υπέρ της δημοκρατικής, αγωνιστικής έκφρασης των εργαζομένων μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα και διαδικασίες, υπέρ των μαζικών και ενωτικών συλλογικών δράσεων, με άξονες πάλης τα πραγματικά ταξικά αιτήματα των εργαζομένων. Υπέρ της αντιγραφειοκρατικής αφύπνισης και ενεργοποίησης, της αγωνιστικής ανασυγκρότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των βαθμίδων.

– Υπέρ του ελεύθερου, ανεξάρτητου από τον κυβερνητικό έλεγχο, συνδικαλισμού. Μαχητικά σωματεία κόντρα στην κρατική επέμβαση στα συνδικάτα και την κρατική τρομοκρατία, ενάντια στο φακέλωμα των μελών σωματείων στο υπουργείο Εργασίας, στα μητρώα εργαζομένων «πραγματικών δικαιούχων» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις με τα 60.000 ευρώ ποινή ανά προεδρείο σωματείου που δεν θα θελήσει να δηλωθεί σε αυτά ως υποψήφιος ύποπτος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή για υπόθαλψη τρομοκρατίας! Ενάντια στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και στη διαδήλωση, τα χημικά, τη βία και την καταστολή σε βάρος των απεργών και κινητοποιούμενων, τις νομικές διώξεις που φτάνουν μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων συνοδευόμενες από απειλές πολύμηνων φυλακίσεων και εξοντωτικών οικονομικών προστίμων.

– Υπέρ της αγωνιστικής ενότητας του κόσμου της εργασίας κόντρα στα συντονισμένα αντεργατικά χτυπήματα που φέρουν τη σφραγίδα του μεγάλου κεφαλαίου, ξένου και εγχώριου. Για σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, συνομοσπονδίες, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την εξάρτηση και υποτέλεια της χώρας, τον εθνικισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο. Για ένα εργατικό κίνημα που παλεύει για την ειρήνη και την φιλία των λαών, που στηρίζει τον κοινό αγώνα των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας ενάντια στους κοινούς εχθρούς τους, τον ιμπεριαλισμό και τις ντόπιες κυρίαρχες τάξεις, που καταγγέλλει τις τούρκικες προκλήσεις και κάθε εθνικιστική και τυχοδιωκτική πολιτική από όποια πλευρά και αν εκδηλώνεται, που εναντιώνεται σε επεκτατικές βλέψεις και στην αλλαγή συνόρων.

– Υπέρ της προάσπισης των συνδικαλιστικών, εργασιακών, δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων. Για να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να κατακτηθεί αξιοπρεπής Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για να ενωθούν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι απέναντι στις σύγχρονες Μανωλάδες και τον διαμορφούμενο νέο εργασιακό μεσαίωνα, με μισθούς-φιλοδωρήματα, ελαστική, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία που μάλιστα κάποτε παρουσιάζεται ως όαση σε έναν ωκεανό ανεργίας. Απέναντι στα εργατικά ατυχήματα (βλ. πρόσφατο παράδειγμα Motor Oil), στην καταπάτηση κάθε έννοιας ωραρίου και της Κυριακάτικης αργίας (βλ. πρόσφατο παράδειγμα Jumbo), στις φυλετικές, θρησκευτικές, σεξιστικές, κ.ά. διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων.

– Υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών κόντρα στην αντιπροσφυγική πολιτική, στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Για τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργατών. Για την εγγραφή όλων των ξένων εργατών στα συνδικάτα.

– Υπέρ της δημοκρατικής διεξαγωγής των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων, από τις πιο απλές εκλογές των τοπικών σωματείων, μέχρι τα συνέδρια των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων. Υπέρ της προάσπισης των συλλογικών κεκτημένων, την αγωνιστική ενεργοποίηση συλλόγων και σωματείων, όσο και του συντονισμού των εργαζομένων σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Απέναντι σε εκείνους που, από τα δεξιά και από τα «αριστερά», αναζητούν αφορμές και προβαίνουν σε μεθοδεύσεις για να διαλύσουν τα Συνέδρια, όπως συνέβη στο προηγούμενο διάστημα με τα συνέδρια της ΟΙΥΕ, Εργατικών Κέντρων και της ΓΣΕΕ, που στρώνουν το δρόμο στο κρατικό διορισμό συνδικαλιστικών διοικήσεων, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το σημείο να ζητούν από την αστυνομία να επέμβει σε συνδικαλιστικές διαδικασίες!

