Η ΝΔ και το αυταρχικό δόγμα της «μηδενικής ανοχής»

mathites xhmika

Επί ένα χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την πολιτική της καταστολής κάτω από το δόγμα του «νόμου και της τάξης». Με πρωτοπαλίκαρο το Χρυσοχοΐδη, μεταγραφή από τα συγκοινωνούντα δοχεία του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποδεικνύεται βασιλικότερος του βασιλέως και «ικανότατος» να προσφέρει αγόγγυστα τις υπηρεσίες του σε κάθε λογής αφεντικά που του προσφέρουν δουλειά, αφού ψήφισε πιστά τα μνημόνια, με μοναδικό … παράπονο, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι δεν προλαβαίνει να τα διαβάσει, τώρα εφαρμόζει τις εντολές της «μηδενικής ανοχής» και το δόγμα μιας σκληρής αντιδραστικής, βαθιά αντιδημοκρατικής πολιτικής.

Με αποκορύφωμα το εκτεταμένο χτύπημα της μεγαλειώδους συγκέντρωσης κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου μπροστά στα δικαστήρια, λίγο μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης των αρχηγών της φασιστικής οργάνωσης.

Με το πρόσχημα της ρίψης αντικειμένων από μια ολιγάριθμη ομάδα αναρχικών, η αστυνομία υλοποιώντας ολοφάνερα προσχεδιασμένη απόφαση της κυβέρνησης εξαπέλυσε κατά του μεγάλου πλήθους, βάζοντας το σε κίνδυνο, μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσει τη συγκέντρωση, για να σπάσει τον ενθουσιασμό του κόσμου και να στείλει το μήνυμα του «νόμου και της τάξης». 

Ήταν τόσο ολοφάνερο το προσχεδιασμένο χτύπημα, που αναγκάστηκε να επιστρατεύσει χοντροκομμένα ψέματα, όπως καταμαρτυρούν και τα βίντεο της συγκέντρωσης, περί 150 μολότοφ, που έπεσαν δήθεν κατά της αστυνομίας.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, το χτύπημα της αντιφασιστικής διαδήλωσης είναι η τελευταία από μια σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων που χτυπιούνται από τα ρόπαλα των ΜΑΤ και τα χημικά. Η διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο, το χτύπημα των υγειονομικών μπροστά στο υπουργείο υγείας που διαμαρτυρήθηκαν για τα κενά και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, το χτύπημα των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας, το χτύπημα της συγκέντρωσης και οι συλλήψεις των Τούρκων αγωνιστών ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς Ερντογάν και φυσικά η άγρια καταστολή τον Ιούλιο της μαζικής κινητοποίησης ενάντια στον χουντονόμο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Που και πάλι, μόλις προσφέραν το πρόσχημα οι δυνάμεις του «πολιτικού νηπιαγωγείου», της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των ΕΑΑΚ συνεπικουρούμενες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, εξαπολύθηκε από την αστυνομία, προσχεδιασμένη επίθεση …για να «εξηγήσει» ακριβώς την ουσία του ακροδεξιού νόμου που ψήφιζε στη Βουλή η κυβέρνηση και τα δεκανίκια της, τον περιορισμό και τις απαγορεύσεις δηλαδή στη διεξαγωγή των διαδηλώσεων.

Προηγούμενα η κυβέρνηση κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο και παράλληλα, με το πρόσχημα της επαναφοράς του νόμου και της τάξης στα Εξάρχεια, εξαπέλυσε κύμα αστυνομοκρατίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας, κυνήγησε και χτύπησε πρόσφυγες και μετανάστες, εισέβαλε απροκάλυπτα σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών στο Κουκάκι και στα Εξάρχεια, έγδυσε και διαπόμπευσε συλληφθέντες, αστυνομικοί μπούκαραν σε στέκια νεολαίας και έβαζαν παιδιά να γονατίζουν στο πάτωμα, μπούκαραν σε κινηματογράφους για να συλλάβουν δεκαεξάχρονα.

Τώρα, πατώντας στις απαγορεύσεις και τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση αξιοποιώντας την υγειονομική κρίση, από στην περίοδο της καραντίνας μέχρι σήμερα, θέλει να επιβάλει την αστυνομία ως το σώμα που είναι υπεύθυνο για όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, διαμορφώνοντας κλίμα και ατμόσφαιρα αστυνομοκρατίας, πνιγηρής επιτήρησης, παρακολούθησης και ελέγχου.

Παράλληλα δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής η ενεργοποίηση εισαγγελικών διώξεων απέναντι σε απόψεις και αντιλήψεις. Και πάλι αξιοποιώντας την υγειονομική κρίση, ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε σε μια τέτοια κατεύθυνση:

"Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές". 

Είναι φανερό ότι στήνεται από την κυβέρνηση κυνήγι μαγισσών και ιδιώνυμο αδίκημα, για «ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές», που «θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό, τα μπουκωμένα με κυβερνητικό χρήμα κανάλια όχι μόνο σιωπούν και συγκαλύπτουν, αλλά πλέκουν και εγκώμια κάλπικου αντιφασισμού στην κυβέρνηση, για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας η ενεργοποίηση των πλατιών δημοκρατικών αντανακλαστικών, η ενεργοποίηση συλλόγων, σωματείων, φορέων για την αποδοκιμασία και την καταγγελία μιας τέτοιας δεξιάς αυταρχικής κυβερνητικής και κρατικής πολιτικής.

Αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας η υπεράσπιση των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών του λαού και της νεολαίας.

Διαβάστε επίσης