Καμία συναίνεση με αυτούς που κατεδαφίζουν τη Δημόσια Υγεία -Να μην πληρώσει ο λαός τη βάρβαρη πολιτική τους

Τα κοράκια του κοινωνικού αυτοματισμού, οι τιμητές των απολύσεων και του κλεισίματος των νοσοκομείων, οι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, όλοι αυτοί οι τηλεοπτικοί και κυβερνητικοί κανίβαλοι ζητούν… ομοψυχία. Και παρακολουθούν και… χειροκροτούν(!) τη μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων, που αυτοί διέλυσαν, και προσδοκούν αυτοί… να τους σώσουν!

Όχι δεν είναι η ώρα της συναίνεσης και της ομοψυχίας στην οποία καλεί σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα και οι κάθε λογής κολαούζοι του. Είναι αυστηρά η ώρα των συμπερασμάτων και των αποφάσεων. Όλοι αυτοί που υπηρέτησαν και υπηρετούν την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, είναι εχθροί του λαού και ας παρουσιάζονται τώρα ως σωτήρες του. Είναι αυτοί που αν και παριστάνουν τους αθώους και τους «προστάτες», έχουν την απόλυτη ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν.

Η πανδημία του κορονοϊού, φέρνει με επιτακτικό τρόπο τον ελληνικό λαό όπως και τους λαούς του κόσμου αντιμέτωπο με την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος και τους νόμους της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς. Ακόμη και στις «προηγμένες» χώρες της Ευρώπης τα κατεδαφισμένα από τις κυρίαρχες πολιτικές δημόσια συστήματα υγείας εμφανίζονται ανήμπορα απέναντι σε στοιχειώδεις ανάγκες. Για τον αποθεωμένο από τους νεοφιλελεύθερους ιδιωτικό πυλώνα ούτε λόγος. Δεν γίνονται δεκτοί για νοσηλεία όσοι είναι ύποπτοι ή διαπιστώνονται ως κρούσματα κορονοϊού. Το μόνο που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας αυτές τις στιγμές είναι η δίψα του για περισσότερα κέρδη, ακόμη και με την υπερκοστολόγηση των τεστ. Τα οποία έξω από κάθε κεντρικό σχεδιασμό σπαταλά στον κάθε ασυμπτωματικό που μπορεί να… πληρώνει αδρά!

Σ’ αυτές τις συνθήκες το ένα μετά το άλλο τα κράτη της Ευρώπης καταφεύγουν σε μέτρα καραντίνας και στρατιωτικούς νόμους. Προσφεύγουν σ’ αυτά επειδή ακριβώς κατέστρεψαν ακόμη και αυτούς τους δημόσιους οργανισμούς υγείας που υπήρχαν. Όμως οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται με στρατούς και καραντίνες. Αντιμετωπίζονται μόνο από οργανωμένα και πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα δημόσια συστήματα υγείας. Και αυτό είναι το μεγάλο, το βασικό συμπέρασμα το οποίο οφείλουν να βγάλουν οι λαοί κόντρα στις κυρίαρχες πολιτικές και να αγωνιστούν γι’ αυτό.

Πώς οδήγησαν σε αποσύνθεση το ΕΣΥ οι… όψιμοι «προστάτες μας»

Τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια είναι χαρακτηριστικά. Το ΕΣΥ δέχτηκε μια πρωτόγνωρη επίθεση, απαξίωση και υπονόμευση με κάθε τρόπο από τους υπηρέτες των πολιτικών της ΕΕ και των μεγαλοϊδιοκτητών των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων. Από αυτούς δηλαδή που τώρα παριστάνουν τους υπεύθυνους «σωτήρες της καραντίνας».

-Από το 2010 μέχρι σήμερα έβαλαν κανονικό λουκέτο σε δέκα νοσοκομεία! Κορυφαία στιγμή επί υπουργίας Γεωργιάδη όταν έκλεισαν το Λοιμωδών Νοσημάτων! Και ενώ διαβεβαίωναν ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα η συνέχιση της λειτουργίας του, τώρα προσπαθούν μια πτέρυγά του να την κάνουν «μάχιμη» μονάδα υποδοχής ασθενών από τον ιό.

