Η πραγματική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

p, Nikos K., gia to ESY

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Πορεία», Τεύχος 50, που κυκλοφορεί

Με υγειονομικά μπαλώματα στο ΕΣΥ, κραυγαλέες παροχές προς τους «ιδιώτες επενδυτές», και μπόλικη σάλτσα δημαγωγίας, επιχειρεί η κυβέρνηση, σε ρόλο πρωτοσύγκελου, να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τη συνεχιζόμενη μνημονιακή πολιτική κατεδάφισης της δημόσιας υγείας.

Περνώντας από τη φάση της καραντίνας στην επιχείρηση «σταδιακής άρσης των μέτρων και επιστροφής στην κανονικότητα», τα κυβερνητικά επιτελεία με πρωτεργάτες τον υπουργό υγείας Κικίλια και τον υφυπουργό Κοντοζαμάνη πασχίζουν να φιλοτεχνήσουν την εικόνα ενός «θωρακισμένου πλέον» ΕΣΥ, εκτοξεύοντας κάθε λίγο και λιγάκι τριψήφια και τετραψήφια νούμερα για τις «νέες ΜΕΘ και τις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού». Ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με αριθμούς αυξανόμενους σχεδόν κατά γεωμετρική πρόοδο (που ωστόσο αμφισβητούνται από τους φιμωμένους εκπροσώπους των κατά τα άλλα «μαχητών της πρώτης γραμμής», ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ και αποτελούν σε κάθε περίπτωση σταγόνα στον ωκεανό των κραυγαλέων ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, εξοπλισμό και προσωπικό), γίνεται από την ΝΔ με στόχο να μετατρέψει την υγειονομική κρίση από αχίλλειο πτέρνα σε στήριγμα της πολιτικής της. Ωστόσο είναι νωπές οι μνήμες από το κλείσιμο δέκα νοσοκομείων, το πετσόκομμα των δαπανών για την υγεία κατά το ήμισυ (που ολοκληρώθηκε βέβαια με τη σφραγίδα του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ), οι εκατοντάδες συγχωνεύσεις δομών και οι διαθεσιμότητες 7.900 γιατρών και νοσηλευτών με τον νυν πρωθυπουργό στο τιμόνι του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης και τον Γεωργιάδη ως υπουργό υγείας να δηλώνει με θράσος πως «για τις απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ δεν θέλει να του κλέψει τη δόξα ο Τόμσεν».

Και αν στα παραπάνω συνίστανται οι «υπηρεσίες» της ΝΔ ως βασικού πυλώνα των κυβερνήσεων συνεργασίας κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας στη δημόσια υγεία, στη συγκυρία της πανδημίας, η δεξιά του ακραίου νεοφιλελευθερισμού πλειοδοτεί στα πεσκέσια προς τους ιδιώτες μεγαλοκαρχαρίες του χώρου και όχι μόνο. Έτσι, προίκισε από τον κρατικό κορβανά με 30 εκ. ευρώ τα ποικιλώνυμα διαγνωστικά που χρεώνουν 300 ευρώ το τεστ για τον κορωνοϊό, την ίδια στιγμή που τα μαζικά τεστ παραμένουν ζητούμενο ακόμα και για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Παράλληλα, διπλασίασε το ημερήσιο κόστος για το νοσήλιο σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής από τα 800 στα 1.600 ευρώ. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τους «επενδυτές»-κλινικάρχες που παρέδωσαν «145 μονάδες μέχρι στιγμής» (δηλώσεις Κικίλια στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή, 14/5/2020).

Απέναντι ωστόσο στα 30.000 κενά (όπως προβλέπουν ακόμα και τα ισχύοντα πετσοκομμένα οργανογράμματα των δημόσιων νοσοκομείων) αλλά και την αναγκαιότητα για 3.000 ΜΕΘ, η γαλαντόμα με τους μεγαλοκλινικάρχες κυβέρνηση επιστρατεύει στην πραγματικότητα χιλιάδες …εθελοντές και ελάχιστες ολιγόμηνες συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, μέχρι τέλος Απρίλη προσλήφθηκαν μόλις 402 επικουρικοί γιατροί, που χαρακτηρίστηκαν από τον Κοντοζαμάνη τελικά «ως μη απαραίτητοι», για να καλύψουν προσωρινά …μια τρύπα από τα 6.500 κενά οργανικών θέσεων σε γιατρούς.

Ανάλογα μηδαμινή είναι και «η αναπλήρωση σε νοσηλευτές μιας χρήσης», ενώ το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση από τις καταγγελίες-αποκαλύψεις των ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ (που δε διαψεύδονται από την κυβέρνηση) αφενός για απολύσεις επικουρικών υγειονομικών ακόμα και στη συγκυρία «της έκτακτης ανάγκης», τις αποχωρήσεις κάθε χρόνο 1.500 ατόμων, αλλά και τις απλήρωτες εφημερίες. Αφετέρου από τη δημιουργική λογιστική των Κικίλια- Κοντοζαμάνη που διαστρέφοντας την κοινή λογική συμπεριλαμβάνουν στις …«ενισχύσεις για τις νέες ΜΕΘ» και όσους γιατρούς μετακινούν άρον άρον από άλλα τμήματα.

Κατά τα λοιπά, συνέπεια της εγκληματικής υποχρηματοδότησης (4,7% του ΑΕΠ φέτος έναντι 7,5% που δαπανούν κατά μέσο όρο ετησίως οι «ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες») είναι οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, ιδίως σε μάσκες και στολές, με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να παραμένουν ανοχύρωτοι απέναντι στο ιό. Ήδη έχουν νοσήσει επιβεβαιωμένα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ 204 από την αρχή της πανδημίας, ενώ 2.000 έχουν περάσει από καραντίνα …7 ημερών και όχι 14 «για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα υγείας» όπως δήλωσε προκλητικά ο «μειλίχιος στρατηγός» Τσιόδρας.

Το σκηνικό της τριτοκοσμικής κατάστασης επιδεινώνεται καθώς κατά τη διάρκεια του lockdown σε δεκάδες τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία παρατάθηκαν οι αναμονές και, κατά συνέπεια, αυξήθηκε ο κίνδυνος για μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας ασθενών με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας (πχ. καρκινοπαθείς). Πρόκειται για την «κανονικότητα» που εγγυώνται όλα τα μνημονιακά κόμματα -διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας με αυθεντικό εκφραστή το κόμμα της Δεξιάς. Να θυμίσουμε απλώς τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ προ κορωνοϊού (2016 και 2018), πως «οι τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ κοστίζουν κάθε χρόνο τη ζωή 1.000 ατόμων». Όσον αφορά τις ακτινοθεραπείες, η ομοσπονδία σημείωνε πως «δεν υπάρχουν απαραίτητα και κατάλληλα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ή δε λειτουργούν» (σε ποσοστό άνω του 42%) με αποτέλεσμα το θάνατο ανάλογου αριθμού καρκινοπαθών λόγω των ατέλειωτων αναμονών…

Νίκος Κ.

Διαβάστε επίσης