Η Ετήσια Πανελλαδική Σύσκεψη της Πορείας (7-8 Γενάρη) θα χαράξει τα νέα θετικά και ελπιδοφόρα βήματα της νεολαίας μας

Κατηγορία: 

Το Σαββατοκύριακο 7-8 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Πανελλαδική Σύσκεψη της Πορείας, Οργάνωσης Νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ.

Η ετήσια Σύσκεψή της αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για την Πορεία, καθώς δίνει τη δυνατότητα να συζητηθούν προβλήματα, να ανταλλαχθούν σκέψεις και πάνω απ’ όλα να χαραχθούν οι βασικοί άξονες για την ανάπτυξη και το άπλωμα της δουλειάς της για τη νέα χρονιά. Κατά τη συζήτηση στο πλαίσιο της οργάνωσης, αποφασίστηκε στη φετινή Σύσκεψη πέρα από τη διαδικασία του Σαββάτου 7 Γενάρη, να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Γενάρη ξεχωριστή φοιτητική συζήτηση, η οποία θα απασχοληθεί με τα ιδιαίτερα προβλήματα της σπουδάζουσας νεολαίας.

 Έχοντας αποκτήσει τον νέο πολιτιστικό της χώρο «Σήμα», η Πορεία έχει πραγματοποιήσει ήδη ένα μεγάλο βήμα, σπουδαίας σημασίας για την ίδια και τους συναγωνιστές και φίλους που την πλαισιώνουν και την παρακολουθούν. Μέσα από τη νέα αυτή προσπάθεια, μέσα από τη «φυσική» της έδρα, η Οργάνωση Νεολαίας φιλοδοξεί να «εκπέμψει» το αγωνιστικό και αισιόδοξο μήνυμά της και να αναπτύξει μια πλούσια και πλατιά δραστηριότητα πάνω σε μια σειρά ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία. Από την άποψη αυτή, το «Σήμα» έχει ήδη θέσει ψηλά τον πήχη και τις απαιτήσεις της δουλειάς της Οργάνωσης Νεολαίας.

Η φετινή Σύσκεψη της Πορείας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον λαό και τη νεολαία της χώρας. Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων επτά χρόνων, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σήμερα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν φορτώσει τον λαό και τη χώρα με δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα. Η ραγδαία αύξηση της φτώχιας και της ανεργίας, οι απολύσεις, οι συνεχείς μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας, αποτελούν ορισμένες μόνο πλευρές και συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων.

Ειδικότερα στη νεολαία, είναι οι ίδιες πολιτικές που τσακίζουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον της. Είναι οι ίδιες πολιτικές που έχουν οδηγήσει μισό περίπου εκατομμύριο νέους στη μετανάστευση και άλλους τόσους στην ανεργία, της οποίας τα ποσοστά στη νέα γενιά ξεπερνούν το 50%. Είναι οι πολιτικές των μνημονίων που χτυπούν τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, με τις μεγάλες περικοπές στους προϋπολογισμούς για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και σχολών, με την όξυνση των εξεταστικών και ταξικών φραγμών και το πέταγμα χιλιάδων μαθητών και φοιτητών έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι τέλος, οι ίδιες πολιτικές που σπρώχνουν τους νέους στη μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, στα 5μηνα και τα voucher, στο ατελείωτο κυνήγι «προσόντων» για μια θέση στον ήλιο, για την εξασφάλιση ενός μισθού πείνας.

Η Σύσκεψη της νεολαίας φιλοδοξεί πάνω σε όλα αυτά τα θέματα να πραγματοποιηθεί η πιο πλούσια και γόνιμη συζήτηση. Να αποτελέσει η κατάσταση που βιώνει η νεολαία αφορμή όχι για να σκύψει το κεφάλι, αλλά αφορμή για να αναζητήσει τους δρόμους απάντησης σε αυτήν. Για την Πορεία, η Σύσκεψη θα είναι επιτυχημένη με βάση τρία βασικά κριτήρια:

1.Να αποτελέσει αφορμή για την πιο πλατιά και δραστήρια απεύθυνση της Οργάνωσης της Νεολαίας σε κύκλους νεολαίας, μαθητικής, φοιτητικής και εργαζόμενης, με στόχο να παρακολουθήσει και να συμμετέχει στη Σύσκεψη ένα δυναμικό νέων που παρακολουθούν την Πορεία και βαδίζουν πλάι της στα μέτωπα της πάλης και του αγώνα.
2.Να συζητηθούν σε έκταση και βάθος η κατάσταση που βιώνει ο λαός και η νεολαία, να αναλυθούν οι αιτίες και οι συνέπειές της. Πάνω απ’ όλα όμως να χαραχτεί η αγωνιστική κατεύθυνση και τα καθήκοντα της Πορείας μπροστά στη νέα δύσκολη χρονιά που ξεκινά, να κατατεθεί η μαχητική της συμβολή στους χώρους που δρα και παρεμβαίνει.
3.Να αποτελέσει πεδίο συζήτησης ο νέος πολιτιστικός χώρος «Σήμα» της Πορείας. Να κατατεθούν σκέψεις και προβληματισμοί για τις δραστηριότητες και την καθημερινή λειτουργία του «Σήματος», για τα μέτωπα της τέχνης και του πολιτισμού, για το πώς θα μπορέσει εν τέλει ο χώρος αυτός να απλώσει όσο πιο πλατιά και μακριά γίνεται τη φωνή της Πορείας.    

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις, τα μέλη, οι συναγωνιστές και οι φίλοι της Πορείας καλούνται το επόμενο διάστημα να προετοιμάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη Σύσκεψη, να απευθυνθούν με τον πιο πλατύ τρόπο στον πολιτικό και κοινωνικό τους περίγυρο, να πάρουν τις πιο δραστήριες πρωτοβουλίες, ώστε η Ετήσια Πανελλαδική Σύσκεψη της Πορείας στις 7-8 Γενάρη να αποτελέσει μία διαδικασία που θα αποτυπώσει και θα χαράξει τα νέα θετικά και ελπιδοφόρα βήματα της νεολαίας μας.

Διαβάστε επίσης