-Εξαφάνισαν από τα οργανογράμματα όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας χιλιάδες οργανικές θέσεις.

-Συγχώνευσαν και διασύνδεσαν μονάδες και με ένα σωρό ακόμη «εφευρέσεις» ανακάλυψαν πλεονάζον προσωπικό!

-Προχώρησαν σε διαθεσιμότητες και αν δεν υπήρχε ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης, θα είχαν πραγματοποιήσει τις χιλιάδες απολύσεις που οραματιζόταν ο Γεωργιάδης και που αγωνιούσε μην τυχόν και του «πάρει τη δόξα η τρόικα» γι’ αυτές.

-Μετά τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με το προσωπικό των νοσοκομείων, τα τελευταία έμειναν χωρίς ασθενοφόρα και οδηγούς.

-Περιόρισαν δραστικά τις μονάδες αυξημένης φροντίδας, τις οποίες τώρα προσπαθούν να μετατρέψουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)!

-Από τις 3.000 ΜΕΘ που θα έπρεπε να λειτουργούν βάσει του οργανογράμματος του ΕΣΥ, κατάφεραν μετά από αλλεπάλληλες περικοπές προσωπικού και πόρων να λειτουργούν οριακά οι 557!

-Αλλά ακόμη και μετά από όλα αυτά τα λουκέτα, τις συγχωνεύσεις και την εξαφάνιση χιλιάδων οργανικών θέσεων, ακόμη και με βάση το σημερινό υποτυπώδες οργανόγραμμα του ΕΣΥ, ακόμη και έτσι, άφησαν τα δημόσια νοσοκομεία με 30.000 κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό! Και αυτό βέβαια δεν το πληροφορήθηκαν, δεν το ανακάλυψαν τώρα, που καμώνονται τους αγχωμένους να κάνουν προσλήψεις. Είναι κάτι που εδώ και πολλά χρόνια καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία της υγείας. Γι’ αυτό και μόνο είναι αυτοί οι πραγματικοί εγκληματίες που κρύβονται πίσω από τον ιό.

-Άφησαν στα υπόγεια των νοσοκομείων αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, όπως και κάθε άλλο ιατρικό μηχάνημα, αναξιοποίητους, προκειμένου την εύκολη και υπερβολικά κερδοφόρα πίτα της διάγνωσης να την κατευθύνουν στους ιδιώτες. Όλος αυτός ο εξοπλισμός αδρανοποιούνταν είτε λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό είτε ακόμη και λόγω κάποιας μικρής… βλάβης. Το αποτέλεσμα ήταν ενώ υπήρχαν συνήθως τα μηχανήματα, να φεύγουν πόροι από τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι προς το δημόσιο σύστημα, αλλά προς τους ιδιώτες που ειδικά τα τελευταία χρόνια υπερκοστολογούν τα πάντα.

-Αυτό ήταν το περιεχόμενο των ΣΔΙΤ και όλων των μέτρων που λάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια. Πώς θα υπονομεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία προς όφελος των «επενδυτών».

-Κάτω από τη διαρκή υποχρηματοδότηση, στο όνομα της «μείωσης των εξόδων» τα νοσοκομεία έφτασαν να είναι αντιμέτωπα με μια πανδημία, χωρίς τον στοιχειώδη εξοπλισμό (ακόμη και σε μάσκες και γάντια!). Ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας δεν μπορούν να ληφθούν, λόγω αυτών των ελλείψεων, με αποτέλεσμα το προσωπικό των νοσοκομείων, που έπρεπε να είναι απόλυτα θωρακισμένο, να κινδυνεύει να παροπλιστεί… με ολέθριες συνέπειες για όλους
Έθρεψαν με κάθε τρόπο τον κοινωνικό αυτοματισμό απέναντι στο δημόσιο σύστημα και τους γιατρούς του. Προσπαθώντας να απαξιώσουν τη δημόσια περίθαλψη σπρώχνοντας τον κόσμο στα φινετσάτα ιδιωτικά κέντρα.

