Η κυβέρνηση της Δεξιάς χτίζει αστυνομικό κράτος βίας, καταστολής και τρομοκρατίας, με καθημερινές αστυνομικές επιθέσεις

mathites xhmika

Όλες οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων ήρθαν αντιμέτωπες με την αστυνομική βία, την καταστολή και τις συλλήψεις. Οι Τούρκοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι με τα ρόπαλα των ΜΑΤ και τις διώξεις με μοναδικό “αδίκημα” ότι επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία 800 μέτρων(!!) στο κέντρο της Αθήνας ως την τούρκικη πρεσβεία…

Το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο οργανώσεων της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, ενάντια στην επίσκεψη του Πομπέο, εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία με απωθήσεις, χημικά και βία…

Η τελευταία κινητοποίηση των υγειονομικών και της Ομοσπονδίας τους, της ΠΟΕΔΗΝ, ήρθε αντιμέτωπη με την βία των δυνάμεων καταστολής. Η κυβέρνηση των “χειροκροτημάτων” και των -κατά τα άλλα- ηρώων γιατρών και νοσηλευτών αντιμετωπίζει αυτούς και τα δίκαια αιτήματά τους με ΜΑΤ και βία…

Η τρομοκρατική αστυνομική επίθεση που εξαπολύθηκε ενάντια στη μαζική διαδήλωση μαθητών – εκπαιδευτικών την Πέμπτη στο Σύνταγμα, με αφορμή προβοκατόρικες κινήσεις, είναι η τελευταία κατασταλτική επιχείρηση, -τέταρτη σε μια βδομάδα.

Το πολιτικό σκηνικό μετατοπίζεται ολοένα και δεξιότερα. Η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε από τον περασμένο Μάρτη πρωτοφανή περιοριστικά και κατασταλτικά μέτρα. Αξιοποίησε την πανδημία, από τη μια πλευρά, για να εξαπολύσει μια ανελέητη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Από την άλλη πλευρά, καλλιέργησε ένα κλίμα μαζικού εκφοβισμού στην ελληνική κοινωνία, ώστε να διαμορφώσει συνθήκες σιγής ασυρμάτου και να δικαιολογήσει ως “αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας” τα κατασταλτικά και αστυνομικά μέτρα περιστολής των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Σήμερα, έπειτα από το καλοκαιρινό φιάσκο του περίφημου “ανοίγματος του τουρισμού”, της “επανεκκίνησης της οικονομίας” και αφού κατέρρευσαν όλα τα κυβερνητικά αφηγήματα, αποκαλύπτοντας τα σαθρά θεμέλια της καπιταλιστικής οικονομίας, ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τραγικές συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής της ΝΔ και της ντόπιας ολιγαρχίας. Η λαϊκή οργή συσσωρεύεται εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που εκτίναξε την ανεργία, άλωσε όσες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις απέμειναν με απανωτά αντεργατικά μέτρα.

Τώρα που τα φώτα της τουριστικής περιόδου έσβησαν άρον – άρον, η ΝΔ αποκαλύπτει το πραγματικό αποκρουστικό της πρόσωπο. Αυτό που έκρυβε καλά τόσο καιρό πίσω από επικοινωνιακά φτιασιδώματα και υποκριτικά κηρύγματα για “εθνική ομοψυχία”. Όλα τα αντιδημοκρατικά μέτρα, όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο που θέσπισε η ΝΔ την προηγούμενη περίοδο για να θωρακίσει το αστικό κράτος και να προσφέρει το μανδύα νομιμοποίησης της καταστολής, σήμερα εισβάλλουν με σφοδρότητα στο κοινωνικό προσκήνιο.

Τα ψηφισμένα αντισυνδικαλιστικά μέτρα του περασμένου Σεπτέμβρη -που βάζουν ακόμα μεγαλύτερα εμπό­δια στην κήρυξη απεργίας και στήνουν “ηλεκτρονικά μητρώα” των συνδικάτων- ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο. Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2018. Η κυβέρνηση τώρα προχωρά σε νέο νόμο που ανατρέπει τον προηγούμενο (ν.1264/82) με το επιχείρημα πως πρόκειται για “παρωχημένες ρυθμίσεις του προηγούμενου αιώνα”. Επιχειρεί να βάλει οριστική ταφόπλακα στα συνδικαλιστικά αλλά και τα ευρύτερα δημοκρατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης. Θέλει να καθηλώσει, να χειραγωγήσει και να υποτάξει τα συνδικάτα για να περάσει ανεμπόδιστα ο νέος αντιλαϊκός οδοστρωτήρας.

★★★

Η περίοδος χάριτος τελείωσε πολύ γρήγορα. Αφού ο Χρυσοχοϊδης, ο αχυράνθρωπος των Αμερικάνων και των μυστικών υπηρεσιών, ολοκλήρωσε τα σεμινάρια για τον τρόπο εφαρμογής του νέου χουντονόμου για τις διαδηλώσεις, σειρά έχει τώρα η ενεργοποίησή του και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς. Οι πρόσφατες τηλεφωνικές παρενοχλήσεις της ασφάλειας προς τις δύο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και η απαίτηση να δηλωθούν οι περίφημοι “διαπραγματευτές”, με αφορμή τα προκηρυγμένα συλλαλητήρια το Σεπτέμβρη, ήταν μόνο η αρχή.

