Λουκέτα και απολύσεις στις μικρές επιχειρήσεις - Εκτόξευση της ανεργίας

oxi anergia

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων που υπάγεται στη ΓΣΕΒΕΕ δημοσίευσε έρευνα πριν λίγες μέρες, η οποία απεικονίζει τη σκληρή πραγματικότητα στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα προβλέπουν το λουκέτο για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων, ενώ οι υπόλοιπες θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Αποδεικνύεται πως η στήριξη της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις και τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας,  απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία εργαζομένων και των μικροεπιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων που οδηγούνται στην ανεργία με μαθηματική ακρίβεια.

Πιο συγκεκριμένα, μια πρώτη εκτίμηση για τις θέσεις εργασίας που πρόκειται να χαθούν μέχρι το τέλος τους έτους κάνει λόγο για 190.000 θέσεις. Ένα 27,3% των επιχειρήσεων με 4-5 εργαζόμενους δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού, ενώ για τις επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους το ποσοστό αυτό φτάνει το 26%. Μέσα σε δύο μήνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι επιχειρήσεις (22%) που δηλώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις, καθώς σε ίδια έρευνα τον Απρίλιο, οι επιχειρήσεις που ανέφεραν ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους ανέρχονταν στο 12%.

Ωστόσο τα στοιχεία είναι ακόμα πιο δυσοίωνα από τις ίδιες τις εκτιμήσεις, καθώς οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ταμειακά αποθέματα καθόλου ή λιγότερο από ένα μήνα αποτελούν το 40%, ενώ για άλλο ένα 20% τα αποθέματα επαρκούν για 2-3 μήνες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων (73%) κινδυνεύει με λουκέτο το επόμενο τρίμηνο! 

Εδώ αξίζει να σχολιάσουμε πως στην Ελλάδα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και απασχολούν ένα πολύ μεγάλο μέρος τους εργατικού δυναμικού της χώρας. Η οικονομική κατάρρευση αυτών των επιχειρήσεων θα οδηγήσει στην εκτίναξη της ανεργίας, περιλαμβάνοντας σε αυτή και τους μικρούς πρώην επιχειρηματίες. Σε αυτά συνηγορούν και ότι το 86% των μικρών επιχειρήσεων δηλώνει μειωμένο τζίρο αυτό το διάστημα, ενώ το ποσοστό αυτό για τις επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό φτάνει επίσης το 84%.

Συνολικά το 33,9% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι ενδεχομένως να βάλει λουκέτο τους επόμενους μήνες, ενώ 37% δεν μπορεί να καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις και το 33,4% τις ασφαλιστικές.

Από την άλλη, το πρόγραμμα Συν-εργασία με το οποίο αποσκοπούσε στη "στήριξη" των επιχειρήσεων η κυβέρνηση, φαίνεται πως δεν έχει μεγάλη ανταπόκριση στις μικροεπιχειρήσεις. Ένα μόλις 8,5% προτίθεται να κάνει χρήση του προγράμματος. Ο λόγοι είναι αρκετά εμφανείς από τα στοιχεία που έχουν παρατεθεί παραπάνω. Η συντριπτική πλειοψηφία είτε σκέφτεται το λουκέτο, είτε τις απολύσεις και δεν μπορεί να διατηρήσει ούτε θέσεις εργασίας μισού μισθού…

 

Διαβάστε επίσης