Με αφορμή τις "αλλαγές" στο Υπουργείο Πολιτισμού

Κατηγορία: 

Τα τελευταία 30 έτη, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αλλάξει περισσότερες από 20 προσωπικότητες στη θέση του «υπουργού Πολιτισμού». Ορισμένοι μάλιστα πρωθυπουργοί της χώρας, επέλεξαν να κρατήσουν για λογαριασμό τους το συγκεκριμένο υπουργείο, δίνοντάς του, υποτίθεται, την απαιτούμενη σημασία.

Αντιστρόφως, κά­ποιοι πολιτικοί αξιοποίησαν την προυπηρεσία τους στο υπουργείο Πολιτισμού, ακριβώς για να γίνουν πρωθυπουργοί.
Τα τελευταία 30 έτη, το Υπουργείο Πολιτισμού γνώ­ρισε περί τις 30(!) θητείες υπουργών, με τους πιο «επιτυχημένους» να επανέρχονται στο πόστο τους για δεύτερη φορά. Κατά μέσο όρο, μια θητεία Υπουργού Πολιτισμού διαρκεί ...12 μήνες.
Τα τελευταία 30 έτη, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αλλάξει 5 φορές ονομασία (από «Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών» το 1985, μετονομάστηκε σε «Υπουργείο Πολιτισμού», στη συνέχεια έγινε «Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού», μετά βαφτίστηκε «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού», πιο πρόσφατα ονομάστηκε «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», τώρα καλείται «Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων»). Ο δόλιος ο Πολιτισμός, άλλοτε συνυπάρχει με τις Επιστήμες, άλλοτε με τα Θρησκεύματα· άλλοτε με την Παιδεία, και άλλοτε με τον Τουρισμό ή τον Αθλητισμό(!).
Τα τελευταία 30 έτη, με ελαφρές μόνο διακυμάνσεις, ο Πολιτισμός βαδίζει σε γενικό κατηφορικό δρόμο, και, μαζί, το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως κι αν ονομάζεται, όποια κι αν είναι η ηγεσία του.
Κόντρα στις αλλαγές «βιτρίνας», κόντρα στην εργασιακή εξόντωση των μονίμων και συμβασιούχων, μισοεργαζόμενων και μισοανέργων, στον χώρο του Πολιτισμού, κόντρα στην κρατική απαξίωση έως εγκατάλειψη των αρχαιοτήτων, κόντρα στην εμπορευματοποίηση και μετατροπή των μουσείων σε ανταποδοτικές επιχειρήσεις, κόντρα στις πολιτικές που μετατρέπουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές σε ...ριάλιτι, και τις κατόψεις κορυφαίων μνημείων της χώρας σε ...επίσημα εξώφυλλα μενού και σουπλά, κόντρα στη γενική κατρακύλα του Πολιτισμού, να ορθώσουμε αντιστάσεις, διεκδικώντας αλλαγές στο περιεχόμενο, αλλαγές ουσίας.