Λευτεριά στον κομμουνιστή ράπερ Pablo Hasel! – Οι φυλακές δε λυγίζουν τους επαναστάτες!

Κατηγορία: 

Στις 16 Φλεβάρη 2021, οι αρχές του ισπανικού κράτους οδηγούσαν στη φυλακή τον Καταλανό κομμουνιστή ράπερ, Pablo Hasel. Ο Hasel καταδικάστηκε γιατί με τους στίχους του “πρόβαλε την τρομοκρατία και υπονόμευε το στέμμα και άλλους κρατικούς θεσμούς, όπως τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις αστυνομικές δυνάμεις”. Ένα χρόνο μετά, βρίσκεται στη φυλακή, η ποινή του περιλαμβάνει και το εξοντωτικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ, ενώ αυτή έχει παραταθεί γιατί μέσα από τη φυλακή κατήγγειλε φαινόμενα αστυνομικής βίας. Βρίσκεται στη φυλακή, γιατί τάσσεται με το λαϊκό και το κομμουνιστικό κίνημα, γιατί μέσα από τη μουσική του καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Γιατί καταγγέλλει τη μοναρχία στην Ισπανία και το ισπανικό κράτος που τη στηρίζει ακόμα. Γιατί δεν έκανε εκπτώσεις στις απόψεις του, μπροστά στους αντιδημοκρατικούς νόμους για τη λογοκρισία των καλλιτεχνών, που πήγαν να επιβληθούν πέρυσι στην ΕΕ και φυσικά εφαρμόζονται στην Ισπανία.

Ιδιαίτερα πέρυσι, η αστική τάξη της Ισπανίας και οι αντίστοιχες σε όλο τον κόσμο επέβαλαν σκληρά αστυνομικά καθεστώτα για να χτυπήσουν τη λαϊκή αντίσταση. Μια λαϊκή αντίσταση που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται, ακόμα, απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, που εν μέσω πανδημίας άφησαν τους λαούς απροστάτευτους και μάλιστα βάθυναν τη φτώχεια, την ανεργία και την πείνα σε όλο τον πλανήτη. Στα πλαίσια της πολιτικής της τρομοκρατίας, το ισπανικό κράτος ενέτεινε τις διώξεις απέναντι σε προοδευτικούς καλλιτέχνες. Ενέτεινε την δίωξη του Hasel, όπως αντίστοιχα συνέβη με άλλους προοδευτικούς καλλιτέχνες και με επαναστάτες σε όλη τη γη.

«Δεν θα με γονατίσουν», δηλώνει ο ίδιος ένα χρόνο μετά σε συνέντευξη του, καθώς και ότι είναι «πιο πεισμένος να παλέψει αλλά και πιο δυνατός από ποτέ». Ένα χρόνο μετά, συνεχίζει να καταγγέλλει το ισπανικό κράτος, το δικαστικό σύστημα, την αστική τάξη της Ισπανίας και τους υποστηρικτές της μοναρχίας. Καταγγέλλει μάλιστα το ρεφορμιστικό-σοσιαλδημοκρατικό κόμμα των Unidas Podemos και την καταλανική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποίοι τάχθηκαν υποκριτικά υπέρ της απελευθέρωσης του. Υποκριτικά, καθώς η ίδια διαχειρίζεται τη φυλακή στην οποία βρίσκεται ο Hasel και φέρει ακέραια την ευθύνη για το ότι του έκαναν τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη στη φυλακή. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι ακόμα κι αν τα αστικά κόμματα της Καταλωνίας βρέθηκαν και αυτά εν μέρει στη θέση του θύματος από τους φασιστικούς νόμους του ισπανικού κράτους, όταν πρόκειται για τη δίωξη του κομμουνιστικού κινήματος, εκεί μια χαρά συνεργάζονται με την κεντρική εξουσία του ισπανικού κράτους.

Υπερήφανη στάση από τον Pablo Hasel

Η υπερήφανη στάση ζωής του Pablo Hasel αποτελεί γροθιά στο στομάχι στην κυρίαρχη μουσική της σαπίλας, που προβάλλει τα ναρκωτικά, το περιθώριο και έχει χυδαίο υβριστικό και σεξιστικό περιεχόμενο. Αποτελεί γροθιά στο στομάχι απέναντι στους καλλιτέχνες που ασχολούνται “μόνο με την τέχνη τους”, όταν γκρεμίζονται τα πάντα γύρω τους. Η μουσική και οι στίχοι του Hasel, όπως και αντίστοιχα του συγκροτήματος Grup Yorum στην Τουρκία και άλλων σε όλο τον κόσμο, έρχονται να μιλήσουν και να υπηρετήσουν τους καταπιεσμένους λαούς, τους εργάτες, τους επαναστάτες. Η υπερήφανη αυτή στάση αποτελεί πηγή πραγματικής έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα για τη νεολαία. Απέναντι στη δίωξή του που είναι κανονική αναβίωση των μαύρων ημερών της χούντας του Φράνκο, η υπερήφανη στάση του ενέπνευσε χιλιάδες λαού και νεολαίας να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για τους αντιδημοκρατικούς νόμους του ισπανικού κράτους. Δεν αναβίωσε μόνο η φρανκική περίοδος τότε, αλλά και οι παραδόσεις της δημοκρατικής Ισπανίας, όταν χιλιάδες έβγαιναν και ξαναέβγαιναν στους δρόμους της Μαδρίτης και της Ισπανίας, σπάζοντας τις απαγορεύσεις και την καταστολή, παρά τις 109 συλλήψεις, τραυματισμούς, μέχρι και ακρωτηριασμούς από την αστυνομία!

Η ΕΕ πρωτοστατεί στη δίωξη του κομμουνιστικού κινήματος

Όλα αυτά συμβαίνουν στη “δημοκρατική” Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί δηλαδή που υπάρχουν μια σειρά χωρών, όπου τα σφυροδρέπανα και οι κομμουνιστικές οργανώσεις είναι στην παρανομία. Εκεί που οι επαναστάτες φυλακίζονται. Εκεί που διώκονται όχι μόνο οι γενικά προοδευτικές απόψεις, αλλά ιδιαίτερα, όσοι έχουν αναφορά στην οργανωμένη πάλη, στο μαρξισμό-λενινισμό και το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα. Μεταξύ αυτών και ο Pablo Hasel. Στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ευρώπη, διώκονται οι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, τα μέλη και τα στελέχη του TKP/ML(Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας/Μαρξιστικού Λενινιστικού). Στη Γερμανία, διώκεται η δράση , τα στελέχη και τα μέλη του MLPD(Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος Γερμανίας). Πρόσφατα, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών διεξήγαγε πανευρωπαϊκή έρευνα για την ηγεσία του MLPD! Στην Ισπανία, υπάρχουν ακόμα πολιτικοί κρατούμενοι και, φυσικά, ο Pablo Hasel.

Απέναντι στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, η κόκκινη ελπίδα είναι εδώ. Η ιδεολογική συκοφάντηση, οι διώξεις και οι φυλακίσεις δεν πρόκειται να λυγίσουν ούτε το κομμουνιστικό κίνημα, ούτε τους λαούς. Αντίθετα, αυτοί με τους αγώνες τους θα ξαναπάρουν αυτά που τους ανήκουν και θα ξανανοίξουν το δρόμο τους στον 21ο αιώνα.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ PABLO HASEL!

ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης