Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2016

Ήδη από τις 13 Νοεμβρίου, πριν από την έναρξη του τριήμερου εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, η πόλη της Αθήνας έχει φορέσει τα γιορτινά της και ετοιμάζεται να υποδεχτεί ...τα Χριστούγεννα και το νέο έτος…

Φαίνεται ότι ο δήμαρχος της Αθήνας βιάζεται να «κάνει εικόνα» το εορταστικό κλίμα που κυριαρχεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ειδικά μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Έτσι λοιπόν, μόλις ενάμιση μήνα πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, ο Γ. Καμίνης έδωσε εντολή να κοσμηθεί η πλατεία Συντάγματος με χριστουγεννιάτικα στολίδια, αστεράκια και φωτάκια, ενώ οι κεντρικές οδοί της πόλης ήδη φωτίζονται από διακοσμητικές συστοιχίες με εορταστικά λαμπιόνια.

Στο χαρμόσυνο πλαίσιο της υποδοχής των Χριστουγέννων, δρομολογήθηκε εξάλλου από τον Δήμο Αθηναίων για τη 19 Νοεμβρίου (όχι Δεκεμβρίου) εορταστική κορύφωση με την επίσημη φωταγώγηση της πόλης αλλά και του κεντρικού χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος.

Άξιοι πολλών επαίνων εκείνοι που συνθέτουν το μενού των εκδηλώσεων αυτών, κηρύσσουν την έναρξη του μουσικού προγράμματος με «μια διαφορετική μουσική παράσταση με χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια, αλλά και γαλλικά ακούσματα αφιερωμένα στους συνανθρώπους μας στο Παρίσι και τα θύματα της πρόσφατης τραγωδίας». Με άλλα λόγια, εορτάζουμε τα Χριστούγεννα, πενθώντας για τους συνανθρώπους μας. Η έμπνευση αυτή, που συμβατικά θα μπορούσε να ονομαστεί «συμπάσχουμε διασκεδάζοντας», σίγουρα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για κάποιο βραβείο παγκόσμιας πρωτοτυπίας.

Η συνέχεια του προγράμματος είναι εξίσου ευφάνταστη, με δύο μπάντες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του δήμου Αθηναίων να ξεκινάνε από διαφορετικές αφετηρίες για να συναντηθούνε στο Σύνταγμα «και να υποδεχτούν τον κόσμο δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα» (σε περίπτωση που έχει επικρατήσει το πένθος, από την πρώτη φάση του προγράμματος).

Την σκυτάλη παίρνει δικαιωματικά ο δημοφιλής καλλιτέχνης Σάκης Ρουβάς, ο οποίος έχει δώσει εξάλλου τα καλλιτεχνικά διαπιστευτήριά του σε όλη την Ευρώπη εδώ και μήνες (όταν και εξηγούσε ότι «με το “ΌΧΙ στην Ευρώπη” χάνουμε τους φυσικούς μας συμμάχους, τους μόνους στην ευρύτερη περιοχή με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές ιδέες και αξίες για την ανθρωπότητα»). Άξιος ο ορισμός του.

Τον «εορταστικό παλμό» συντηρούν τις ώρες 20:00 μέχρι τις 22:30 «γνωστοί dj», οι οποίοι και κλείνουν το μουσικό πρόγραμμα.

Πιθανώς από ζήλεια, την εορταστική ατμόσφαιρα επιχείρησε να αμαυρώσει ο πρώην δήμαρχος Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος κατήγγειλε τον νυν δήμαρχο, ότι δίνει 600.000 ευρώ(!) για τις φετινές γιορτινές εκδηλώσεις του Δήμου της Αθήνας, ήτοι …400.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Μάλιστα ο Ν. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι στο ποσό των εξακοσίων χιλιάδων ευρώ δεν περιλαμβάνεται δαπάνη ούτε ενός ευρώ για τον καθεαυτό εορταστικό εξοπλισμό (στολίδια, φωτιστικά, κλπ.), καθότι τα χριστουγεννιάτικα αυτά προαπαιτούμενα είχαν αγοραστεί ήδη επί της δικής του δημαρχίας. Για να μη μακρηγορούμε, φαίνεται ότι ο Καμίνης σχεδιάζει να δώσει περί τις 55.000 ευρώ σε εταιρία …σεκιούριτι (και όχι σε άγιους Βασίληδες), ενώ πολλά ακόμη ερωτηματικά εγείρονται, σύμφωνα με δημοτικούς συμβούλους, και για όλα τα υπόλοιπα 545.000 ευρώ, και για τον λόγο εξάλλου αυτόν θα οδηγήσουν, όπως λένε, το θέμα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Μα, αλήθεια, θα έλεγε κάποιος κακοπροαίρετος, στην Ελλάδα της κρίσης και της διογκούμενης φτώχειας, είναι δυνατόν με τον οποιοδήποτε τρόπο να δικαιολογηθούν πειστικά 600.000 ευρώ για χριστουγεννιάτικα γλέντια;

