Κατασταλτική και ανθρωποκτόνα πολιτική που διαιωνίζει την κτηνωδία σε βάρος των πρσφύγων

Συνεχίζονται οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, πρωτίστως στην Ελλάδα για άμεση εφαρμογή των μέτρων που απαιτεί η Κομισιόν για πιο αυστηρό έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Οι άξονες στους οποίους κινείται η ΕΕ και με βάση τους οποίους διαμορφώνει μια κατασταλτική και ανθρωποκτόνα πολιτική στηρίζονται στα στρατόπεδα ταυτοποίησης και διαλογής (hotspots), στις απελάσεις και βεβαίως στη δρακόντεια φύλαξη των συνόρων, αδιαφορώντας για τους αναρίθμητους καθημερινούς πνιγμούς, για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε κέντρα κράτησης ή σε καταυλισμούς χιλιάδων ανθρώπων. Το περίφημο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από τις χώρες εισόδου σε άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ με ποσοστώσεις έχει μπει στον πάγο. Προκειμένου να προχωρήσει υπάρχουν προτάσεις για αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, ώστε όλα τα κράτη-μέλη (κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης) να υποχρεωθούν να δεχτούν αιτήσεις για χορήγηση ασύλου και να μην μπορούν να επαναπροωθούν πίσω στις χώρες εισόδου τους πρόσφυγες. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί μείωση των προσφυγικών κυμάτων, άρα αύξηση της καταστολής, ώστε όλο λιγότεροι να μπορούν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό φρούριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιτρόπου της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλου, οι προσφυγικές ροές αναμένεται να αυξηθούν και η Ελλάδα πρέπει σε τέσσερις βδομάδες να λειτουργήσει τα hotspots, ενώ στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή ώστε να διαφυλαχτεί η ζώνη Σένγκεν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιουνκέρ, προωθεί τη γραμμή της Γερμανίας και της Γαλλίας, πιέζει το Ευρωκοινοβούλιο για την έγκριση της συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και απαιτεί «κοινά σύνορα, κοινή διαχείριση». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απειλεί ότι η ζώνη Σένγκεν θα καταρρεύσει αν το «πολύ σε δύο μήνες δεν θέσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο» και δεν ενταθεί ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα. Στις προτεραιότητες της ολλανδικής προεδρίας βρίσκεται το προσφυγικό με αιχμή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Ρούτε, τη λειτουργία των hotspots και την αποτελεσματικότερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με στόχο τον δραστικό περιορισμό των προσφυγικών ροών, αλλιώς η ΕΕ πρέπει να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική της.  Αλλά και ο Σόιμπλε εκτοξεύει απειλές ότι η ζώνη Σένγκεν διασφαλίζει το ευρώ και αν η χώρα του αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα -όπως ανοιχτά ζητούν στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ- τότε η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό! Στο επίκεντρο όλων αυτών των πιέσεων που πυκνώνουν και που ενόψει των νέων πιο σκληρών μέτρων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που προετοιμάζει η ΕΕ, θα μεταφραστούν σε ωμούς εκβιασμούς και απροκάλυπτες απειλές, βρίσκεται η χώρα μας. Με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο, κλειδί για την καταστολή της προσφυγιάς είναι η παράδοση των ελληνικών συνόρων σε όποιον μηχανισμό απόκρουσης καθορίσει η ΕΕ και η διαχείρισή τους από τα ευρωπαϊκά επιτελεία. Με όχημα το προσφυγικό ζήτημα είναι τουλάχιστον ξεκάθαρο ότι η Κομισιόν επιχειρεί να καταλύσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, εξυπηρετώντας ευρύτερους σχεδιασμούς του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, ανοίγοντας σοβαρά θέματα εθνικής κυριαρχίας, απέναντι σε μια υποτελή κυβέρνηση που αποδέχεται τελεσίγραφα, υποχωρεί και υλοποιεί απαρέγκλιτα ό,τι της επιβάλλεται. Ταυτόχρονα η Κομισιόν αξιολογεί θετικά την πολιτική της Άγκυρας να θέσει περιορισμούς στην είσοδο Σύρων προσφύγων στην Τουρκία που θα δυσκολεύει  το πέρασμα στην Ευρώπη, αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στη Γερμανία, με αφορμή τις μαζικές καταγγελίες γυναικών στην Κολονία για «οργανωμένες επιθέσεις σε βάρος τους από μετανάστες», το κλίμα ξενοφοβίας παίρνει πλέον διαστάσεις πογκρόμ απέναντι σε μετανάστες κυρίως από τη Β. Αφρική. Το όλο θέμα θυμίζει περισσότερο στημένη προβοκάτσια, που έρχεται να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες, αντιθέσεις και ισορροπίες του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία. Ενορχηστρωμένα, από τα ΜΜΕ, η ρατσιστική προπαγάνδα γιγαντώνεται και οι μετανάστες δαιμονοποιούνται, λύνοντας τα χέρια ρατσιστικών ομάδων να ξεσαλώνουν χτυπώντας πρόσφυγες και μετανάστες, αυξάνοντας τα ποσοστά του ξενοφοβικού κόμματος AfD, που ακριβώς εκμεταλλεύεται το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, που στοχευμένα φουντώνουν και συντηρούν τα ΜΜΕ, υποβοηθώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυστηρότερα μέτρα που θα επιτρέπουν μαζικές απελάσεις. Σε επίπεδο κυβερνητικών εκπροσώπων αξιοποιείται για να μπει φρένο στη διαμονή μεταναστών από τη Β. Αφρική (Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία) στη Γερμανία, αλλά επιπλέον να οδηγούνται σε κέντρα κράτησης μέχρι να απελαθούν, μετά από συμφωνίες επιστροφής με τις χώρες τους. Να σημειώσουμε την υποκρισία, ότι τέτοιες ευαισθησίες δεν υπάρχουν, ούτε προβάλλονται σε τέτοιες διαστάσεις όταν γυναίκες πρόσφυγες στο μακάβριο δρόμο για την επιβίωση κακοποιούνται. Οι αποκλεισμοί μεταναστών βάσει της χώρας καταγωγής και ο διαχωρισμός πρόσφυγα – μετανάστη, που θα γίνεται σε πρώτη φάση στα στρατόπεδα ταυτοποίησης, δεν είναι απλά  διακηρυγμένη πρόθεση της ΕΕ, αλλά υλοποιήθηκε με βαρβαρότητα στην Ειδομένη, όταν χιλιάδες μετανάστες αποκλείστηκαν στην ουδέτερη ζώνη. Η σκλήρυνση απέναντι στους μετανάστες και η πίεση να αποδεχτούν τον επαναπατρισμό τους ή τη φυλάκισή τους υπακούει στη λογική της ΕΕ ότι οι απελάσεις θα μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές. Αλλά και για τους πρόσφυγες μπαίνουν πιο αυστηρά κριτήρια διέλευσης• ήδη η Αυστρία σηκώνει φράκτη και αναπτύσσει στρατό στα σύνορα με τη Σλοβενία, εντείνοντας τους ελέγχους, βάζοντας ταυτόχρονα ανώτατο όριο στη χορήγηση ασύλου σε 37.500 ανθρώπους, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 90.000. Η Σερβία επιτρέπει τη διέλευση από το έδαφός της μόνο όσων κατευθύνονται στην Αυστρία ή στη Γερμανία. Χαρακτηριστική, ωστόσο, ως προς τις διαθέσεις που εγκυμονούν στους κόλπους της πολιτισμένης ΕΕ των αξιών απέναντι στην ανείπωτη τραγωδία εκατομμυρίων ανθρώπων είναι η βάρβαρη και κατάπτυστη πρακτική που ενέκρινε το Κοινοβούλιο της Δανίας για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των προσφύγων για να καλύπτονται τα έξοδα στέγης και τροφής!

