Με την κατάργηση της κοινωνιολογίας και τις αλλαγές στο μάθημα της ιστορίας η Κυβέρνηση επιχειρεί να χτυπήσει την κριτική σκέψη των μαθητών

Κατηγορία: 

Από τα πρώτα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που πέρασε η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ήταν η κατάργηση της Κοινωνιολογίας από την Τρίτη λυκείου, η κατάργηση των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών από τις περισσότερες τάξεις (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και η αλλαγή διδασκαλίας και βιβλίου του μαθήματος της Ιστορίας. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό αρκεί να δούμε μια μόνο δήλωση της κ. Κεραμέως την περίοδο ψήφισης του νομοσχεδίου: «η Ιστορία δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση». Η προφανής σύγκλιση της κυβέρνησης με το όραμα «μόνο Εθνική Παιδεία» το οποίο πρόβαλε δημόσια η καταδικασμένη Χρυσή Αυγή, είναι τρομακτική και επικίνδυνη.

Η Ιστορία δεν είναι άθροισμα γεγονότων, κατασκευασμένων μεγάλων ιδεών και μεγάλων προσωπικοτήτων. Μια τέτοια ιστορία με περιεχόμενο σαν αυτό που ονειρεύεται η υπουργός παιδείας, μια τέτοια παιδεία όχι μόνο δεν καλλιεργεί πραγματικά και ουσιαστικά την κριτική σκέψη, αλλά αντιθέτως δείχνει τον δρόμο προς τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.

 Η Ιστορία (με τον κοινωνιολογικό της χαρακτήρα) και οι κοινωνικές επιστήμες μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τις αιτίες των γεγονότων και των φαινομένων. Μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε ότι φαινόμενα όπως η φτώχεια, η αδικία και η ανισότητα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων κοινωνικών συστημάτων, όπως αυτό που ζούμε. Δεν είναι δεδομένα και αιώνια.  Μας δίνουν εργαλεία να αναπτύξουμε την κριτική μας σκέψη και να αντιληφθούμε ότι η κοινωνία δεν ήταν πάντα όπως είναι σήμερα, ότι αλλάζει συνεχώς κι ότι εμείς μπορούμε και πρέπει να έχουμε ενεργό ρόλο στις αλλαγές αυτές. Να μάθουμε ποια είναι τα δικαιώματά μας, ότι κατακτήθηκαν με αγώνες και πώς τα υπερασπιζόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας όχι ως ένα άτομο, μόνο και αποκομμένο αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός συνόλου. Με όπλα την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διαφορετικό, στον συνάνθρωπο μας. Μελετάμε το παρελθόν, για να κατανοήσουμε το σήμερα και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει.

Σε αντίθεση με την κατεύθυνση που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση με τις αντιεκπαιδευτικές τις αλλαγές και το ξαναγράψιμο της ιστορίας όπως βολεύει εκείνη, εμείς πρέπει να παλεύουμε για ένα Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο, προσβάσιμο για όλους που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη.

Διαβάστε επίσης