Η κυβέρνηση αφήνει ανοχύρωτο το ΕΣΥ και πριμοδοτεί αφειδώλευτα με κρατικό χρήμα το αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο

p, esy, Nikos

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πορεία, τεύχος 51, που κυκλοφορεί

Η ζοφερή πραγματικότητα της εξάπλωσης του κορωνοϊού με εκθετικούς ρυθμούς, όπως μας πληροφορούν και οι «ειδικοί» του ΕΟΔΥ και η ραγδαία άνοδος του αριθμού των διασωληνωμένων και των νεκρών αποτελούν βουερά τεκμήρια της εγκληματικής αδιαφορίας της Δεξιάς που κλιμακώνει τη διαχρονική κυβερνητική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης και διάλυσης της δημόσιας υγείας.

Τα σχετικά στοιχεία που παραθέτουν οι αποκλεισμένοι από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ συνδικαλιστικοί φορείς των «ηρώων της πρώτης γραμμής» είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ στις 13/10, «οι δαπάνες για την υγεία παραμένουν καθηλωμένες σε τριτοκοσμικά επίπεδα (5% του ΑΕΠ έναντι 7.5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου). Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν τα νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές μονάδες να πληρώνουν μισθούς, νυκτερινά και αργίες στους επικουρικούς υπαλλήλους. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν το αναγκαίο υγειονομικό υλικό». Η ομοσπονδία κάνει λόγο για 45.000 κενά στα νοσοκομεία σε σύνολο 90.000 οργανικών θέσεων τονίζοντας πως «από το 2018 δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κάθε χρόνο αποχωρούν περί τους 1.500 μόνιμους». Συνολικά το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό στο υπουργείο υγείας και τους φορείς του μειώθηκε κατά 1.869 υπαλλήλους κατά τον τελευταίο χρόνο. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι μόνιμοι υπάλληλοι (εκτός των γιατρών) μειώθηκαν κατά 1.402.

Η ΟΕΝΓΕ με τη σειρά της κάνει λόγο για 6.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών. Ο θλιβερός κατάλογος συμπληρώνεται από την αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων (πάνω από 15.000 στα νοσοκομεία). Όσον αφορά τις ΜΕΘ, οι πλασματικοί αριθμοί που παρουσιάζει ο Μητσοτάκης προέρχονται «από την αφαίρεση κλινών και κρεβατιών που είναι για άλλες ασθένειες». Οι εκπρόσωποι του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού καταγγέλλουν επίσης ότι 700 υγειονομικοί έχουν νοσήσει από covid καθώς δε γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ ζητούμενο παραμένει και η επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας. Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος οικονομικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2012 προβλέπει μείωση των δαπανών για την Υγεία.

Και ενώ η κυβέρνηση αφήνει αβοήθητο το λαό μπροστά στην επέλαση του κορωνοϊού, αξιοποιεί την πανδημία για να μοιράσει αφειδώλευτα χρήμα στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στα πλαίσια αυτά ενεργοποίησε πρόσφατα την ΚΥΑ για τον διπλασιασμό του ημερήσιου νοσηλίου στις ιδιωτικές κλινικές, χαρίζοντας στους μεγαλοκαρχαρίες του χώρου «τουλάχιστον 30 εκ. ευρώ». Την ίδια στιγμή που το ΕΚΕΑ κήρυξε lockdown την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη …λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, σύμφωνα με καταγγελία της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ «υπήρχε άνωθεν εντολή να κατευθύνονται τα δείγματα για εξέταση στο εργαστήριο ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ», με επιστημονικό υπεύθυνο τον εκλεκτό του Μητσοτάκη και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γ. Μαγιορκίνη.

Με απύθμενο θράσος και εξίσου σκανδαλώδη και προκλητικό τρόπο η γαλάζια «κυβέρνηση των αρίστων» προχώρησε για ευνόητους λόγους σε νέους μποναμάδες προς τους μιντιάρχες. Μετά τα 20 εκ. ευρώ που μοίρασε σε παλιά και «νέα» τζάκια της ολιγαρχίας τον περασμένο Μάρτη στα πλαίσια της εκστρατείας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», εν μέσω του δεύτερου πανδημικού κύματος νομοθέτησε υπέρ της έκπτωσης τέλους της διαφημιστικής δαπάνης προσαυξημένης από τα ακαθάριστα έσοδα κατά 100% για το 2020, και κατά 60% για το 2021. Θέσπισε παράλληλα αναστολή της επιβολής τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση από 1/10/2020 έως 30/9/2021, πεσκέσι ύψους 18 εκ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος εγκρίθηκε πρόσφατα η ανάθεση της εκτέλεσης 60 λεωφορειακών γραμμών από ιδιώτες με το κόστος για το δημόσιο να ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ, όταν «τουλάχιστον 500 είναι τα κρατικά λεωφορεία της ΟΣΥ που παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια και μπορούν να επισκευαστούν με χαμηλό κόστος» σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Νίκος Κ.

Διαβάστε επίσης