Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις προβοκάτσιες σε ΑΣΟΕΕ και ΑΠΘ για να επιβάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία

Κατηγορία: 

Η πρόσφατη εισβολή της Αστυνομίας στο ΑΠΘ και των ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην ΑΣΟΕΕ αποτελεί αναμφίβολα κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής της τρομοκρατίας και της καταστολής. Μετά την προβοκατόρικη επίθεση εξωπανεπιστημιακής ομάδας στον, γνωστό πλέον, καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, μια επίθεση που η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ της εκμεταλλεύτηκαν για να συκοφαντήσουν (και πάλι) το άσυλο, το φοιτητικό κίνημα και την Αριστερά, η κυβέρνηση προχωράει στον πραγματικό της στόχο: τη διαμόρφωση κλίματος για την επιβολή των αντιεκπαιδευτικών της μέτρων και της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Και οι δύο επιθέσεις της αστυνομίας έχουν μάλιστα ως αποτέλεσμα συλλήψεις φοιτητών και αναμένονται δίκες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ, αν και έγινε εναντίον φοιτητών του αναρχικού χώρου, όταν αυτοί προσπάθησαν να ανακτήσουν το στέκι τους, συνέπεσε(;) με την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν φοιτητές στην Πρυτανεία εκεί, για να καταγγείλουν τις ευθύνες της, όσον αφορά τη συγκάλυψη του καθηγητή που κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα τοκογλυφίας και για παιδεραστία. Αυτή η κίνηση ξεμπροστιάζει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και τους πραγματικούς της στόχους, που δεν αφορούν την υπεράσπιση της «ασφάλειας των φοιτητών».
Οι δικαστικές εκκρεμότητες του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού, καθώς και οι κατηγορίες για συμμετοχή σε κύκλωμα τοκογλυφίας και για παιδεραστία πιστοποιούν την ύπαρξη φαινομένων σήψης και δυσωδίας σε στρώματα του καθηγητικού κατεστημένου στις σχολές. Η ενέργεια αυτή δίνει ακόμη μία φορά άλλοθι στην αντιδραστική δεξιά προπαγάνδα να λοιδορεί το πανεπιστημιακό άσυλο και τους φοιτητικούς συλλόγους, να θέτει στο στόχαστρο τον φοιτητικό συνδικαλισμό και την αριστερά και ως τέτοια πρέπει να καταγγελθεί από το φοιτητικό κίνημα. Η προσπάθεια συγκάλυψης του εν λόγω καθηγητή, καθώς και εκείνου που τον κατηγόρησε, που απ’ όσο δείχνουν τα στοιχεία συνεργάζονταν (!), παρά την πρόσφατη προσωρινή απομάκρυνσή τους από το πανεπιστήμιο, τόσο από την πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όσο και από τα ΜΜΕ προκαλούν τη δικαιολογημένη αντίδραση του φοιτητικού κόσμου. Και αναμφίβολα σε αυτό παίζει ρόλο η εμπλοκή του συγκεκριμένου σε κρίσιμα κρατικά πόστα της δεξιάς κυβέρνησης της ΝΔ. Από την άποψη αυτή, αποτελεί μέγιστη υποκρισία να μιλούν κυβερνητικά στελέχη για «άσυλο ανομίας», ιδιαίτερα μάλιστα όταν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα τέλεσης εγκλημάτων από μεγαλοκαθηγητές παραμένουν εκκωφαντικά σιωπηλοί...
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, με τη συνηγορία των πρυτανικών αρχών και των διοικήσεων των σχολών προχωρούν με γοργά βήματα την προσπάθεια έντασης της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας στα πανεπιστήμια. