Μ-Λ ΚΚΕ: Να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας τον παλλαϊκό αγώνα ενάντια σε ιμπεριαλισμό, εθνικισμό, φασισμό και πόλεμο

μλ κκε

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει πάλι την εργατική τάξη και τους λαούς αντιμέτωπους με τις βαριές συνέπειες της κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συ­στήματος. Με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να δυναμώνουν τη μεταξύ τους επικίνδυνη αντιπαράθεση και, ταυτόχρονα, να κλιμακώνουν τις ληστρικές επεμβάσεις τους σε μια σειρά χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ ξεδιπλώνουν την επιθετική και φιλοπόλεμη πολιτική τους από τη Βόρειο Κορέα ως τη Μέση Ανατολή και από τα Βαλκάνια ως τη Λατινική Αμερική. Η κυβέρνηση του πολεμοκάπηλου Τραμπ επιχειρεί τώρα να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Μαδούρο, στη Βενεζουέλα, για να εγκαθιδρύσει το λακέ της Γκουαϊδό. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Β. Κορέας παραμένει στο αμερικανικό στόχαστρο, παρά τον πρόσκαιρο μετριασμό της φιλοπόλεμης ρητορικής των ΗΠΑ. 

Την ίδια ώρα, από την ανατολική Μεσόγειο ως την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους και να ανακόψουν την ορμητική οικονομική διείσδυση της Κίνας, αλλά και τη σταθερή επάνοδο της Ρωσίας σε όλη αυτή την περιοχή. Η κυβέρνηση Τραμπ ενισχύει απροκάλυπτα τα σχέδια του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του σιωνιστικού κράτους και τα υψώματα του Γκολάν της Συρίας ως έδαφος του Ισραήλ. Στη Συρία ο πόλεμος συνεχίζεται. Οι αμερικανικές απειλές ενάντια στο Ιράν δυναμώνουν. Η στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ – Ρωσίας από τη Βαλτική ως τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα αποκτά μεγαλύτερη ένταση. Ενώ μαίνεται και ο οικονομικός και εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στα μεγάλα παγκόσμια οικονομικά κέντρα, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ .

Μόνο η ασίγαστη και αδιάκοπη αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών μπορεί να βάλει φραγμό στα επεκτατικά και φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών!

Το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ με επικεφαλής τη Γερμανία δοκιμάζεται από σοβαρούς τριγμούς. Η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) δείχνει το μέγεθος των αντιθέσεων που έχουν αναπτυχθεί μέσα στην ΕΕ και τον κλονισμό της συνοχής της. Η οικονομική κρίση αποτέλεσε το όχημα για να εξαπολύσει η ΕΕ μια ανελέητη αντιλαϊκή πολιτική κατεδαφίζοντας εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση, επιβάλλοντας ένα νέο εργασιακό Μεσαίωνα. Έπληξε κυρίως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και με δραματικό τρόπο την Ελλάδα. Ταυτόχρονα το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, εκτός από ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα έχει γίνει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα, που πυροδότησε νέες αντιπαραθέσεις και αντιδραστικές εξελίξεις μέσα στην ΕΕ. Πάνω στο έδαφος της προσφυγικής κρίσης, της πολιτικής της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, της πολιτικής που υποδαυλίζει τον εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία ορθώνονται τώρα στην ΕΕ οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και του φασισμού, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένους αντιδραστικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς σε μια σειρά από χώρες.
Οι εξελίξεις στην ΕΕ επιβεβαιώνουν πως καμία τάξη και σταθερότητα δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω στην πιο άγρια οικονομική εκμετάλλευση και καταπίεση, στην καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην υπόθαλψη του ακροδεξιού και φασιστικού μίσους που επιβάλλουν οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η ΕΕ έχει πλέον αποκαλυφθεί ότι είναι ένας αντιδραστικός οργανισμός των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών κρατών που εκμεταλλεύεται και καταδυναστεύει λαούς. Αυτό το κατάλαβε και συνεχίζει να το καταλαβαίνει με τον πιο σκληρό τρόπο ο λαός μας τα χρόνια των μνημονίων, ο οποίος καλείται να δηλώσει και στις επερχόμενες ευρωεκλογές την αντίθεσή του στην ΕΕ και πάνω απ’ όλα να δυναμώσει τη μαζική πάλη του για να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ. 

