Κυβερνητικά νομοσχέδια ενάντια σε εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

ergas

Νέα νομοθετικά μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Νέα  αντεργατικά  νομοθετήματα που θα  προστεθούν  στο πλήθος έκτακτων, υποτίθεται, αλλά επί της ουσίας μόνιμων μέτρων που το τελευταίο διάστημα με πρόσχημα την πανδημία θεσμοθέτησε. 
Στόχοι των νέων κυβερνητικών νομοθετημάτων είναι: 

1. Η επέκταση της υπερωριακής εργασίας και η διεύρυνση της «ευέλικτης απασχόλησης» των εργαζομένων

Συγκεκριμένα  η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθεσία για: 
-την αύξηση των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας στο βιομηχανικό / βιοτεχνικό κλάδο από 96 ώρες ανά έτος σε 120 (έως 2 ώρες ημερησίως)
- την πιο εκτεταμένη σε χρόνο εφαρμογή της λεγόμενης “ευελιξίας” στο εργατικό ωράριο. Που σημαίνει ότι οι υπερωρίες θα μπορούν να «συμψηφιστούν» με ρεπό ή με τη μείωση ωραρίου σε άλλη εργάσιμη μέρα ή με πρόσθετη άδεια σε μεγαλύτερη έκταση χρόνου, έτσι ώστε η εργοδοσία να μην πληρώνει υπερωρίες.

2. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται  νομοθέτημα εφαρμογής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Αυτό  σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα διοχετεύονται στην κεφαλαιαγορά και οι επικουρικές συντάξεις θα εξαρτώνται από  την πορεία  που αυτή θα έχει. Οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων θα πάψουν να είναι  είναι πλέον εγγυημένες από το κράτος, καθώς το ύψος τους θα καθορίζεται ανάλογα  από την «απόδοση» του επενδυτικού πακέτου που ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέξει. 

3. Ο μεγαλύτερος περιορισμός της συνδικαλιστικής λειτουργίας και του απεργιακού δικαιώματος

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές  στον συνδικαλιστικό νόμο που θα επιβάλουν:
✔ Ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγµατοποίηση απεργίας
✔ Περιορισμό των  ορίων  προστασίας των συνδικαλιστών από την  απόλυσή τους 
✔ Περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας  στις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα και της κοινής ωφέλειας με την μέθοδο της αύξησης  του προσωπικού ασφαλείας τις μέρες της απεργίας
✔ Αποζηµίωση στον  εργοδότη για τις απεργίες που τα δικαστήρια κρίνουν  παράνοµες και καταχρηστικές  
✔ Ποινές για τη μη τήρηση όρων και  προϋποθέσεων λειτουργίας των συνδικάτων.

Η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετήματα που θα αυξήσουν  την εργατική εκμετάλλευση, καταργώντας  τα κατά τον Μητσοτάκη «παρωχημένα» δικαιώματα, όπως το 8ωρο, το πενθήμερο,  η Κυριακάτικη αργία, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η προστασία από απολύσεις, η κοινωνική ασφάλιση κλπ, όσα αποτελούν μεγάλες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, οι οποίες κερδήθηκαν με αιματηρούς αγώνες τον περασμένο αιώνα.  

