Η κίβδηλη εικόνα της "νέας εποχής" δεν μπορεί να κρύψει την αντιλαϊκή και ξενόδουλη πολιτική της κυβέρνησης

Η πολύνεκρη, καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι κατέδειξε τις βαρύτατες ευθύνες και της παρούσας κυβέρνησης, δίπλα σε αυτές των προκατόχων της -διαχρονικής προκλητικής αδιαφορίας για στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων-, και ματαίωσε την προετοιμαζόμενη πανηγυρική φιέστα της 21ης Αυγούστου.

Τώρα, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, αφού προσπάθησαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες και να δικαιολογήσουν τους εγκληματικούς χειρισμούς και ανεπάρκειές τους, μετά τις κινήσεις υποκριτικής συμπαράστασης στους πληγέντες, επαναφέρουν, συντονίζουν και κλιμακώνουν τη νέα επιχείρηση παραπλάνησης του λαού.

Το διάγγελμα του Α. Τσίπρα στην Ιθάκη, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ πασχίζουν να στηρίξουν το αφήγημα για την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, να προβάλουν ένα δήθεν φιλολαϊκό-φιλεργατικό προφίλ, να καλλιεργήσουν νέες ελπίδες και αυταπάτες στο λαό και να περιορίσουν, έτσι, την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή.

Στην παράσταση-διάγγελμα του Α. Τσίπρα στην Ιθάκη -φτηνή απομίμηση των ανάλογων φαιδροτήτων του Γ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο- περίσσεψε η δημαγωγία, η παραποίηση, η αντιστροφή της πραγματικότητας.

Οι διθύραμβοι για την έναρξη της περίφημης "νέας εποχής", όπου δήθεν "τα μνημόνια της λιτότητας επιτέλους τέλειωσαν" και όπου "η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει τις τύχες και το μέλλον της" σαν "μια κανονική χώρα, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς" και "χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας", προσκρούουν και καταρρίπτονται από την αμείλικτη μνημονιακή πραγματικότητα που παραμένει σε ισχύ με τα εκατοντάδες μέτρα λεηλασίας της χώρας, εξαθλίωσης του λαού και κατάργησης των εργατολαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με το πλέγμα επιτροπείας των τριμηνιαίων ελέγχων που θα καταλήγουν σε εκθέσεις "συμμόρφωσης" να αποκλείουν παρεκκλίσεις από τους διατεταγμένους στόχους, με τα ψηφισμένα μέτρα για περικοπή των συντάξεων και  νέα δραστική μείωση του αφορολόγητου να αποτελούν τις επόμενες δεδομένες "θυσίες του λαού" και διάφορες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις να παίρνουν σειρά.

Οι δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων, οι διαρροές που διακινούνται μέσω των φιλοκυβερνητικών μέσων παραπληροφόρησης, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, όλη η κυβερνητική προπαγάνδα, στοχεύουν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ακολουθήσει, στο εξής, μια φιλολαϊκή, φιλεργατική πολιτική παροχών, επαναφοράς εργατοσυνδικαλιστικών δικαιωμάτων και αναστολής ή και ακύρωσης ψηφισμένων μέτρων, ακόμη και αν χρειαστεί να "διαπραγματευτεί σκληρά" με τους εταίρους της. Ένα έργο από τα παλιά. Με τη γνωστή κατάληξη... Άσφαιρα πυρά, υποχώρηση, συμμόρφωση και, τελικά, πλήρης υποταγή.

Η "νέα εποχή"

Η "νέα εποχή" είναι τόσο "νέα" και τόσο "φιλολαϊκή" όσο και τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης ενός κόμματος που καμώνεται την Αριστερά ενεργώντας όπως η Δεξιά. Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις πασοκοδεξιές "διευρύνσεις" φθαρμένων προσώπων χωρίς σοβαρή πολιτική υπόσταση και "εκτοξευμένους" νεαρούς αμοραλιστές να αποτελούν το πρωθυπουργικό επιτελείο, έκφραση της φθοράς, των αδιεξόδων και της ανυπαρξίας πολιτικής δυναμικής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εξυπηρετεί την πιστή τήρηση αυτής της αντιλαϊκής συνέχειας.

Οι διαβεβαιώσεις του Α. Τσίπρα προς τους δανειστές και την ελληνική ολιγαρχία, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, για "σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας" επιβεβαιώνουν την πραγματική προσήλωσή του στο μνημονιακό δρόμο, κατά τη δήθεν μεταμνημονιακή εποχή, στον αντίποδα των δημαγωγικών του εξαγγελιών.