Αυτά και πολλά ακόμη έπραξαν όλοι αυτοί που τώρα παριστάνουν τους «υπεύθυνους σωτήρες» με τη συναίνεση και την ομερτά και των άλλων κομμάτων. Γι’ αυτό και είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για κάθε θύμα αυτής της πανδημίας. Τα εξωνημένα φερέφωνα της ΝΔ, οι ιδεολογικοί πολιορκητικοί κριοί της κατεδάφισης του δημόσιου συστήματος και της αποθέωσης των «επενδυτών» και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι κάθε λογής Πορτοσάλτε, οι Παπαδημητρίου και οι Γεωργιάδηδες, που δεκαετίες τώρα ούρλιαζαν υπέρ των λουκέτων και των απολύσεων, για τα συμφέροντα μιας δράκας κερδοσκόπων, τώρα έχουν κουρνιάξει…

Ως αθώες περιστερές, αυτοί που εφάρμοσαν όλες τις παραπάνω πολιτικές, καμώνονται τους υπεύθυνους και αγωνιούν μαζί μας. Δεν δίστασαν πολλοί από αυτούς να καλέσουν στο χειροκρότημα της «πρώτης κυρίας», της προσπάθειας των γιατρών και των νοσηλευτών των δημοσίων νοσοκομείων! Αυτοί που μέχρι χτες τους έβριζαν και τους διαπόμπευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ, αυτοί που με απίστευτη ελαφρότητα γίνονταν κήρυκες των λουκέτων των οργανισμών του ΕΣΥ, τώρα μιλούν για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής»! Ναι, αυτοί ήταν και είναι οι ήρωες, που παλεύουν εδώ και χρόνια να κρατήσουν στις πλάτες τους ένα σύστημα υγείας που γκρεμίζουν οι πολιτικές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των άλλων κομπάρσων του αστικού συστήματος. Μόνο που όσοι οδήγησαν τα πράγματα εδώ δεν είναι φίλοι τους αλλά εχθροί τους και εχθροί του λαού. Γι’ αυτό κανένα κοινό χειροκρότημα δεν μπορεί να έχει ο λαός με τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.

Γι’ αυτό είναι ύψιστης σημασίας ζήτημα ο ελληνικός λαός να μην υποκύψει στην προπαγάνδα της συναίνεσης. Ναι, να πάρει όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας που χρειάζεται τώρα, με τη γνώση ότι αυτοί που τον βάζουν σε καραντίνα, είναι αυτοί που εγκληματώντας σε βάρος του διέλυσαν το ΕΣΥ. Αυτοί που θα έπρεπε να ψάχνουν πού να κρυφτούν, συνεχίζουν με το ίδιο αξεπέραστο θράσος και την απύθμενη υποκρισία να καμώνονται τους σωτήρες λόγω των πολύ αρνητικών συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί. Αν ξεχάσουμε τις ευθύνες τους τώρα, όπως επιτακτικά ζητούν, αύριο οι ίδιοι θα είναι που θα δώσουν τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ, «προετοιμάζοντας» πραγματικά τα θύματα του επόμενου ιού… και με την ίδια υποκρισία θα μιλούν για τα οφέλη των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικών κέντρων.

Ο ιδιωτικός τομέας, ανύπαρκτος τώρα, προσδοκά από την πανδημία νέα υψηλή κερδοφορία!
Το μόνο θετικό που μπορεί να προσφέρει είναι η απουσία του!

Ο Κικίλιας, ως πιστό μαντρόσκυλο του νεοφιλελευθερισμού και των επενδυτών, στο πρώτο του διάγγελμα δεν παρέλειψε εκτός από την επαινετική αναφορά του στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, να ψελλίσει επαίνους και για τα ιδιωτικά! Από εκεί και πέρα για ευνόητους λόγους και για να αποφύγει να χαρακτηριστεί αστείος όταν κάνει τέτοιους συμψηφισμούς, καμιά άλλη αναφορά δεν έγινε. Γιατί απλά ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα σ’ αυτές τις συνθήκες. Το μόνο θετικό που μπορεί να προσφέρει είναι η απουσία του. Και είναι βέβαιο ότι όσο και αν οι «έμποροι της υγείας» επιδιώκουν μια εξαιρετικά προσοδοφόρα συμφωνία για την παραχώρηση των ΜΕΘ που διαθέτουν, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να γίνει κάτι ανάλογο με όρους επίταξης.