Μόνο μέσα στον Φεβρουάριο 2020, νέες, μεγάλες δοκιμασίες περιμένουν τον κόσμο της εργασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, χτίζοντας πάνω στο αντεργατικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, φέρνει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, παγιώνοντας τις μεγάλες μειώσεις στη συντριπτική πλειονότητα των συντάξεων, ετοιμάζοντας το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης και σειρά συνοδευτικών αντεργατικών μέτρων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωράει με ταχείς ρυθμούς την ιδιωτικοποίηση ή ακόμη και το κλείσιμο των δημόσιων επιχειρήσεων (ΛΑΡΚΟ, ΔΕΗ κλπ). Κοροϊδεύει τον κόσμο της εργασίας με υποσχέσεις για αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθό, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο θεσμό της ΕΓΣΣΕ. Στήριγμα στην κυβέρνηση δίνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που προστρέχει στην “κοινωνική διαβούλευση” για τον κυβερνητικό καθορισμό του κατώτατου μισθού, ενώ , παράλληλα, συμφώνησε σε παράταση, ως το τελος του 2020, της ΕΓΣΣΕ, χωρίς καμιά αύξηση στον κατώτατο μισθό και μεροκάματο…

Τα αντεργατικά μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις, για το δυσχερέστερο πλαίσιο κήρυξης απεργίας (ηλεκτρονική ψηφοφορία) και για τον μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο των συνδικάτων που επέβαλε νομοθετικά η κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι του 2019 έχουν μπει σε λειτουργία. Το λεγόμενο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων ενεργοποιείται στο τέλος του Φεβρουαρίου 2020, με την κυβέρνηση της ΝΔ, στον δρόμο που χάραξε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ υπό τις κατηγορηματικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιχειρεί ένα ακόμη καίριο πλήγμα περιορισμού της δράσης, τρομοκράτησης, συκοφάντησης, οικονομικής εξόντωσης των σωματείων. Κυβερνητικό νομοθέτημα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων βρίσκεται στα σκαριά.

Η απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΑ στη διάρκεια της θητείας της χαρακτηρίστηκε από παραγωγή ανακοινώσεων, όμως στην πράξη βρέθηκε πολύ πίσω από τις απαιτήσεις για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, με συντονισμό, σχέδιο και προοπτική.

Η κυριαρχία στο ΕΚΑ και ευρύτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα (σωματεία, ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ) των δυνάμεων του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού και του ρεφορμισμού (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Νέα πορεία, ΜΕΤΑ, ΠΑΜΕ) επιτείνουν την αρνητική κατάσταση για τους εργαζόμενους. Η βαθιά και παρατεταμένη κρίση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με ευθύνη αυτών των παρατάξεων, με αποκορύφωμα τη διάλυση του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και το διορισμό διοίκησης από το κράτος υπονομεύουν την αγωνιστική έκφραση των εργαζομένων.

Αντίστοιχα φαινόμενα βιώσαμε και στο 29ο Συνέδριο του ΕΚΑ που οδήγησε σε διορισμένη διοίκηση από τα δικαστήρια και την παρέμβαση του κράτους στις δημοκρατικές διαδικασίες του.

Καλούμε τους εργαζομένους και τους συνέδρους να προστατεύσουν τις διαδικασίες, να μη δώσουν έδαφος σε σκέψεις και σχεδιασμούς για ματαίωση του Συνεδρίου του ΕΚΑ!

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνέδρους να ενδυναμώσουν με την παρουσία τους και την αγωνιστική τους συμβολή τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και να προστατεύσουν τις κορυφαίες συλλογικές διαδικασίες των κινητοποιήσεων, των εκλογών, των συνεδρίων στον συνδικαλισμό όλων των βαθμίδων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνέδρους να στηρίξουν τις δυνάμεις της αντίστασης και του αγώνα, να ενισχύσουν τις φωνές που υπηρετούν πραγματικά τη ζωή και την ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλισμού, να πλαισιώσουν τις δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ.