Μαλαματίνα 2023: Ο αγώνας συνεχίζεται!

Μαλαματίνα απεργία

Στον 6ο μήνα έχει μπει η ηρωική απεργία των εργατών της «Μαλαματίνας»! Οι απεργοί, αταλάντευτα, συνεχίζουν τη μάχη τους για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Να θυμίσουμε εδώ, ότι από την Άνοιξη του 2022 οι ιδιοκτήτες της «Μαλαματίνας» Αδερφοί Κρομμύδα, ο ένας εκ των οποίων συνδέεται με τον Υπουργό της ΝΔ, Σκρέκα, προσπάθησαν μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου τους, Κεράνη, να επιβάλουν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνας». Οι εργάτες δεν το δέχτηκαν και έγιναν απολύσεις. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η εργοδοσία παραβίασε ακόμα και την δικαστική απόφαση της εξυγίανσης της εταιρείας, του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με βάση την οποία διασφαλίζονταν οι θέσεις εργασίας των εργατών. Στη συνέχεια, με την πρόσληψη απεργοσπαστών, η εργοδοσία θα παραβιάσει με αυτόν τον τρόπο ακόμα και τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη!

Οι εργάτες της «Μαλαματίνας» με τον αγώνα τους μπόρεσαν να βάλουν τη σφραγίδα τους στα πολιτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης και της χώρας. Η άγρια καταστολή, οι συλλήψεις, οι απολύσεις των συνδικαλιστών, αφενός απέδειξαν ότι το αστικό κράτος υπάρχει για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ολιγαρχών, αλλά και από την άλλη, έδειξαν την αποφασιστικότητα των απεργών, οι οποίοι δε λύγισαν αλλά με μεγαλύτερο πείσμα συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τώρα η εργοδοσία προωθεί την ίδρυση εργοδοτικού σωματείου, πλήρως ελεγχόμενου από την ίδια!

Οι απεργοί συνεχίζουν, κόντρα στις εκλογικές και κυβερνητικές αυταπάτες ότι στις εκλογές και μια άλλη κυβέρνηση, μαγικά, θα τους λύσει το πρόβλημα, όπως τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα αρνείται να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του στα Σωματεία υπέρ των απεργών. Συνεχίζουν, παρά το γεγονός ότι οι βασικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος φρόντισαν να κρατήσουν τα σωματεία αδρανοποιημένα και να μην βαδίσουν μαζί με τους απεργούς της «Μαλαματίνας» σε μια αγωνιστική αναμέτρηση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, σε μια κατεύθυνση πλατέματος του αγώνα. Έκλεισαν τον αγώνα με μια απεργία-ντουφεκιά στον αέρα, στις 9 του Νοέμβρη, η οποία και αυτή έμεινε χωρίς συνέχεια. Και πανελλαδικά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, αυτούς τους μήνες, τα συμβιβασμένα και τα «ταξικά» σωματεία έμειναν μόνο σε ανακοινώσεις και ευτυχώς που κάτω από την πίεση των πραγμάτων, έδωσαν έστω κάποιες οικονομικές ενισχύσεις.

Κόντρα σε αυτό το κλίμα, οι δύο μαζικές διαδηλώσεις των απεργών της «Μαλαματίνας» και αλληλέγγυων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι χιλιάδες που χαιρέτισαν τους απεργούς στη συναυλία του ΛΕΞ, αλλά και η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που οργάνωσαν οι απεργοί και επιτροπές-πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στο Ιβανώφειο στις 10 Δεκεμβρίου, απέδειξαν ότι και αγωνιστική διάθεση υπάρχει και ότι ο λαός και η νεολαία συμπαραστέκονται μαζικά στους απεργούς.