Μητσοτάκης: Προκλητική πριμοδότηση της ολιγαρχίας - Φτώχεια και βούρδουλας για το λαό

mistotakis 85 deth oligarxia

Ο Σεπτέμβρης βρήκε τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εξουθενωμένη, σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας και δραματικής υποβάθμισης των όρων και των συνθηκών ζωής και εργασίας. Μετά από δέκα χρόνια σκληρής μνημονιακής επίθεσης, μετά από ενάμιση χρόνο τραγικών συνεπειών από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, μετά από ένα καλοκαίρι ανυπολόγιστων καταστροφών από τις πυρκαγιές -όπου το περίφημο «επιτελικό κράτος» κυριολεκτικά  κατέρρευσε-, βρισκόμαστε ενώ­πιον ενός κλιμακούμενου κύματος εξωφρενικών ανατιμήσεων στην ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο) και σε είδη πρώτης ανάγκης που πλήττουν ευθέως τα πλατιά εργατολαϊκά στρώματα, δίνοντας τη χαριστική βολή στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο χειμώνας αναμένεται «βαρύς», το «καλάθι της νοικοκυράς» γίνεται όλο και πιο ελαφρύ και η κυβέρνηση βεβαίως -δια του εκπροσώπου της- θεωρεί τις αυξήσεις και την ακρίβεια ως κάτι «φυσιολογικό και αναμενόμενο»…

Πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής κοινωνίας ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τη στιγμή που τα προνόμια και τα κέρδη της πλουτοκρατίας απογειώνονται. Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι ανά τον κόσμο ολιγαρχίες, με τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών, ρίχνουν τα «σπασμένα» της κατακόρυφης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας -κατά την πανδημία- στους λαούς, σπεύδοντας να ανακτήσουν ταχύτατα τις όποιες απώλειες.

Το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται, η ανεργία γιγαντώνεται, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας με τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται, τα «κόκκινα» δάνεια εκτοξεύονται, οι μαζικοί πλειστηριασμοί επανέρχονται απειλώντας χιλιάδες λαϊκές κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, η ανθρωπιστική κρίση εξαπλώνεται. Και ακόμη δεν έχουν ξεσπάσει όλες οι επιπτώσεις από την υπολειτουργία της οικονομίας κατά την περίοδο της πανδημίας. Ακόμη η πανδημία και η υγειονομική κρίση είναι εδώ. Ακόμη τα διάφορα «περιοριστικά μέτρα» συνεχίζονται, επιτείνοντας τις συνθήκες ασφυξίας σε μια σειρά επαγγελματικούς κλάδους και εργαζόμενους.

Απατηλές εξαγγελίες και υποσχέσεις - Θρασύς κυβερνητικός εμπαιγμός

Ενώ επικρατούν αυτές οι δραματικές συνθήκες για το λαό, ο Σεπτέμβρης -πάλι- βρήκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κομπάζει και να μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, από το βήμα της ΔΕΘ. Πλάι του, τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ, με μια ενορχηστρωμένη προπαγάνδα, να πανηγυρίζουν για την «επανεκκίνηση της οικονομίας», για την «ευφορία της ανάκαμψης», για το περίφημο «αναπτυξιακό ελατήριο», για τους «ιλιγγιώδεις» πόρους του «Ταμείου Ανάκαμψης», για τη «μεγάλη ευκαιρία» και τη «νέα Ελλάδα» κ.ο.κ. Ένα επικοινωνιακό σόου θριαμβολογιών, εξαγγελιών και παροχών. Το ίδιο, κάθε χρόνο, σε κάθε ΔΕΘ, από όλες τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις. Η ίδια επιχείρηση παραπλάνησης του λαού και αντιστροφής της πραγματικότητας.

Η «δημιουργική λογιστική», οι ασάφειες, οι απατηλές εξαγγελίες και υποσχέσεις, η καραμπινάτη κοροϊδία εν ολίγοις απογειώθηκαν για άλλη μια φορά. Εκτίναξη τάχα του ΑΕΠ, δήθεν κυβερνητικό φρένο στις ανατιμήσεις των τιμολογίων ρεύματος και συγκράτηση των τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης, θρασύς εμπαιγμός των νέων -που «έχουν την πρώτη θέση στην καρδιά και το μυαλό» τάχα της κυβέρνησης- με το περίφημο «πρώτο ένσημο», είναι τα τρανταχτά σημεία της τρέχουσας πρωθυπουργικής απάτης. Και από την άλλη, πραγματικά δώρα προς την πλουτοκρατία (εισφοροαπαλλαγές, φοροαπαλλαγές, υπεραποσβέσεις), ενώ αυτή -αχαλίνωτη- «επανεκκινεί» την οικονομία εκτοξεύοντας τις τιμές των προϊόντων, σε μια ασύστολη κερδοσκοπική επίθεση ενάντια στα εργατολαϊκά στρώματα. 

Με δυο κουβέντες, όλες οι εξαγγελίες, όλα τα μέτρα βεβαιώνουν -για άλλη μια φορά- την κραυγαλέα στήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας και τη συνεχιζόμενη έφοδο στα εργατολαϊκά στρώματα με σαρωτικές ανατροπές στους όρους και τις συνθήκες εργασίας και ζωής τους. Αυτή είναι η περίφημη «στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων». Για να επαναβεβαιωθεί ότι οι πάγιοι πρωθυπουργικοί ισχυρισμοί πως με την ισχυροποίηση της οικονομικής ολιγαρχίας ωφελούνται και οι εργαζόμενοι και η κοινωνία είναι μια κραυγαλέα απάτη του προσφιλούς του νεοφιλελευθερισμού. Το αντίθετο βεβαίως συμβαίνει.

