Νέα χρονιά αντίστασης και αγώνων!

Κατηγορία: 

Και ενώ το υπουργείο Παιδείας δια στόματος του υπουργού Αντρέα Λοβέρδου φρόντισε και τη νέα χρονιά να μας γεμίσει φρούδες ελπίδες και να μας διαβεβαιώσει ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν έγκαιρα χωρίς ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία», ήδη τα κενά σε καθηγητές και δασκάλους -όπως καταγγέλλουν και οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και δασκάλων- ξεπερνούν τις 25.000 σε όλη την Ελλάδα.

Χιλιάδες κενά, παρά τις υποσχέσεις

Έτσι (και) η φετινή χρονιά ξεκινάει με «μία απ' τα ίδια». Υποσχέσεις απ' την πλευρά του υπουργείου, και διατήρηση, παρόλα αυτά, της γνώριμης πια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατάστασης: Χιλιάδες κενά ακόμη και σε κρίσιμα μαθήματα, τα οποία θα καλυφθούν για πολλοστή φορά κατά τα μέσα, αν όχι το τέλος, της σχολικής χρονιάς, από αναπληρωτές καθηγητές -που αμειβόμενοι με μισθούς πείνας- θα προσπαθήσουν να καλύψουν την υπέρογκη ύλη που έχει επιβάλλει το σύστημα του «νέου λυκείου» και της τράπεζας θεμάτων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η πολυδιαφημισμένη «τράπεζα θεμάτων»

Να μην παραλείψουμε βέβαια να αναφέρουμε τους χιλιάδες μαθητές -ιδιαίτερα στο λύκειο- που έπεσαν θύματα του ταξικότατου μέτρου της τράπεζας θεμάτων. Η εικόνα στα σχολεία μετά το τέλος των τελευταίων εξετάσεων θύμισε «βομβαρδισμένο τοπίο», καθώς οι απορριπτόμενοι και οι μετεξεταστέοι μαθητές ήταν πάνω από 14.000, ενώ σε πλήθος περιοχών -ιδιαίτερα στις πιο φτωχές και λαϊκές συνοικίες- το ποσοστό των μετεξεταστέων μαθητών ξεπέρασε το 50%!
Και είναι φανερό ότι η επανάληψη των εξετάσεων με τους νέους όρους βαθμολόγησης και την Τράπεζα Θεμάτων θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην ίδια τάξη, άλλους στην έξοδο από την εκπαιδευτική διαδικασία και το σχολείο και άλλους να μετακινηθούν στα επαγγελματικά σχολεία και στην κατάρτιση - μαθητεία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν στους μαθητές τα μνημόνια και το σχολείο που διαμορφώνει η αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική. Το σχολείο της αμάθειας, της αποστήθισης, της παπαγαλίας, της εξετασιομανίας, των ταξικών φραγμών.

Η μνημονιακή πολιτική συνεχίζεται, τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν απειλητικά

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η μνημονιακή λαίλαπα μαίνεται χωρίς τέλος. Κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν απτόητες να τσακίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, ακολουθώντας πιστά τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των απολύσεων και της ανεργίας, ξεπουλώντας τη χώρα, πετσοκόβοντας μισθούς και συντάξεις, τρομοκρατώντας τον αγωνιζόμενο λαό, υποθηκεύοντας το μέλλον της νέας γενιάς. Την ίδια ώρα, η ανθρωπότητα δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά από τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των φιλοπόλεμων πολιτικών. Οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ, οι δολοφονίες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία από τη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου, οι επεμβάσεις που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στη Μέση Ανατολή, απλώνουν απειλητικά τη σκιά του πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά της χώρας μας.

Τι να κάνουμε;

Για την Μαθητική Πορεία, ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο Οργάνωση-Αντίσταση-Αγώνας. Οργάνωση για να ξαναζωντανέψουμε αγωνιστικά τις συνελεύσεις και τα όργανά μας, τα 5μελή και 15μελή συμβούλια. Οργάνωση σε κάθε τμήμα, τάξη και σχολείο. Αντίσταση στο Νέο Λύκειο και την τράπεζα θεμάτων, αντίσταση στις αντιεκπαιδευτικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Αγώνας στο πλευρό του λαού για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχιας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αγώνας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Αγώνας για Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία. Η Μαθητική Πορεία καλεί όλους τους μαθητές να βαδίσουμε μαζί στον αγώνα για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο σχολείο από αυτό που μας τάζουν, ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που μας ετοιμάζουν!

"Να τολμάμε να αγωνιζόμαστε, να τολμάμε να νικάμε"

Μαθητική Πορεία

Διαβάστε επίσης