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούν τις προβοκατόρικες ενέργειες και τις τυχοδιωκτικές και μηδενιστικές πρακτικές του αναρχικού αντιεξουσιαστικού χώρου, που ως «χρήσιμος ηλίθιος» δίνει το καλύτερο άλλοθι στην κυβέρνηση και την αντιδραστική προπαγάνδα για να παραβιάζουν και να λοιδορούν το άσυλο, για να χτυπούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τους αγώνες. Ανομολόγητος στόχος τους ο έλεγχος του φοιτητικού κινήματος, η ποινικοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και των αγώνων των φοιτητών, η διάλυση των συλλόγων και των αριστερών παρατάξεων, η πειθάρχηση του φοιτητικού κόσμου στη νέα «κανονικότητα» των αποστειρωμένων πανεπιστημίων, η εξοικείωση με το κλίμα φόβου και τρόμου, ώστε οι σχολές να μετατραπούν σε αμερικάνικου τύπου κολέγια, με ελεγχόμενη είσοδο, εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατάργηση κάθε έννοιας που θυμίζει δημόσια-δωρεάν παιδεία.
Για τον λόγο αυτό κατήργησαν το πανεπιστημιακό άσυλο, έστειλαν τις δυνάμεις της αστυνομίας πάνω από 10 φορές μέσα σε δύο χρόνια να «επιχειρήσουν» στις σχολές, για το λόγο αυτό με τον πρόσφατο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη πέρασαν ακόμη και διατάξεις που ποινικοποιούν την …αφισοκόλληση (!), ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η εκπαίδευση των 400 πρώτων ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν το νέο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. στα πανεπιστήμια, τις λεγόμενες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Θεοδωρικάκος διαμήνυσε από την Κομοτηνή όπου ξεκίνησε η τετράμηνη εκπαίδευση των 400 στελεχών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, πως με την ΟΠΠΙ «τα πανεπιστήμια θα καταστούν ασφαλείς χώροι», ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι «το σχέδιο διαχείρισης για την προστασία των ελληνικών πανεπιστημίων περιορίζει φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας». Η αναπαραγωγή της αντιδραστικής προπαγάνδας που καλλιεργεί κλίμα φόβου, τρόμου και ανασφάλειας εξυπηρετεί ακριβώς το στόχο της παρουσίας της αστυνομίας στις σχολές για το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα, όχι για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, αλλά για …μπάρες ηλεκτρονικής εισόδου (τουρνικέ), ώστε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και προκλητικά, η ελεγχόμενη είσοδος. Η επίθεση στο άσυλο, το φοιτητικό κίνημα και το συνδικαλισμό, είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής. Κι εδώ φαίνονται και οι τεράστιες ευθύνες των Πρυτανειών, όπως της ΑΣΟΕΕ και του ΑΠΘ, που πρώτες αυτές καλούν την αστυνομία και πρωταγωνιστούν στην καταπάτηση του ασύλου και στις συλλήψεις. Την ίδια στιγμή, τα ιδρύματα τους στενάζουν από τις ελλείψεις και υπολειτουργούν, ενώ η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ φαίνεται ότι κανονικότατα κάλυπτε τον καθηγητή, παρά τις κατηγορίες για παιδεραστία και τοκογλυφία! Αλλά τώρα κόπτεται για την...ασφάλεια των φοιτητών!
Όπως πέρυσι οι φοιτητικές κινητοποιήσεις απέτρεψαν την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έτσι και τώρα μπορούν να βάλουν φραγμό στην αντιεκπαιδευτική και αντιδημοκρατική πολιτική. Ενάντια στη σιωπή που έχει επιβάλει η κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ενάντια στην πολιτική του «μετά θα λογαριαστούμε» και της αναστολής των αγώνων, που προβάλλεται καιρό τώρα από τις ψευτοαριστερές δυνάμεις. Ενάντια στις τυχοδιωκτικές ενέργειες του αναρχικού χώρου, που γίνονται «βούτυρο στο ψωμί» των κυβερνητικών επιδιώξεων. Να πιάσουμε το νήμα των περσινών αγώνων, μέχρι την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Αναδημοσίευση από το νέο τεύχος του περιοδικού Πορεία.

Διαβάστε επίσης