Οι αλλεπάλληλες, κατηγορηματικές δηλώσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γερμανικής κυβέρνησης, που αξιώνουν συνεχή, απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνιών και αυστηρή εφαρμογή όλων των μνημονιακών μέτρων, "υπενθυμίζουν" το ασφυκτικό πλαίσιο επιτροπείας και της "νέας" εποχής.

Η πρόσφατη προειδοποίηση του επικεφαλής του ESM, αυθεντικού εκφραστή των δανειστών, πως εάν η Ελλάδα αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν, τονίζοντας πως η Αθήνα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ESM έως ότου έχουν αποπληρωθεί όλα τα δάνεια και υπογραμμίζοντας πως οι αγορές και οι επενδυτές θα την παρακολουθούν και θα την αξιολογούν συνεχώς, είναι ενδεικτική των επερχόμενων. _

Η δέσμευση-στραγγαλισμός της χώρας και του λαού είναι σαφής. Η Ελλάδα θα είναι κάτω από ενισχυμένη εποπτεία μέχρις ότου το 75% των δανείων επιστραφεί – μετά από σαράντα χρόνια τουλάχιστον(!), με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις...

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι πρωθυπουργικοί ισχυρισμοί πως "η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει τις τύχες και το μέλλον της" σαν "μια κανονική χώρα, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς" είναι ανυπόστατοι. Είναι προκλητική ψευδολογία.

Το πραγματικό και μοναδικό "δικαίωμα" της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και όποιας προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, με όποιον κορμό και σύνθεση, είναι η αδιάλειπτη εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων και η πλήρης συμμόρφωση στις εκάστοτε εντολές των δανειστών.

Όπως είπε και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, που θεωρείται ένα από τα φαβορί για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ,_«η ανακοίνωση "αποστολή εξετελέσθη" είναι πρόωρη. Η δουλειά δεν έχει τελειώσει»._

Η ΔΕΘ της αμερικανικής επικυριαρχίας

Η φετινή ΔΕΘ δεν είναι, απλώς, το συνηθισμένο βήμα δημαγωγικών εξαγγελιών για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Είναι ένα επιπλέον βήμα ασφυκτικότερης πρόσδεσης της χώρας μας στις ΗΠΑ και μεγαλύτερης εμπλοκής στην επιθετική πολιτική και σχεδιασμούς της. Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε πως "πρόκειται για την πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα από το σχέδιο Μάρσαλ σε όρους της κλίμακας της εμπλοκής μας στο ευρύ φάσμα των ελληνοαμερικανικών θεμάτων"! Επιπλέον, επισήμανε πως "η αμυντική συνεργασία μας σήμερα βρίσκεται στο ζενίθ της"! Και πολλά άλλα(...), στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Οι ΗΠΑ, ως η "τιμώμενη χώρα" στη ΔΕΘ, παρεμβαίνουν με υψηλόβαθμα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη και δεκάδες πολυεθνικές, διατυμπανίζοντας το ρόλο τους, αυτόν του πολιτικού, στρατιωτικού και οικονομικού επικυρίαρχου. Πίσω από τον τίτλο του "προτιμώμενου εταίρου" των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, που αποδίδει ο Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα, και την εξύμνηση της "ισχυρής συμμαχίας" των δυο χωρών, βρίσκονται οι ισχυροί δεσμοί εξάρτησης και υποταγής της ελληνικής ολιγαρχίας και των κυβερνήσεών της από την υπερατλαντική υπερδύναμη. Δεσμοί που εξασφάλισαν και εξασφαλίζουν, στήριξαν και στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επικυριαρχία και επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και την ταξική κυριαρχία της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης για την καθυπόταξη και σκληρή εκμετάλλευση του ελληνικού λαού, στις μαύρες, σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος και του παρόντος.

Με την τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μάλιστα, να έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον υποτελείς στις ΗΠΑ, να έχει μετατρέψει τη χώρα σε αλώνι και ορμητήριό τους, να προωθεί πειθήνια και δραστήρια τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και σχεδιασμούς τους και να συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις επιβολής τους στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μια περίοδο μεγάλης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κλιμάκωσης του επιθετισμού των ΗΠΑ, σε μια γεωγραφική περιοχή όπου η αστάθεια, οι ανακατατάξεις συμμαχιών, η επαναχάραξη συνόρων και οι πολεμικές συρράξεις είναι στην ημερήσια διάταξη, η ταύτιση με τις δυνάμεις της επίθεσης και του πολέμου μόνο δεινά μπορούν να προκαλέσουν στη χώρα και το λαό μας.

Διαβάστε επίσης