Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Έξω η αστυνομία από το ΑΠΘ και από όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα!

Κατηγορία: 

Οργίασε, ξανά, η κρατική τρομοκρατία στο ΑΠΘ. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, της Ασφάλειας και της Ο.Σ.(ομάδα συλλήψεων) από το πρωί της Τρίτης 10/5 χτυπούν τους φοιτητές του ΑΠΘ, ρίχνουν κρότου λάμψης και χημικά μέσα σε κτήρια (βλ. Κτήριο Σχολής Θετικών Επιστημών). Χτύπησαν άγρια κινητοποίηση φοιτητών έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ. Ξύπνησαν οι μνήμες του Φλεβάρη 2021, με την εικόνα συλληφθέντα να σέρνεται και να τραμπουκίζεται από την αστυνομία. Ακόμα 3 φοιτητές οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο. Τα χημικά και οι κρότου λάμψης στη ΣΘΕ οδήγησαν μάλιστα σε διακοπή των μαθημάτων, αφού διδακτικό προσωπικό και φοιτητές, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις αίθουσες διδασκαλίας, τρομοκρατήθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας!

Πρώτη πράξη της καταστολής των τελευταίων μηνών ήταν η απόφαση κυβέρνησης και Πρυτανείας του ΑΠΘ να καταλάβουν το “στέκι του Βιολογικού”, το οποίο αποτελεί διαχρονικά πολιτικό χώρο μέσα στο ΑΠΘ. Είναι οι ίδιοι που φέρνουν την πολιτική των ταξικών φραγμών, των διαγραφών, της υποχρηματοδότησης, της υπολειτουργίας των ιδρυμάτων λόγω έλλειψης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Που, συγκεκριμένα, έχουν καταδικάσει όλες τις δομές του ΑΠΘ σε υπολειτουργία. Με καθαρίστριες που δεν υπάρχουν, με ατέλειωτες ουρές στη λέσχη, με έλλειψη διοικητικού προσωπικού στις υπάρχουσες βιβλιοθήκες. Έχουν καταδικάσει τους φοιτητές της ΣΘΕ, μαζί με αυτούς και του Βιολογικού να στοιβάζονται σε ένα κτήριο, σαν τα κοτόπουλα, και να κάνουν μαθήματα στο υπόγειο, λόγω διαχρονικής έλλειψης αιθουσών. Για αυτό αποτελεί πρόκληση, η κυβέρνηση και η Πρυτανεία να δηλώνουν τώρα ότι κόπτονται για τη μόρφωση τους και επιθυμούν να φτιάξουν βιβλιοθήκη. Θέλουν απλά να καταλάβουν ένα πολιτικό χώρο και να στείλουν το μήνυμα της καταστολής απέναντι στο φοιτητικό συνδικαλισμό. Αυτός είναι ο πραγματικός τους στόχος, όπως άλλωστε φάνηκε και στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Θέσπισαν εκεί την ποινικοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Και για να τη φέρουν τελικά, διαμορφώνουν τώρα το κλίμα, με αυτά τα χτυπήματα. Ετοιμάζονται, μάλιστα, όπως λένε, να εγκαταστήσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία στις 17 Μάη, μία μέρα πριν τις φοιτητικές εκλογές, ξυπνώντας μνήμες άλλων μαύρων εποχών. Έχουν ανάγκη την τρομοκρατία και την καταστολή, ακριβώς για να χτυπήσουν τις αντιδράσεις και να περάσουν το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Η Φοιτητική Πορεία καταγγέλλει απερίφραστα το σημερινό όργιο καταστολής. Καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να πάρουν μέρος μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις, γιατί μόνο οι μαζικοί φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν να ξαναβγούν στον αγώνα. Όπως πέρυσι οι μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις έσπασαν τις απαγορεύσεις, ανέστειλαν την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έδωσαν ανάσα σε όλη την κοινωνία υπερασπιζόμενες τη δημοκρατία, έτσι πρέπει να γίνει και τώρα. Κόντρα στην πολιτική των συμβολικών κινητοποιήσεων, του κλεισίματος των αγώνων μέσω της “πολυμορφίας” τους και απέναντι στις τυχοδιωκτικές ενέργειες που δίνουν πατήματα στην κυβέρνηση και την αστυνομία, το φοιτητικό κίνημα καλείται να ξαναβρεί το δρόμο του με μαζικούς όρους.

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ!
ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ!
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε επίσης