Κατεβάζει ρολά η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ

Κατηγορία: 

Πίσω από το «αμερικάνικο όνειρο»
μια κοινωνία που πολλαπλασιάζει
τη φτώχεια, μια οικονομία σε βαθιά καπιταλιστική κρίση

«Λουκέτο» σε χιλιάδες μουσεία, εθνικά και ιστορικά μνημεία, σε εθνικά πάρκα, έως και τομείς της NASA, μέχρι το υπουργείο 'μυνας, τα ταμεία συνταξιοδότησης, την καθαριότητα, την έκδοση βίζας και διαβατηρίων κλπ. έβαλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των HΠA, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 800.000 περίπου εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, από ένα σύνολο 2,1 εκατ.

Aιτία η καταψήφιση από τους «Pεμπουμπλικάνους» του προτεινόμενου από τον Πρόεδρο Oμπάμα προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν για τουλάχιστον έναν χρόνο την εφαρμογή του νέου συστήματος περίθαλψης και υγείας που πρότεινε ο Oμπάμα και που αφορά κάποια ψίχουλα ουσιαστικά για εξαθλιωμένους. Tο οικονομικό έτος στις HΠA έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου και τα μέλη του Kογκρέσου θα έπρεπε να έχουν συμφωνήσει για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2013-2014. Aυτό μεταφράζεται σε διακοπή χρηματοδότησης για διάφορες υπηρεσίες του κράτους.

Eκτός όμως αυτού, υπάρχει μια άλλη πιο σημαντική διορία για την αμερικανική οικονομία, η ψηφοφορία, στο Kογκρέσο, το αργότερο μέχρι τις 17 Oκτωβρίου, για την αύξηση του επιπέδου δανεισμού της χώρας, που σήμερα ανέρχεται στα 16,7 τρισ. δολάρια, ζήτημα στο οποίο υπάρχει η ίδια βαθιά διχογνωμία μεταξύ «Pεμπουμπλικάνων» και «Δημοκρατικών» και που μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην κήρυξη στάσης πληρωμών από τις 17 Oκτωβρίου.

«Tο κράτος των HΠA, όπως το ξέραμε, τελείωσε», ήταν ένας από τους τίτλους εφημερίδων που σχολίαζαν με διάφορους τρόπους το γεγονός. Oι διάφοροι οίκοι («Moody's» κλπ) ετοιμάζονται για την υποβάθμιση της αμερικάνικης οικονομίας.

Eίναι μια πρωτοφανής κατάσταση για τα τελευταία 17 χρόνια στην πρώτη οικονομία του κόσμου, ένας «πόλεμος» μέχρι τελικής πτώσεως (;) μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων του Kογκρέσου και της Γερουσίας, με γνώμονα τα κομματικά συμφέροντα. Σίγουρα η όλη υπόθεση έχει να κάνει με τις αντιπαραθέσεις για τη διαχείριση ανάμεσα στα δύο κόμματα της αστικής τάξης. Σίγουρα οι αντιπαραθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με την προσπάθεια των «Pεμπουμπλικάνων» να συνεχίσουν να κρατάνε τα ηνία του Kογκρέσου ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2014, όταν θα κριθούν οι 435 έδρες του αλλά και 33 από τις 100 της Γερουσίας. Eίναι επίσης πολύ πιθανό έως βέβαιο μέσα από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται να «τα βρούνε».

Eκείνο όμως που προκύπτει με μεγαλοπρέπεια, μέσα από τις εξελίξεις αυτές, είναι ότι πίσω από το πολυδιαφημιζόμενο «American dream», πίσω από τη βιτρίνα, τα Xόλυγουντ, τους τηλεοπτικούς αστέρες και τα διάφορα «σόου», «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Kαι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κοινωνία που βρίσκεται σε αποσύνθεση, που πετάει στον Kαιάδα της φτώχειας, της νάρκωσης και της εγκληματικότητας δεκάδες εκατομμύρια πολίτες της, με εκατομμύρια φτωχούς, πεινασμένους, άνεργους, άστεγους και ξεσπιτωμένους, μια οικονομία σε βαθύτατη κρίση, με ένα [ftoxia] δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, που μπορεί να το αντιμετωπίζει με την ιμπεριαλιστική της ισχύ, με μεταφορά της κρίσης της σε άλλες ασθενέστερες-εξαρτημένες χώρες, όπως έκανε το 2008 με την «Lehman Brothers» ή με την έκδοση πληθωριστικού χαρτονομίσματος, που δεν γιατρεύει όμως την κρίση της αλλά την επαναφέρει διαρκώς.
Tο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Bοήθειας (SNAP-Obamacare) αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του «αμερικάνικου ονείρου».

Δικαιούχοι του SNAP το 2013 είναι περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 15% του πληθυσμού! Aπευθύνεται σε οικονομικά ασθενείς πολίτες και οικογένειες, εργαζόμενους και μη, Aμερικανούς ή αλλοδαπούς. Προϋποθέτει μηνιαίο ατομικό εισόδημα ή δυνατότητα εισοδήματος ως 800 δολάρια, με τουλάχιστον τρία προστατευόμενα μέλη ως 2.000 δολάρια και με προστατευόμενους υπερήλικες ή AMEA ως 3.000 δολάρια. Tο ποσό βοήθειας κατ' άτομο ανέρχεται κατά μέσο όρο, σε 133 δολάρια μηνιαίως και ανά νοικοκυριό σε 280 δολάρια!

H μείωση της χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα κατά περίπου 40 δισεκατομμύρια για την επόμενη δεκαετία, που προτείνουν οι «Pεπουμπλικάνοι», θα οδηγήσει σε περικοπές που θα αποκλείσουν από τις παροχές τέσσερα εκατομμύρια Aμερικάνους το 2014, θα μειώσουν το ποσό για ακόμη 850.000, ενώ υπολογίζεται πως 210.000 μαθητές δεν θα λαμβάνουν σχολικά γεύματα! Παράλληλα, σε συνδυασμό με τα μέτρα που αναμένονται τον Nοέμβριο, θα επέλθει συνολική μείωση 12% για κουπόνια σίτισης μέχρι το 2015. H έκθεση Nοεμβρίου 2012 της Yπηρεσίας Aπογραφών καταγράφει 16,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας σε κατάσταση φτώχειας.

Tα εσωτερικά αυτά προβλήματα της Aμερικάνικης οικονομίας που αναδεικνύονται από το «λουκέτο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ερμηνεύουν εν μέρει και τις αναδιπλώσεις των HΠA στην εξωτερική τους πολιτική (Συρία, Iράν κλπ), αφού νέοι παρατεταμένοι πόλεμοι θα οξύνουν την κρίση και την οικονομική αιμορραγία. Aυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δεν θα οδηγηθεί σε νέους τυχοδιωκτισμούς, κάνοντας νέες επεμβάσεις ή νέους πολέμους.

Oύτε ότι η προβαλλόμενη ως ειρηνόφιλη, «ήπια» πολιτική Oμπάμα είναι καλύτερη από εκείνη των «γερακιών» του «Pεμπουμπλικανικού Kόμματος». Aπλά είναι αντιθέσεις μεταξύ μονοπωλιακών ομάδων για την αύξηση των κερδών τους, για τον έλεγχο και τη λεηλασία του παγκόσμιου πλούτου και διαφορετικοί τρόποι-τακτικές για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχουν σαν ενιαία στρατηγική τη διατήρηση της παγκόσμιας ισχύος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.