Όλες οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων ήρθαν αντιμέτωπες με την αστυνομική βία, την καταστολή και τις συλλήψεις. Οι Τούρκοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι με τα ρόπαλα των ΜΑΤ και τις διώξεις με μοναδικό “αδίκημα” ότι επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία 800 μέτρων(!!) στο κέντρο της Αθήνας ως την τούρκικη πρεσβεία. Το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο οργανώσεων της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, ενάντια στην επίσκεψη του Πομπέο, εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία με απωθήσεις, χημικά και βία. Και είναι απαράδεκτη για μια ακόμα φορά η στάση ορισμένων δυνάμεων του λεγόμενου “αντικαπιταλιστικού χώρου”, που στη συγκεκριμένη διαδήλωση συγκρούστηκαν μεταξύ τους για την κατάληψη της κεφαλής της πορείας, την ώρα που οι δυνάμεις των ΜΑΤ προετοιμάζονταν να χτυπήσουν τη διαδήλωση. Η τελευταία κινητοποίηση των υγειονομικών και της Ομοσπονδίας τους, της ΠΟΕΔΗΝ, ήρθε αντιμέτωπη με τη βία των δυνάμεων καταστολής. Η κυβέρνηση των “χειροκροτημάτων” και των -κατά τα άλλα- ηρώων γιατρών και νοσηλευτών αντιμετωπίζει αυτούς και τα δίκαια αιτήματά τους με ΜΑΤ και βία. Πόση υποκρισία πια!

Το μαθητικό κίνημα, που φουντώνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βρίσκεται αντιμέτωπο με την χυδαία απόπειρα τρομοκράτησης της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητικές καταλήψεις, που ξεσπούν απ’ τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη με δίκαια αιτήματα για 15 μαθητές στα τμήματα, για ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας, ενάντια στα πρόσφατα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, έρχονται αντιμέτωπες με τις αστυνομικές προκλήσεις μέσα και έξω απ’ τα σχολεία, τους εισαγγελείς και “αγανακτισμένους γονείς” σε ρόλο τραμπούκων. Η Κεραμέως με τεντωμένο το δάχτυλο και με αυταρχικό ύφος προστάζει τους εκπαιδευτικούς να γίνουν χωροφύλακες των παιδιών. Χρησιμοποιεί το όπλο της καταστολής για να κάμψει το μαθητικό σκίρτημα.

Η τρομοκρατική αστυνομική επίθεση που εξαπολύθηκε ενάντια στη μαζική διαδήλωση μαθητών – εκπαιδευτικών την Πέμπτη στο Σύνταγμα, με αφορμή προβοκατόρικες κινήσεις, είναι η τελευταία κατασταλτική επιχείρηση, -τέταρτη σε μια βδομάδα.

Μέσα σε αυτό το γκρίζο και δυσοίωνο τοπίο λάμπουν δια της απουσίας τους τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η πολιτική ουράς, που ακολούθησαν όλα τα κόμματα απέναντι στα κελεύσματα της ΝΔ και του Μητσοτάκη για την λεγόμενη “εθνική ενότητα”, αφήνει έντονο το αποτύπωμά της, τους στερεί επιχειρήματα και ένα στοιχειώδη αντιπολιτευτικό λόγο. Τόσο το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της επιβολής της καραντίνας έσπευσαν να ευθυγραμμιστούν με τα κυβερνητικά μέτρα εκφοβισμού και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Το ΚΚΕ προσπαθεί με μεγαλοστομίες και μια κούφια επαναστατική λογοκοπία να συγκαλύψει την πολιτική της “υπεύθυνης δύναμης” που ακολούθησε στην περίοδο της καραντίνας. Μιας πολιτικής που σήμανε την προσαρμογή και την υποταγή του δηλαδή στα αστικά πλαίσια. Ενδεικτικά θυμίζουμε πως ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ πραγματοποίησαν φαντασμαγορικές φιέστες για να επιδείξουν την προσαρμογή και την “υπεύθυνη στάση” τους μπροστά στην κυβέρνηση και στην αστική τάξη. Επακόλουθο αυτής της γραμμής είναι και η πλήρης απουσία των δυνάμεών του στην Αθήνα, την ώρα που βρισκόταν στη χώρα ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το ΚΚΕ διακήρυξε από τα πρωτοσέλιδα του “Ρ” πως είναι “ανεπιθύμητο το γεράκι του πολέμου” αλλά το ίδιο ήταν άφαντο από τα αντιιμπεριαλιστικά – αντιμπολεμικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στις 28/9 στην Αθήνα.

Η ΝΔ, οι κυρίαρχοι κύκλοι της ντόπιας ολιγαρχίας και τα ξένα αφεντικά τους έχουν εδώ και καιρό κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους, τη νεολαία, το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, τα συνδικάτα. Είναι ορκισμένοι εχθροί της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος. Μόνο ο ανυποχώρητος μαζικός λαϊκός αγώνας μπορεί να ορθώσει ανάστημα στην δεξιά πολιτική της φτώχειας, της καταστολής και της υποτέλειας, να υπερασπίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κερδηθεί με αμέτρητες θυσίες και αίμα.

Διαβάστε επίσης