★★★

Η Εργατική Πρωτομαγιά τιμάται φέτος μέσα σε προεκλογικό κλίμα. Μέσα σε ένα κλίμα όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει την εργατική ταξη και το λαό μας με τις ψευδείς διακηρύξεις πως “βγήκαμε από τα μνημόνια”, ενώ το καθεστώς της ασφυκτικής εποπτείας από την ΕΕ συνεχίζεται. Τα αντιλαϊκά μέτρα των εννέα χρόνων μνημονίων που επέβαλαν ακραία φτώχεια και εξαθλίωση, εξανεμίζοντας μισθούς και συντάξεις, που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις και συνέτριψαν την Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Ασφάλιση, παραμένουν ατό­φια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  προσπαθεί να παραπλανήσει την εργατική τάξη και το λαό μας και με ψευδείς διακηρύξεις ότι “αναβαθμίζει την Ελλάδα” στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο,  ενώ εκείνο που κάνει, στην πραγματικότητα, είναι να μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα υποχείριο των ιμπεριαλιστικών και πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σε ένα “μεντεσέ” προώθησης των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών επιδιώξεων στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω συμφωνιών -όπως αυτή των Πρεσπών- που επεκτείνουν την κυριαρχία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, είτε μέσω εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αντιδραστικούς φιλοαμερικάνικους “άξονες” με το Ισραήλ και την Αιγύπτο που οξύνουν την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και αυξάνουν τους κινδύνους ανησυχητικών εξελίξεων στο Αιγαίο και στη Κύπρο.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει συκοφαντήσει και συκοφαντεί το όνομα της Αριστεράς και στρώνει το έδαφος στην αντιδραστική πολιτική της ΝΔ. Ο έτερος πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος,  το κόμμα της Δεξιάς, ετοιμάζεται αν ξαναγίνει κυβέρνηση να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού,  να “τιμήσει την υπογραφή της”, τη συνέχιση της εφαρμογής της πολιτικής της μνημονιακής βαρβαρότητας αλλά και της εξωτερικής πολιτικής του “ανήκομεν εις την Δύσιν”, που θέτει τη χώρα στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής και φιλοπόλεμης πολιτικής των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αποτελούν τους δυο πυλώνες της αντιλαϊκής πολιτικής και του καθεστώτος της εξάρτησης και της υποτέλειας στη χώρα μας. Ενάντιά τους οφείλει η εργατική τάξη και ο λαός μας να συγκροτήσει και ν' αναπτύξει ένα ισχυρό μέ­τω­πο μαζικής εξωκοινοβουλευτικής πά­λης,  και, ταυτόχρονα, να τους κατα­ψηφί­σει στις επερχόμενες εκλογές

★★★

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Ο φετινός γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σε κατάστασης μεγάλης υποχώρησης, ενώ οι ηγεσίες του (ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα κλπ) βρίσκονται σε καθεστώς αποσύνθεσης ως αποτέλεσμα της χρόνιας, παραλυτικής επίδρασης και κυριαρχίας των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ – παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) και του ρεφορμισμού. Τα πρόσφατα απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν και ματαίωσαν το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, οδηγώντας στην επιβολή διορισμέ­νης διοίκησης στη ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνουν τον διαλυτικό ρόλο της πολιτικής των κυρίαρχων συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχει ως αποτέλεσμα να παραδίδονται οι εργαζόμενοι και η εργατική τάξη αφοπλισμένοι στην αντιλαϊκή πολιτική. Απάντηση στην κατάσταση αυτή δεν μπορούν να δώσουν οι παραταξιακές “εφορμήσεις” και οι τυχοδιωκτικές ενέργειες σαν κι αυτές που επιδίδεται το ΠΑΜΕ. Αντίθετα, για να ξεφύγει το συνδικαλιστικό κίνημα από αυτή την κατασταση εκφυλισμού, χρειάζεται οι εργαζόμενοι με τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις τους να παλέψουν αδιάκοπα για την πραγματική αλλαγή των συσχετισμών μέσα στα συνδικάτα και τα σωματεία. Να εργαστούν για να γυρίσει ο κόσμος της εργασίας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του σ’ αυτά, για την ταξική ανασυγκρότηση και τον αγωνιστικό προσανατολισμό τους,  για να βάλουν οριστικά στο περιθώριο τις δυνάμεις που σήμερα λυμαίνονται το συνδικαλιστικό κίνημα και το έχουν αποδιοργανώσει.

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαία ημέρα για το παγκόσμιο προλεταριάτο. Στην ημέρα αυτή συμπυκνώνεται ο αδιάκοπος αγώνας που διεξάγει η εργατική τάξη για να απαλλαγεί οριστικά από τα δεσμά του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που το καταδυναστεύει, επιβάλλοντάς του την πιο βάρβαρη καπιταλιστική καταπίεση.

Να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας τη μαζική εργατική- λαϊκή πάλη για :

✔ Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους
✔ Συλλογικές συμβάσεις και αύξηση των μισθών και των συντάξεων 
✔ Δημόσια δωρεάν Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία με αξιοπρεπείς κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για το λαό
✔ Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τη φορολεηλασία
✔ Προστασία της λαϊκής κατοικίας
✔ Ανατροπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων 
✔ Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
✔ Κατάργηση όλων των μνημονιακών μέτρων και επανακατάκτηση των εργατολαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων!
✔ Να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά δυναμώνοντας τον παλλαϊκό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την υποτέ­λεια, τον εθνικισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο!

Έξω απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Για μια Ελλάδα Ειρηνική – Δημοκρατική – Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική!

Διαβάστε επίσης