Κυβερνητικοί εκβιασμοί και αντιπολιτευτική δημαγωγία

Κάθε νέα αντιλαϊκή μεταρρύθμιση, κάθε νέο αντιλαϊκό, αντεργατικό μέτρο συνοδεύεται απαραίτητα από την προπαγάνδα των κυρίαρχων, βασισμένη  πάντα σε λάσπη και ψέματα, προκειμένου να κληθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τα «σπασμένα».

Έτσι  και η σημερινή κυβέρνηση ελίσσεται και δημαγωγεί, με τα ίδια ακριβώς εργαλεία που το έκαναν και οι προκάτοχοί της, προκειμένου να διαχειριστεί τη λαϊκή οργή μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.

 Πρώτο και βασικό εργαλείο δημαγωγίας μπροστά σε κάθε νέα περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συντάξεων, είναι η λεγόμενη «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Στο όνομα αυτής της βιωσιμότητας επιβλήθηκαν όλες  οι μειώσεις συντάξεων που στα χρόνια των μνημονίων έφτασαν το 35%! Στο όνομα αυτής της βιωσιμότητας καλούνται και σήμερα οι εργαζόμενοι και όλα τα μικρομεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας να αποδεχτούν τις νέες σαρρωτικές αντιασφαλιστικές αλλαγές.

Η παραδοχή δια στόματος πρωθυπουργού ότι τα αποθεματικά των ταμείων καταληστεύτηκαν, τζογαρίστηκαν, κουρεύτηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αποτελεί προκλητική δημαγωγία αφού η  κυβέρνηση, μόλις πριν από λίγους μήνες, ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες, ζημιώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,5 δις ευρώ. Τελικά, αφού μας ενημερώνουν ότι ξένοι και ντόπιοι τραπεζίτες, βιομήχανοι και εφοπλιστές λήστεψαν την περιουσία των ταμείων, δηλαδή τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων, στη συνέχεια καλούν  τον ελληνικό λαό να πληρώσει το τεράστιο κόστος αυτής της λεηλασίας.

Δεύτερο εργαλείο είναι η παραπληροφόρηση, τα ακατάσχετα ψέματα και τελικά η αναστροφή της πραγματικότητας. Οι «εμπνευστές» αυτής της μεταρρύθμισης, Κατρούγκαλος, Αποστόλου και λοιποί,  μας διαβεβαιώνουν ότι με αυτό το νομοσχέδιο “...διασφαλίζονται οι κύριες συντάξεις...” Αρκεί κανείς να κοιτάξει την εθνική σύνταξη πείνας της τάξης των 384 ευρώ και τον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για να καταλάβει ότι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μιλάνε σαν να απευθύνονται σε ηλίθιους. Ταυτόχρονα, μιλάνε για «αποκατάσταση αδικιών» υπερασπιζόμενοι ουσιαστικά την ισότητα των πολλών στη φτώχεια και την πείνα.

Τρίτο εργαλείο είναι ο διχασμός και η διάσπαση των εργαζομένων, η προσπάθεια να στραφεί η μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Με άλλα λόγια ο κοινωνικός αυτοματισμός, που αποτελεί γνωστή πλέον και ιδιαίτερα πετυχημένη συνταγή.  Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην πειράξει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις για τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2018, χωρίζοντας έτσι τους συνταξιούχους σε παλιούς και νέους.  Μπροστά στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “...αρκετοί από αυτούς που πρωτοστατούν στα μπλόκα έχουν πάρει παράνομες επιδοτήσεις...”, προσπαθώντας έτσι να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους και να υπονομεύσει τον αγώνα που δίνουνε. Από την άλλη, προσπαθεί να διαχειριστεί την οργή τους  δηλώνοντας ότι θα φροντίσει να υπάρξουν κάποια λιγότερο επώδυνα μέτρα. Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες προσπαθεί και εκεί να κατευνάσει την οργή τους, κάνοντας λόγο για πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις,  αφού πρώτα φρόντισε να τους καταδείξει ως συνυπεύθυνους της κατάρρευσης του ασφαλιστικού λέγοντας ότι “... οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι συνεπείς στις εισφορές τους...”.  Την ίδια ώρα παίνεψε τους εργοδότες λέγοντας ότι “...είναι τιμή των εργοδοτών που  συμφώνησαν σε αύξηση εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα...”, αποσιωπώντας τα δικά τους τεράστια χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
 

