Μ-Λ ΚΚΕ: Στο πλευρό του λαού του Καζακστάν ενάντια στην αιματηρή τρομοκρατία και καταστολή

Κατηγορία: 

Σε άγρια καταστολή της λαϊκής εξέγερσης προχώρησε το αντιδραστικό καθεστώς του Καζακστάν, με τον πρόεδρο της χώρας Τοκάγεφ να διατάζει τις δυνάμεις καταστολής να πυροβολούν και να εκτελούν χωρίς προειδοποίηση τους διαδηλωτές. Τα αποσπάσματα θανάτου έχουν σκοτώσει και τραυματίσει εκατοντάδες κόσμου και χιλιάδες έχουν συλλάβει και φυλακίσει. Σήμερα ανακοίνωσε το καθεστώς πως συνέλαβε τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και μια σειρά αξιωματούχους με την κατηγορία της προδοσίας, πιστοποιώντας πως το διεφθαρμένο και ξενόδουλο καθεστώς βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά γρήγορα προσέλαβαν πολιτικό χαρακτήρα θέτοντας ζήτημα ανατροπής της κυβέρνησης και απαιτώντας δημοκρατικές, πολιτικές αλλαγές και ουσιαστικές οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές. Ο αυθόρμητος χαρακτήρας της κοινωνικής έκρηξης φαίνεται να αδυνατεί να αποκρούσει την άγρια καταστολή και τη σφαγή που συντελείται τώρα με την στρατιωτική και πολιτική στήριξη των γειτονικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων Ρωσίας-Κίνας.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως το δολοφονικό καθεστώς θα ξεπεράσει την κρίση του και θα σταθεροποιήσει την αντιλαϊκή εξουσία του. Η τάση της λαϊκής αντίστασης παράγεται και θα αναπαράγεται διαρκώς από την πολιτική της άγριας καταπίεσης και καταστολής, της οικονομικής καταλήστευσης και εξαθλίωσης.

Όντας μέλος το Καζακστάν του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας -μια στρατιωτική συμμαχία μετασοβιετικών δημοκρατιών με ηγέτη τη Ρωσία-, πριν προλάβει ο πρόεδρός του να καλέσει τους συμμάχους του για τη σωτηρία του καθεστώτος, η Μόσχα ενεργώντας αστραπιαία ηγήθηκε στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος, κατέφθασε την επόμενη μέρα στη χώρα και πήρε μέρος στην επιχείρηση καταστολής και επιβολής της σιδερόφρακτης «τάξης». Επέβαλε, βέβαια, και τους όρους υποτέλειας στο καθεστώς για τη διάσωσή του. Και έστειλε, παράλληλα, μήνυμα πυγμής στη Δύση λίγες μέρες πριν τη γενική διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Ρωσίας.

Το Πεκίνο επίσης έδωσε την αμέριστη πολιτική του στήριξη στο καθεστώς, το οποίο είναι μέλος του Οργανισμού της Σαγκάης και ζωτική χώρα στο «δρόμο του μεταξιού». Ο Σι Τζιπίνγκ έκανε λόγο για μια νέα απόπειρα επιβολής «πολύχρωμης επανάστασης», στρέφοντας τα πυρά του ενάντια στη Δύση, επιβεβαιώνοντας έτσι κι αλλιώς πως η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο άγριου ανταγωνισμού των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο και την κυριαρχία τους πάνω στη χώρα, πάνω στις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει.

Όμως και οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν φαίνεται να αξιοποιούν τις εξελίξεις και να στρέφονται ενάντια στο καθεστώς, καθώς διατηρούν ισχυρά συμφέροντα στη χώρα, με πρώτες τις ΗΠΑ και την κολοσσιαία πετρελαϊκή εταιρία της chevron να κατέχει μεγάλο μερίδιο της ενέργειας και να καλεί τους δεκάδες χιλιάδες εργάτες της στο Καζακστάν να απέχουν από κάθε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς και εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη του στο γενναίο αγώνα του λαού του Καζακστάν ενάντια στην ντόπια αντίδραση και τους ξένους Ρώσους, Κινέζους και Δυτικούς ιμπεριαλιστές.

Το Μ-Λ ΚΚΕ στέκει στο πλάι του αγώνα όλων των καταπιεζόμενων λαών και εθνών ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους λακέδες τους, για την απαλλαγή τους από κάθε ιμπεριαλιστική, νεοαποικιακή κυριαρχία, για την κατάκτηση της εθνικής τους ανεξαρτησίας και την προώθηση ριζικών κοινωνικών ανατροπών και εσωτερικών μετασχηματισμών.

Η πάλη των λαών για την απολύτρωση από τα δεσμά της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας μπορεί να προχωρήσει, μόνο, αν στην πορεία του μακρόχρονου αγώνα αντίστασης αναδειχθούν γνήσιες, λαϊκές κομμουνιστικές δυνάμεις που, καταπολεμώντας κάθε είδους εχθρικά φιλοδυτικά είτε ισλαμιστικά θεοκρατικά ρεύματα και προσδιορίζοντας το πραγματικό περιεχόμενο του αγώνα, θα τον μετασχηματίσουν σε προοδευτικές και επαναστατικές κατευθύνσεις, ενάντια στους ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές και καταπιεστές, σε αγώνα αντίστασης και ανατροπής της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας για την κατάκτηση της Λευτεριάς, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και του Σοσιαλισμού.

8/1/2022

Διαβάστε επίσης