Καταγγελία του Μ-Λ ΚΚΕ: Με λαθραία τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει φίμωτρο στις εφημερίδες που δεν της είναι αρεστές

Κατηγορία: 
red flags

Στα κλεφτά, με ψήφους της ΝΔ και με το ΚΙΝΑΛ να ψηφίζει παρών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε στη Βουλή, σε ένα νομοσχέδιο-συνονθύλευμα διαφόρων διατάξεων, μια νυκτερινή τροπολογία, η οποία περιλαμβάνει διατάξεις εκπαραθύρωσης από την έντυπη ενημέρωση εφημερίδων που της είναι ενοχλητικές.

Σύμφωνα με την τροπολογία από 1.4.2022 «κάθε εφημερίδα που θα εκδίδεται και θα διανέμεται στην Ελλάδα», «ανεξαρτήτως του εάν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο και της μορφής με την οποία λειτουργεί», θα πρέπει α) «να ορίζει διευθυντή και διευθυντή της σύνταξης» οι οποίοι «να είναι αμφότεροι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων», β) στο έντυπο της εφημερίδας «να αναγράφονται ο νόμιμος εκπρόσωπος, ο διευθυντής και ο διευθυντής της σύνταξης» γ) «να αναγράφεται ο μέτοχος ή εταίρος που κατέχει άμεσα ή έμμεσα το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων».

Η παράβαση κάθε μίας από αυτές τις υποχρεώσεις συνεπάγεται ξεχωριστό πρόστιμο 10.000€ για κάθε φύλλο εφημερίδας που θα εκδίδεται! Ορίζεται, μάλιστα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που δεν είναι αρμόδιο για τα έντυπα μέσα ενημέρωσης να επιβάλει τα πρόστιμα και το ιδιωτικό πρακτορείο που μονοπωλεί τη διανομή να παρακρατά τα βεβαιωμένα πρόστιμα των εφημερίδων, το οποίο θα τα «αποδίδει αμελλητί»!

Πρόκειται για μια προκλητική αντιδημοκρατική ρύθμιση, η οποία με τους όρους που θέτει και τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλει οδηγεί σε αποκλεισμό της έκδοσης μια σειράς εφημερίδων.

Ο νέος αντιδημοκρατικός κυβερνητικός πέλεκυς πέφτει, ιδιαίτερα, πάνω σε εφημερίδες που αναφέρονται στην Αριστερά, πάνω στα έντυπα που η δομή και η κυκλοφορία τους δεν έχουν επιχειρηματικό χαρακτήρα και στόχο, αλλά υπηρετούν την διάδοση αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών απόψεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι προφανές ότι μπροστά στη μεγεθυνόμενη απομόνωση της αντιλαϊκής πολιτικής της επιχειρεί μια δραστικότερη «εκκαθάριση» των φωνών που στέκονται πιο ισχυρό εμπόδιο σε αυτή, προσθέτοντας ένα ακόμα νομοθετικό όπλο στο μέχρι τώρα βαρύ αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο που έχει φτιάξει.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η εφημερίδα του “ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ” καταγγέλλουν τη νέα κυβερνητική επιδίωξη φίμωσης των φωνών που δεν της είναι αρεστές και θέλει να κλείσει το στόμα τους.

Καλούν όλο το δημοκρατικό κόσμο να εναντιωθεί σύσσωμος σε αυτήν την αντιδημοκρατική κυβερνητική τροπολογία και να την ακυρώσει, υπερασπιζόμενος αποφασιστικά το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας έκφρασης και διάδοσης απόψεων και ιδεών.

Διαβάστε επίσης