Για την ώρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στις ιδιωτικές κλινικές δεν γίνεται καμία εισαγωγή περιστατικού που έχει προσβληθεί από κορονοϊό. Οι ιδιώτες, γνωρίζοντας ότι πίσω από τα γυαλιστερά μάρμαρα και την ακριβή βιτρίνα κρύβονται υποτυπώδεις υποδομές, αποφεύγουν με κάθε τρόπο να νοσηλεύσουν τέτοια περιστατικά. Και αν και όποτε το κάνουν, γνωρίζοντας καλά τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης που αποθεώνει ο Γεωργιάδης, θα το κάνουν σαν τους μαυραγορίτες της κατοχής. Θα επιδιώξουν να αντλήσουν σε συνθήκες τεράστιας ζήτησης, το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και ο τρόπος που διαχειρίζονται τα τεστ που πρόλαβαν να κατοχυρώσουν. Έξω από κάθε οδηγία και σχεδιασμό του ΕΟΔΥ, κοστολογώντας τα (μέχρι τώρα) ακόμη και με 300 ευρώ, τα κάνουν σε όποιον… μπορεί να διαθέσει τα χρήματα. Με μοναδικό κριτήριο το κέρδος και τίποτε άλλο.

Όλοι αυτοί οι «όμιλοι», που ξεκίνησαν κυρίως από τα μαιευτήρια, με τις διαρκείς πολιτικές ενίσχυσης και πριμοδότησής τους, με την αντίστοιχη υπονόμευση των δημόσιων νοσοκομείων, τα ΣΔΙΤ, και ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο που κατεύθυνε τον κόσμο προς τους ιδιώτες, έφτιαξαν μια αυτοκρατορία διαγνωστικών κέντρων, θησαυρίζοντας σε βάρος των δημόσιων ταμείων και της τσέπης του λαού. Ευτυχώς για όλους, οι αγώνες που προηγήθηκαν καθυστέρησαν τους σχεδιασμούς για πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας. Το δημόσιο παρέμεινε ο βασικός πυλώνας στη χώρα μας και είναι γνωστό σε όλους ότι αν προκύψει σοβαρό ζήτημα υγείας -είτε σε μαιευτήριο είτε σε ιδιωτική κλινική- είναι αναγκαία η μεταφορά στο δημόσιο. Αν οι πολιτικές της ΝΔ και οι κραυγές του Γεωργιάδη για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων είχαν ευοδωθεί, τώρα το κριτήριο για τη νοσηλεία ασθενών σε συνθήκες πανδημίας θα ήταν ένα και μοναδικό… το ποιος πληρώνει καλύτερα!

Από τους πιο μικρούς μέχρι τους γιγάντιους «επενδυτές» του χώρου, όλοι τους έχουν ακροβολιστεί και σαν ύαινες περιμένουν να αδράξουν τις «ευκαιρίες» που δίνει η πανδημία για μέγιστα κέρδη.

Από την υπερτιμολόγηση των τεστ, μέχρι την «ενοικίαση» των ιδιωτικών ΜΕΘ, και από τα τηλέφωνα για πωλήσεις ιδιωτικής ασφάλισης και καρτών υγείας που με την έναρξη του ιού έχουν πολλαπλασιαστεί, μέχρι την προώθηση των φαρμακευτικών προϊόντων η απληστία για κέρδος είναι παντού. Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί διαγκωνίζονται για το ποιος θα εξασφαλίσει κατά αποκλειστικότητα το εμβόλιο, με στόχο να ξεζουμίσουν τον πλανήτη και τα όσα φτάνουν στο φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά. Μόνο αυτό μπορούν να προσφέρουν οι «επενδυτές» και η «ιδιωτική πρωτοβουλία» μπροστά σ’ αυτή την κρίση. Την αγιάτρευτη βουλιμία τους για νέα κέρδη!