Τέταρτο εκβιασμός και καταστροφολογία. Κανείς δεν θα περίμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκε στην εξουσία με κεντρικό σύνθημα ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, θα έφτανε στο σημείο να υιοθετήσει την πιο χυδαία προπαγάνδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Όπως ακριβώς οι Πάγκαλοι και οι Γεωργιάδηδες παρουσίαζαν τα μνημόνια σαν «ευλογία για τον τόπο» σαν «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί πριν να μας τα επιβάλουν οι δανειστές», έτσι ακριβώς παρουσιάζει και ο Αλέξης Τσίπρας το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.  “...Δεν συζητάμε για το ασφαλιστικό γιατί το ζητούν οι δανειστές αλλά γιατί το σύστημα θα καταρρεύσει αν δεν πάρουμε μέτρα...” είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε “...H ανάγκη για μεταρρύθμιση που θα καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα, ξεπερνά τη συμφωνία.”

Με άλλα λόγια, το τσεκούρωμα κύριων, επικουρικών και αναπηρικών συντάξεων, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και η μείωση του  ΕΦΑΠΑΞ, η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, η φορολεηλασία της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, παρουσιάζονται  ως αναγκαίες αλλαγές  για τον τόπο.
Με εκβιαστικά διλήμματα που καταλήγουν ότι αν δεν εφαρμοστούν άμεσα αυτά τα μέτρα, το 2016 μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα  για συντάξεις, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι αποτελεί πιστό υπηρέτη της μνημονιακής πολιτικής.
Από την άλλη, ο παλιός πιστός υπηρέτης των μνημονίων, η ΝΔ, δημαγωγεί σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την οργή και τις αντιδράσεις του κόσμου. Διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη  αναμασήθηκε η καραμέλα του «όλοι μαζί τα φάγαμε», μιλώντας για παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα που δήθεν έριξαν έξω τα ταμεία. Απέκρυψε τα τεράστια χρέη των εργοδοτών προς τα ταμεία, υπερασπίσηκε τους νόμους που άνοιξαν το δρόμο για το τζογάρισμα των αποθεματικών και τελικά εναντιώθηκε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Οι αντιπροτάσεις συνοψίστηκαν στα εξής:

  • Δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
  • Δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη του πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Συμψηφισμό των εισφορών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με άλλα λόγια προτείνει να «κατασχεθούν»  οι αγροτικές επιδοτήσεις.
  • Nέες περικοπές δαπανών στον δημόσιο τομέα για να καλυφθεί το ποσό του 1,8 δις ευρώ .
  • Εξορθολογισμό - δηλαδή περικοπές - της κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Τελικά αυτό που απαιτεί η αντιπολίτευση είναι περισσότερες απαλλαγές για τους μεγαλοεργοδότες, τις πολυεθνικές, τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους. Περισσότερες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες που ήδη θησαυρίζουν πάνω στα ερείπια της κοινωνικής ασφάλισης. Ενώ από την άλλη απαιτεί περισσότερα βάρη και μεγαλύτερες περικοπές για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Μάλιστα ο νέος αρχηγός της δεξιάς παράταξης, χωρίς ίχνος ντροπής, υπερηφανεύτηκε  γιατί “...επί ΝΔ οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν κατά πέντε  ποσοστιαίες μονάδες...” . Χάριζαν δηλαδή απαλλαγές στους εργοδότες την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι καταδικάζονταν στη φτώχεια, την ανεργία και την πείνα!

Στην πραγματικότητα πίσω από τη στημένη «κόντρα» της ΝΔ με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κρύβεται η συμφωνία τους και η υποταγή τους μπροστά στα μνημόνια, μπροστά στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς και σε κάθε νέα απαίτηση και εντολή των επιτρόπων, της ΕΕ και του ΔΝΤ!

Διαβάστε επίσης