Ο καπιταλισμός έχει περάσει ανεπίστρεπτα στην παρακμιακή φάση και δείχνει το εκμεταλλευτικό του πρόσωπο στην πιο άγρια μορφή, παγκοσμίως. Η ακραία φτώχεια και εξαθλίωση επεκτείνονται ραγδαία στη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα απογειώνονται, εξασφαλίζοντας τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε μια ελάχιστη μειοψηφία. Οι ταξικές ανισότητες και αντιθέσεις οξύνονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη, και στη χώρα μας.

Η σκηνοθεσία, λοιπόν, μιας παραπλανητικής πραγματικότητας, που υπερπροβάλλεται από τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό, έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με όσα ήδη βιώνουν τα εργατολαϊκά στρώματα και αποτελεί εξωφρενικό εμπαιγμό για όσα θα ακολουθήσουν. Η «επόμενη μέρα» δεν είναι αυτή που περιγράφουν. Οι «έκτακτες συνθήκες» της πανδημίας τροφοδότησαν και εκτίναξαν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Και το μέλλον που αυτοί προετοιμάζουν  είναι ζοφερό για το λαό, εάν αυτός δεν βάλει φρένο, δεν ανατρέψει -με τους αγώνες του- τους αντιλαϊκούς τους σχεδιασμούς.

Παράλληλα, συνεχίζεται η λεηλασία των δημόσιων υποδομών και πλούτου. Μετά το ξεπούλημα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - EGIS PROJECTS S.A. στην εξωφρενική τιμή του 1,5 δισ. ευρώ, ακολούθησε και το σκανδαλώδες ξεπούλημα των ενεργειακών υποδομών της χώρας σε ξένα συμφέροντα, σε μια περίοδο μάλιστα ενεργειακής κρίσης διεθνώς με μεγάλες αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια. Ένα ξεπούλημα που θα έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες για το λαό. Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ εκχωρήθηκε στο αυστραλιανό χρηματιστηριακό fund Macquarie και το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών παραδόθηκε στην ιταλική Italgas, έναντι των εξευτελιστικών ποσών 2,1 δισ. € και 733 εκ. € αντίστοιχα!! Πρόκειται για νέα ληστεία του ελληνικού λαού. 

Λιμάνια, αεροδρόμια, το νερό, δημόσιες στρατηγικές επιχειρήσεις, υποδομές, δρόμοι, ο δημόσιος πλούτος, η χώρα ολόκληρη έχει βγει στο σφυρί, έχει παραδοθεί στα διεθνή ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Η μνημονιακή λεηλασία συνεχίζεται αδιατάρακτα. Η κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζει και ολοκληρώνει το επαίσχυντο έργο των προκατόχων της.

***

Ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι ενεργό, με το τέταρτο να είναι στον κοντινό ορίζοντα, η κυβέρνηση συνεχίζει -εμμονικά- την ίδια εγκληματική πολιτική διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, αδιάφορη -στην πραγματικότητα- για την υγεία και τη ζωή του λαού. Η νέα σκανδαλώδης πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα Υγείας εξαγγέλθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, όπου εξήγγειλε την πλήρη κατάργηση ουσιαστικά της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και την αντικατάστασή της με Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Όπως είχε δηλώσει εξ άλλου προηγουμένως, χωρίς περιστροφές, και ο ακροδεξιός νέος υπουργός Υγείας, Α. Πλεύρης, «το ΕΣΥ είναι Εθνικό αλλά όχι απαραίτητα Κρατικό»! 

Παρόλο που η πανδημία ανέδειξε τον καθοριστικής σημασίας για την υγεία του λαού ρόλο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα της ισχνότατης στην Ελλάδα ΠΦΥ, η συστηματική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους συνεχίζεται και «ζεστό χρήμα» μεταβιβάζεται στις αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων και τα πολυϊατρεία ιδιωτικών συμφερόντων. Πρόκειται για μια κυβέρνηση αντιδραστική και εξαιρετικά επικίνδυνη που έχει ορκιστεί να εκθεμελιώσει και να ενταφιάσει όλες τις κοινωνικές παροχές, οτιδήποτε Δημόσιο, όλες τις λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα, την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τον Πολιτισμό.

Προκλητική πριμοδότηση, λοιπόν, μεγαλύτερη ασυδοσία και κέρδη για την πλουτοκρατία, φτώχεια και βούρδουλας για το λαό, περικοπή των κοινωνικών δαπανών, ολοκληρωτικό ξεπούλημα των υποδομών και του πλούτου της χώρας στους επικυρίαρχους. Αυτή είναι η «επόμενη μέρα», αυτό είναι το «άλμα» για τη «μεταμόρφωση» της Ελλάδας σε «Ελλάδα 2.0». Τα υπόλοιπα είναι η αναγκαία παραπλανητική προπαγάνδα για να κερδίσουν χρόνο, να καθυστερήσουν τη λαϊκή αφύπνιση και τους λαϊκούς αγώνες που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν.

Διαβάστε επίσης