Και για να το πετύχει αυτό θέλει να βάλει στο “γύψο” τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και το απεργιακό δικαίωμα ώστε να αφοπλίσει την αντίσταση των εργαζομένων στα αντεργατικά μέτρα. Ενεργοποιεί και επεκτείνει τους νόμους για το χτύπημα της απεργίας και για την κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα (μητρώα μελών των σωματεία, μητρώο “πραγματικών δικαιούχων” κλπ) που  προωθήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιδιώκει να αδρανοποιήσει  τη λειτουργία των συνδικάτων  με μέτρα όπως η  ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη αποφάσεων ή και για τις εκλογές, όπως ήδη ξεκίνησε να το κάνει   η υπουργός Παιδείας στη διαδικασία εκλογής εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Παράλληλα ενισχύει την αστυνομική τρομοκρατία και κλιμακώνει την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα,  εφαρμόζει τον  χουντονόμο για τις διαδηλώσεις που ψήφισε πρόσφατα. Εξαπέλυσε αστυνομικές  επιθέσεις  ενάντια στις διαδηλώσεις των  μαθητών, των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών που, τάχα,  «χειροκροτούσε» μήνες πριν για το “τιτάνιο έργο τους”, ακόμη και ενάντια το μεγάλο παλλαϊκό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 7 Οκτώβρη. Δεν αφήνει διαδήλωση που να μην την πνίξει με χημικά.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το λαό στη μοίρα του για  την αντιμετώπιση της πανδημίας, επαναλαμβάνοντας αυστηρά ως μόνη λύση την «ατομική ευθύνη», την οποία επιβάλλει με τον φόβο των προστίμων. Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια γίνονται κάθε μέρα θύματα της πανδημίας. Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων φανερώνει το μέγεθος της διάλυσης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και ΜΕΘ.  Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των βαθμίδων βρίσκονται εκτεθειμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης που στοιβάζει 25 και 27 παιδιά στις τάξεις, προβάλλοντας ως μοναδικό μέσο προφύλαξης τη μάσκα.  Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι υποτυπώδη ή και  ανύπαρκτα.   

Εργαζόμενοι

Πρέπει να φράξουμε τον δρόμο  στα αντεργατικά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα οποία δείχνουν και πώς εννοεί την  «Ανάπτυξη».  Η γραμμή  των συνδικαλιστικών ηγεσιών, με εξέχουσα την ηγεσία της ΓΣΕΕ, παραμένει  στη γνωστή μα τόσο βολική για την κυβέρνηση κατάσταση αφωνίας και αδρά­νειας, παρά τις  συνέπειες της πανδημίας, όπως η δραματική αύξηση της ανεργίας, η οποία στο τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει ακόμα και τα επίπεδα των πρώτων χρόνων των μνημονίων. 
Ξεπερνώντας αυτό το σκόπελο οφείλουμε να οργανώσουμε τη μαζική αντίσταση  του εργατικού κινήματος που θα μπορέσει   δώσει τη δική του αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική κυβερνητική λαίλαπα.

Η ΕΡΓ.Α.Σ. καλεί όλους τους εργαζόμενους να αναλάβουν πρωτοβουλίες  ενημέρωσης  στους χώρους δουλειάς, για όλα τα φλέγοντα αυτά μέτρα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση. Η ενημέρωση σε όλους τους χώρους δουλειάς είναι το πρώτο και βασικό βήμα στο οποίο πρέπει να δουλέψουν τα συνδικάτα άμεσα. Πρέπει να προκληθούν συζητήσεις, να προγραμματιστούν άμεσα γενικές συνελεύσεις για την προετοιμασία και την ανάπτυξη μαζικών αγώνων που θα έχουν στόχο και κλιμάκωση, ώστε να αποτελέσουν μια όσο το δυνατόν πιο μαζική, συντονισμένη, αγωνιστική απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων, κόντρα σε όσους υπονομεύουν την πραγματική δύναμη του συνδικαλιστικού κινήματος. Αγώνες για :

➢Το δικαίωμα στη δουλειά. Στη σταθερή και πλήρη εργασία! Αυξήσεις στους μισθούς! Όχι στις απολύσεις και την εργασία – λάστιχο που εξοντώνει!
➢Ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας! Προσλήψεις γιατρών – νοσηλευτών! ΜΕΘ στα Δημόσια νοσοκομεία! Δωρεάν τεστ για όλους! Μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς!
➢Μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για την κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
➢ Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης!
➢Να μην περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.Μόνο οι μαζικοί πανεργατικοί αγώνες μπορούν να βάλουν φραγμό στα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας! 

Πανεργατικό μέτωπο αγώνα!

Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – πλουτοκρατικής ολιγαρχίας!

ΕΡΓΑΣ