Κυβερνητικές μεθοδεύσεις για επιχείρηση-σκούπα ενάντια στους Σύριους πρόσφυγες

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και όμηροι της κυβερνητικής αναλγησίας είναι οι Σύριοι πρόσφυγες, που από τις 19 Νοέμβρη βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος. Καταταλαιπωρημένοι, εξαντλημένοι, ριψοκινδυνεύοντας τη ζωή τους μέσα από κυκλώματα δουλεμπόρων, φτάνουν στην Ελλάδα με μόνο σκοπό να περάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης αναζητώντας καλύτερη ζωή. 

Ζητούν να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, να αναγνωριστούν ως θύματα ενόπλων συρράξεων στη χώρα τους ώστε να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις μαζικής εισροής θυμάτων ενόπλων συρράξεων, εφαρμόζεται καθεστώς προσωρινής προστασίας από τη χώρα εισαγωγής, χωρίς να δεσμεύονται οι πρόσφυγες με άσυλο από αυτήν. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση κωλυσιεργεί και αρκείται σε ψευτοδιαβεβαιώσεις ότι θα αναγνωρίσει την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους διαθέτουν διαβατήρια ώστε να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα και σταδιακά θα ξεκινήσει διαδικασίες ασύλου και για όσους επιθυμούν, αλλά δεσμεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ (Σένγκεν και Δουβλίνο 3), που έχουν φυσικά υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις, διεκδικώντας μάλιστα αναβαθμισμένο ρόλο, και που απαγορεύουν τη μετάβαση σε άλλη χώρα της ΕΕ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν τους επιτρέπεται να φύγουν από την Ελλάδα. Από τη στιγμή που παρέχεται άσυλο στη χώρα υποδοχής γίνεται απαγορευτική η εισδοχή σε άλλη χώρα της ΕΕ για αναζήτηση δουλειάς και εγκατάσταση. Με δυο λόγια αν οι Σύριοι πρόσφυγες πάρουν άσυλο στην Ελλάδα, εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, κάτι που δεν επιθυμούν εφόσον στη χώρα μας οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαγορευτικές. Να σημειώσουμε σε ό,τι αφορά την υποκρισία των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα σαν χώρα υποδοχής έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόσο για τις απάνθρωπες, εξευτελιστικές και παρατεταμένες συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (π.χ. Αμυγδαλέζα) όσο και για τη χορήγηση ασύλου με το σταγονόμετρο. Αντιθέτως, οι κοινοτικές αποφάσεις ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς όπως η FRONTEX που αναχαιτίζουν τους πρόσφυγες στα σύνορα της ΕΕ. Σύμφωνα με καταγραφές του ΟΗΕ πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο το 2014 προσπαθώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη. Οι αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων αφορούν μια βαθιά κατασταλτική πολιτική που νομιμοποιεί την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.
Το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης γεννούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πρέπει να είναι κανείς θεότυφλος για να μην το αντιλαμβάνεται. Από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία εναντίον του Άσαντ που πυροδοτούσαν οι ιμπεριαλιστές, εκατομμύρια Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, προσπαθώντας να διαφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία από τους αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές; Ο Βενιζέλος, βασιλικότερος του βασιλέως, πριν ένα χρόνο έσπευδε να συνηγορήσει σε μια ιμπεριαλιστική εκστρατεία στο όνομα των ανθρώπινων δικαιωμάτων του συριακού λαού, καλούσε τους ιμπεριαλιστές να εισβάλλουν στη Συρία για να σωθεί ο λαός της! Με κάθε μέσο και κάθε τρόπο πιστοί στις εντολές των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών εξυπηρετούν και διευκολύνουν τους σχεδιασμούς τους, στηρίζουν και σέρνονται πίσω από τις επεμβάσεις τους που οδηγούν στην εξόντωση λαών και στην καταστροφή χωρών.
Οι Σύριοι ζητούν από το ελληνικό κράτος σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα μας, δηλαδή στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σκοντάφτουν στην κυβερνητική απανθρωπιά που καλλιεργεί το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν υποδομές και δυνατότητες φιλοξενίας. Κυνική ομολογία ότι τελικά η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει φτωχοποιήσει σε τέτοιο βαθμό τον λαό, έχει περικόψει σε τέτοιο βαθμό την κοινωνική πρόνοια και υποβαθμίσει τη δημόσια υγεία που ούτε ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον πρόσβαση σε τέτοιες παροχές, πόσο μάλλον οι πρόσφυγες! Ωραία εξίσωση στην εξαθλίωση. Παράλληλα, όλες οι χυδαίες και ξενόφοβες φωνές συναντιούνται στη βιτρίνα της πόλης και στο χριστουγεννιάτικο κλίμα! Στον τζίρο -αυτό πια είναι ανέκδοτο- που χάνουν τα μαγαζιά γιατί οι Σύριοι χαλούν την εορταστική ατμόσφαιρα! Των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, των 6,2 εκατομμυρίων που ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας, των υποσιτιζόμενων παιδιών, των συσσιτίων. Σπηλιωτόπουλος, Γεωργιάδης, Καμίνης ενορχηστρωμένα, με θράσος και υποκρισία, μιλούν για το εμπορικό κέντρο που πλήττεται. Η αθλιότητα στο μεγαλείο της σε μια εξαθλιωμένη πόλη όπου χιλιάδες μικρομαγαζάτορες έχουν καταστραφεί οικονομικά, που ο λαός δεν μπορεί να καλύψει βασικές του ανάγκες, ο κόσμος καλείται να αποστρέψει το βλέμμα από τους πρόσφυγες και τα δίκαια αιτήματά τους και να ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική προπαγάνδα που κατασκευάζει μια γυαλιστερή βιτρίνα, μια πόλη που κρύβει τους ανθρώπους λες και είναι σκουπίδια. Ο δήμαρχος Καμίνης θέλει να απομακρύνει και να φιλοξενήσει επιλεκτικά οικογένειες για να διασπάσει την ενότητα των Σύριων, τους οποίους κατηγορεί για πολιτική σκοπιμότητα! Όσο η κυβέρνηση «ψάχνει» λύση γίνονται μεθοδεύσεις για επιχείρηση-σκούπα από την αστυνομία με πρόσχημα την εικόνα της πόλης. Η ασφυκτική οικονομική συμπίεση που εντείνει ξενόφοβες και ρατσιστικές αντιλήψεις αξιοποιείται προσφέροντας άλλοθι σε μια ενδεχόμενη εκκαθάριση της πλατείας Συντάγματος από την αστυνομία.
Είναι στοιχειώδες καθήκον κάθε προοδευτικού και κάθε δημοκράτη να σταθεί αλληλέγγυος απέναντι στα δίκαια αιτήματα των Σύριων προσφύγων και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους, να καταδικάσει τις μεθοδεύσεις αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης που επιφυλάσσει άθλιες συνθήκες κράτησης και στρατόπεδα για τους πρόσφυγες. Κυρίως να συστρατευτεί στην αντιιμπεριαλιστική πάλη ενάντια στο ρήμαγμα χωρών που οδηγεί μαζικά τους λαούς στην προσφυγιά.

Διαβάστε επίσης