Κόντρα στην καταθλιπτική προπαγάνδα να καρφώσουμε με πρόκες αλήθειες και συμπεράσματα

Το πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται πιο επικίνδυνο από ποτέ. Η καταιγιστική προπαγάνδα τους συνθλίβει κάθε ίχνος αλήθειας. Τα πολεμικά διαγγέλματα και οι στρατιωτικοί νόμοι τους διαμορφώνουν συνθήκες τρόμου και υποταγής. Και προετοιμάζουν ένα γκρίζο μέλλον.
Ο ελληνικός λαός έχει χρέος, στον καιρό της καραντίνας, να βρει τους δικούς του δρόμους επικοινωνίας και πληροφόρησης και τη δύναμη να αντισταθεί. Να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα και να τα κρατήσει σαν κόρη οφθαλμού.

Η υγεία του λαού μπορεί πραγματικά να υπηρετηθεί και να περιφρουρηθεί:
Από ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα προσφέρεται ανεξάρτητα από λογιστικούς ισολογισμούς δωρεάν σε όλο το λαό.

– Δημόσιο γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει, έστω και σε συνθήκες καπιταλισμού, σχεδιασμός και στοιχειώδης κάλυψη των αναγκών. Είτε μιλάμε για εποχική γρίπη είτε για πανδημίες η αντιμετώπισή τους, όπως αποδεικνύει η ίδια η ζωή, μπορεί να γίνει μόνο από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, πλήρως και καθολικά εξοπλισμένο.

– Δωρεάν γιατί κάθε οικονομική απαίτηση για την πρόσβαση στην υγεία, σε μία ταξική κοινωνία, δημιουργεί αυτόματα την παραδοχή ότι οι φτωχοί θα πρέπει να πεθαίνουν πιο γρήγορα.

– Ο ιδιωτικός τομέας μόνο αρνητικά μπορεί να συμβάλει στην πανδημία. Λειτουργούν έξω από κάθε σχεδιασμό, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος και την ίδια στιγμή που τα τεστ δεν επαρκούν ούτε για ευπαθείς ομάδες με συμπτώματα, ο ιδιωτικός τομέας τα σπαταλάει σε celebrities που το κάνουν από περιέργεια. Η μόνη τους αγωνία είναι να μετατρέψουν την ανησυχία και τον τρόμο της πανδημίας σε ευκαιρία νέας αισχροκέρδειας.

– Οι πολιτικές που υπηρετεί η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και τα άλλα αστικά κόμματα, οι πολιτικές της ΕΕ και της υπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων, είναι αυτές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση των 557 ΜΕΘ στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό έχουν την απόλυτη ευθύνη όσοι τώρα παριστάνουν τους αθώους.

– Όσο πιεστική και αν είναι η καθημερινή προπαγάνδα, τίποτα κοινό δεν μπορεί να έχει ο λαός με αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ. Είμαστε απέναντι σ’ αυτούς και τις πολιτικές τους.

– Η καραντίνα και οι στρατιωτικοί νόμοι είναι προϊόν των πολιτικών της πλήρους αποσύνθεσης του ΕΣΥ και της κρατικής ανεπάρκειας, αλλά και ανομολόγητη επιθυμία των πιο αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων για πειθάρχηση και υποταγή της κοινωνίας. Μπροστά σ’ αυτές τις συνθήκες να πάρουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, χωρίς καμία αποδοχή αυτής της κατάστασης ως «φυσιολογικής αντιμετώπισης».

– Οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται από στρατούς και αστυνομίες αλλά από ένα Δημόσιο, Δωρεάν, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο Σύστημα Υγείας.

– Αυτό δεν πρόκειται να χαριστεί από κανέναν και πολύ περισσότερο από αυτούς που διέλυσαν ό,τι υπήρχε.

Αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας, μπορεί να διεκδικηθεί μόνο από τους λαϊκούς αγώνες, στην αναμέτρηση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ενάντια σ’ αυτούς που το 2020 δημιουργούν συνθήκες πανδημίας και καραντίνας σε όλη την Ευρώπη. Όσο και αν κρατήσει αυτή η καραντίνα καμία αλήθεια δεν τους χαρίζουμε.

Διαβάστε επίσης