Εν πάση περιπτώσει, το τελειωτικό χτύπημα στα χριστουγεννιάτικα σχέδια του πράσινου δημάρχου, ήρθε από την ΑΔΕΔΥ (στην οποία πρώτη δύναμη είναι η ΠΑΣΚ). Για το ίδιο απόγευμα που ο Καμίνης σχεδίαζε φιέστες και ελληνογαλλικά ακούσματα, η ΑΔΕΔΥ κήρυσσε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Όχι μόνο του χαλούσε τη χαρούμενη ατμόσφαιρα, αλλά έδινε και ραντεβού λίγα μέτρα μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο του…

Για να αποφύγει τυχόν κακά συναπαντήματα, ο δήμαρχος προτίμησε να δώσει εντολή για να μεταφερθεί η ημέρα των επίσημων φωταγωγήσεων, και, τελικώς, οι εορτασμοί να οργανωθούν πέντε ημέρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή την 24η Νοεμβρίου. Και πάλι εμπρόθεσμος είναι, αρκεί να μην ανακύψει καμιά απεργία, αγροτική κινητοποίηση ή άλλη διαμαρτυρία.

Το ιστορικό και κοινωνικό πισωγύρισμα το οποίο έχουμε βιώσει τα τελευταία μνημονιακά χρόνια σε όλο του το μεγαλείο, απαιτεί να εορτάζουμε, χρόνο με τον χρόνο, όλο και νωρίτερα τα Χριστούγεννα.
Ο Α. Τσίπρας, που βάζει τη σφραγίδα του στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δίνοντας χτύπημα σε εργατική κατάκτηση που μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, δίνει, υποτίθεται, «μία ημέρα επιπλέον», ανά εβδομάδα, στην οικονομία.
Ο Γ. Καμίνης, που κηρύσσει την έναρξη των Χριστουγέννων από το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, δίνει «μεγαλύτερη διάρκεια και τονωτική ένεση στις χριστουγεννιάτικες αγορές», οι οποίες άλλοτε συνιστούσαν το 50% του ετήσιου τζίρου για ένα σημαντικό κομμάτι επιχειρήσεων και καταστημάτων. Παρεμπιπτόντως, επενδύει στο «πνεύμα των Χριστουγέννων» και στην κοινωνική νηνεμία.

Εξαίρετοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί σχεδιασμοί της πολιτείας, με τη διαφορά ότι προσκρούουν στην οικονομική και κοινωνική …πραγματικότητα. Ποιος καταναλωτής άραγε μπορεί να αγοράσει χωρίς χρήματα; Ποιος εργαζόμενος θα χαμογελάει και θα εορτάζει, συμφώνως με την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, την ώρα που θα κατεδαφίζονται τα δικαιώματά του, ο μισθός του, η ασφάλισή του, η σύνταξή του; και αν τυχόν χαμογελάσει για μία στιγμή, πόσο θα αντέξει να το κάνει αυτό; Ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2016 στον κ. Καμίνη και τους συν αυτώ, με την εκτίμηση ότι δύσκολα θα μπορέσουν να συγκαλύψουν, κάτω από το επίπλαστο εορταστικό τους κλίμα, τη δυσάρεστη κοινωνική πραγματικότητα, στη διαμόρφωση της οποίας είναι συνυπεύθυνοι.

Διαβάστε επίσης