Αναμφισβήτητα στην Ελλάδα κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι. Οι χώροι που υποδεικνύει η κυβέρνηση, για να προλάβει να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, για τη λειτουργία hotspots, δεν πληρούν καμία προϋπόθεση διαμονής ανθρώπων, δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές, όπως ρεύμα, ενώ σίτιση, περίθαλψη, βασικές ανάγκες μεταφέρονται στις ΜΚΟ. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, καταρτίζει Εθνικό Μητρώο ΜΚΟ που θα ανοίγει την πόρτα στα γνωστά διεθνή κοράκια εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, που έχουν τις ευλογίες και τις χορηγίες των ισχυρών δυνάμεων. Ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα έκλεινε την Αμυγδαλέζα, έχει ανοίξει ένα νέο κολαστήριο «κέντρο κράτησης» στην Κόρινθο, όπου κρατούνται μετανάστες από τη Β. Αφρική σε αδιανόητες συνθήκες εξαθλίωσης, τις οποίες διαπίστωσε και καταγγέλλει κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας την κυβέρνηση… ΣΥΡΙΖΑ! Και προφανώς αυτή είναι και η πολιτική αποκλεισμού και εγκλεισμού όσων θα προορίζονται για απέλαση που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, που κατά τα άλλα κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές, στρατός της Frontex στα σύνορά μας για να αποκρουστούν και να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές. Την ίδια στιγμή συγκάλυψη της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας που γεννά ολοένα μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα, πλήρης υποταγή και στήριξη στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες που κατερειπώνουν χώρες και δολοφονούν λαούς, συστράτευση στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και εξωραϊσμός της πολιτικής των «δημοκρατικών» βομβαρδισμών και της ευρωπαϊκής «ανθρωπιστικής» καταστολής, γονυκλισίες και διαβεβαιώσεις υποτέλειας ότι θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα σχέδια των προστατών της. Αυτό το μείγμα πολιτικής εξάρτησης και υποταγής προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με ολίγον από «καλοσύνη» των φιλάνθρωπων ΜΚΟ που θα συντηρούν την εξαθλίωση, για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Από το λαό ζητούν να παρακολουθεί αμέτοχος, στο περιθώριο με τα χέρια σταυρωμένα, τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών, την εμπλοκή του στις συμ­πληγάδες των συμφερόντων τους και των σχεδιασμών τους, την ανοχή του στα στρατόπεδα, την ανάθεση της «λύσης» στους ισχυρούς. Δηλαδή τη διαιώνιση της κτηνωδίας.

Διαβάστε επίσης