Η υπεράσπιση του πανεπιστημίου είναι δική μας υπόθεση! (Με αφορμή τα γεγονότα της Τετάρτης 15/2 στο Πάντειο)

Κατηγορία: 

Η Πορεία καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Πάντειο το μεσημέρι της Τετάρτης 15/2 καθώς και κάθε έκφραση βιαιοπραγίας μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, μια ολιγομελής ομάδα νεολαίων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, επιχείρησε να γράψει συνθήματα σε τοίχο του πανεπιστημίου. Ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος, αποπειράθηκε να τους αποτρέψει. Ακολούθησαν διαπληκτισμοί οι οποίοι κορυφώθηκαν με τον τραυματισμό του κ. Συρίγου και την παρέμβαση ενός αστυνομικού με πολιτικά, ο οποίος εισέβαλλε στο πανεπιστήμιο και συνόδευσε έναν από τους νεαρούς έξω από το χώρο του πανεπιστημίου. Εκεί είχαν μαζευτεί δεκάδες ένστολοι οι οποίοι προχώρησαν στη σύλληψη ενός νέου και σε δύο προσαγωγές.

Για την Πορεία αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό ούτε προσωπική αντιπαράθεση. Αντίθετα, το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντιδημοκρατικών και αυταρχικών πρακτικών που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια μέσα και έξω απ’ τις σχολές, με κοινό παρονομαστή την υπονόμευση και το χτύπημα του ασύλου και των δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών. Και οι πρακτικές αυτές ενισχύονται, βέβαια, από τη δήθεν «αγωνιστική», αποπροσανατολιστική στην πραγματικότητα βία, που δίνει επιχειρήματα στις αντιδραστικές φωνές.

Τα γεγονότα της Τετάρτης έρχονται απλώς να προστεθούν στη λίστα των περιστατικών στοχοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, της απαγόρευσης διαδηλώσεων και απεργιών, της δικαστικής δίωξης αγωνιστών, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με τους 9 φοιτητές στην Ξάνθη. Είναι χρέος κάθε φοιτητή να υπερασπιστεί την ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια και σε κάθε δημόσιο χώρο. Να μην επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε παθητικούς δέκτες των αντιλαϊκών-αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, τρέχοντας από μάθημα σε μάθημα και από εξεταστική σε εξεταστική για να βρεθούμε μεθαύριο αντιμέτωποι με τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Εχθρός της νεολαίας δεν είναι τα συνθήματα, οι παρατάξεις και η πολιτικοποίηση, αλλά όσοι μας θέλουν στη γωνία, να παρακολουθούμε σιωπηλά καθώς διαγράφεται το μέλλον μας. Κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας, την κούφια νομιμοφροσύνη και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, να παλέψουμε συλλογικά για ζωντανή δημοκρατική πολιτική ζωή στις σχολές, για το δικαίωμά μας να συζητάμε και να αγωνιζόμαστε μ’ όποιον τρόπο επιθυμούμε.

Ακόμα περισσότερο, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το -τυπικά- καταργημένο πανεπιστημιακό άσυλο από τα νύχια της κρατικής καταστολής. Η παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων σε ζητήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως έγινε την Τετάρτη στο Πάντειο, με την παρουσία ασφαλιτών, αστυνομικών δυνάμεων και πληθώρας πάνοπλων κρανοφόρων, παραπέμπει σε άλλες, σκοτεινές εποχές. Καμία θέση δεν έχει η αστυνομία μέσα στις σχολές μας. Ας μην ξεχνάμε πως κάτω από τις εντολές όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής «δεύτερη φορά αριστερής» κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι δυνάμεις που «επέφεραν την τάξη» στο Πάντειο, είναι οι ίδιες αστυνομικές δυνάμεις που ψεκάζουν συνταξιούχους με καρκινογόνα χημικά, που κλείνουν τα μάτια μπροστά σε δολοφονικές επιθέσεις φασιστών, που καταστέλλουν όποιον σηκώνει κεφάλι ενάντια στην πολιτική της φτώχιας και της εξαθλίωσης.

Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, οι διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, η αξιωματική αντιπολίτευση και συνάμα η σύγκλητος του Παντείου αγκαζέ με το ΚΚΕ(!), σε κλίμα άκρατης παραπληροφόρησης, έσπευσαν να αποδοκιμάσουν γενικά και αόριστα την τραμπούκικη επίθεση απέναντι στον καθηγητή. Πρέπει να αναφέρουμε πως ο Α. Συρίγος έχει διατελέσει σε διάφορες θέσεις δεξιών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη θέση του στο Υπουργείο Εσωτερικών επί κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ τελευταία μέσα από μια σειρά άρθρων, υποστήριξε την αυστηρή αστυνόμευση των συνόρων και την παρέμβαση της FRONTEX ώστε να προστατευτεί η Ελλάδα από πιθανούς τζιχαντιστές πρόσφυγες. Αυτό δεν το σημειώνουμε επειδή θέλουμε να παρακινήσουμε στον ξυλοδαρμό δεξιών καθηγητών, αλλά ακριβώς επειδή οι πράξεις έχουν πάντοτε ένα ιδεολογικό υπόβαθρο, ακόμα κι όταν αφορούν την καθαριότητα ενός τοίχου. Το συμβάν πήρε τεράστια μιντιακή έκταση, με τον επίμαχο καθηγητή να παρουσιάζεται ως θύμα των τραμπούκων φοιτητών που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε «άντρα ανομίας». Για την ελευθερία έκφρασης, ούτε λόγος. Μάλλον, η «καταδίκη της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται» στη συγκεκριμένη περίπτωση δε σημαίνει ταυτόχρονα και την καταδίκη της αστυνομικής παρουσίας στο Πάντειο..

Από την άλλη πλευρά, ο σύλλογός μας και συνολικά το φοιτητικό κίνημα οφείλει να αποδοκιμάσει πλατιά προκλητικές πρακτικές που εκθέτουν τους μαζικούς συλλογικούς αγώνες και ενισχύουν την αντιδραστική ρητορεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Να απομονώσει τραμπούκικες λογικές που δίνουν άλλοθι στην καταπάτηση του ασύλου και το χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών. Οι ξυλοδαρμοί καθηγητών και κάθε άλλη ενέργεια που εκθέτει το φοιτητικό κίνημα, καθώς και όσοι υπερασπίζονται και υιοθετούν τέτοιες ενέργειες, στέκονται απέναντι από τους φοιτητές και τους συλλόγους!

• Κάτω τα χέρια από το άσυλο!

• Έξω η αστυνομία από τις σχολές!

• Ελεύθερος, δημοκρατικός φοιτητικός συνδικαλισμός!

Διαβάστε επίσης