Με ...36 Προεδρικά Διατάγματα επιδιώκει η κυβέρνηση να δώσει σάρκα και οστά στο περιβόητο σχέδιο «Αθηνά», επικυρώνοντας «με τη σφραγίδα του νόμου» το οριστικό λουκέτο στο 30% των υφιστάμενων σήμερα τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει όλα τα προσχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων, ελέγχοντας «αν είναι σύννομα», αν δηλαδή επιτρέπεται η κατεδάφιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προς το παρόν, έχει εγκρίνει όλα τα προσχέδια που έχουν προωθηθεί σε αυτό, δηλαδή 21 από τα συνολικά 36.
Τα 21 εγκεκριμένα προσχέδια προβλέπουν αλλαγές στα ακόλουθα εκπαιδευτικά ιδρύματα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Μακεδονίας, ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Καβάλας.
Το νομικό έγκλημα αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων από τον Κ. Παπούλια. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται έτσι να λύσει οριστικά το πρόβλημα, καταργώντας δια παντός 155 (από τα συνολικά 534) τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Ενάντια στα προωθούμενα κυβερνητικά νομοθετήματα (άλλοτε ψηφίζουν δεκάδες αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα μέσα σε ένα και μοναδικό άρθρο, άλλοτε επιλέγουν την έκδοση σειράς νομοθετικών εκτρωμάτων) οι φοιτητές και οι σπουδαστές καλούνται να αναζητήσουν καλύτερους όρους οργάνωσής τους ανά εκπαιδευτικό ίδρυμα, μέσα από οργανωμένες, μαζικές και ζωντανές διαδικασίες, μέσα από τους Συλλόγους και τις Γενικές τους Συνελεύσεις, μέσα από μία προοδευτική μάχη για το τι είναι «νόμιμο» και τι όχι, και για το οποίο οι ίδιοι θα πρέπει να κατακτήσουν τον πρώτο λόγο. Ταυτόχρονος θα πρέπει να είναι ο αγώνας για να ανασυγκροτηθούν και τα τριτοβάθμια όργανα των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων (ΕΦΕΕ, ΕΣΕΕ) για να επιτευχθεί ο κοινός βηματισμός στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η πάλη για την ενότητα των φοιτητών θα περάσει τόσο από την αναγέννηση των οργάνων συντονισμού τους, όσο και από την αποδοκιμασία των πολιτικών εκείνων πρακτικών που διαιρούν και αποδυναμώνουν τους φοιτητές. Η συντονισμένη επίθεση που δέχεται ολόκληρη σχεδόν η ελληνική κοινωνία, όχι μόνο η τριτοβάθμια εκπαίδευσή της, θα ανασχεθεί με ενότητα και οργάνωση.