Νέα χρονιά φοιτητικών-σπουδαστικών αγώνων

Το καλωσόρισμα της Υπουργού Παιδείας

Η νέα υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, «προβληματίστηκε» για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές που πέρασαν σε «Ανώτατες Σχολές» με βαθμολογία κάτω από τη βάση.

Δεν προβληματίζεται όμως για τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύουν οι οικογένειές μας στα φροντιστήρια, ούτε για το γεγονός πως όσα μάθαμε για τις πανελλήνιες τα ξεχάσαμε το επόμενο πρωί. Και φυσικά δεν προβληματίζεται η κ. υπουργός για το γεγονός ότι αυξάνονται ολοένα οι μαθητές που μένουν έξω από τα πανεπιστήμια λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Μαθητές που αδυνατούν να σπουδάσουν σε κάποια άλλη πόλη, που δε βρίσκουν δωμάτιο στην εστία (αν υπάρχει), που δεν έχουν λεφτά για φροντιστήρια ή αναγκάζονται να δουλεύουν από την εφηβεία τους και από τα πρώτα κιόλας φοιτητικά χρόνια, ακριβώς για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση απέναντι στη δεξιά

Η νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, οραματίζονται ένα εκπαιδευτικό σύστημα υποταγμένο στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), ένα σύστημα με γενικευμένα δίδακτρα, μειώσεις των εισακτέων και συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έφερε μέσα στο κατακαλόκαιρο το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και προετοιμάζει τώρα νέο νομοσχέδιο για τη διαγραφή όσων φοιτητών ξεπερνάνε το όριο φοίτησης των ν+2 χρόνων.

Αποτελεί τεράστια κοροϊδία να ξορκίζουν το άσυλο εξαιτίας της «διακίνησης ναρκωτικών», αυτοί που τρώνε στο ίδιο τραπέζι με τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών, αυτοί που κατήργησαν τη δημόσια φύλαξη των παν/μίων ενώ αφήνουν τις υλικοτεχνικές δομές των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε μαύρο χάλι..

Παρά τα όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ περί «ασύλου βίας και ανομίας», το νομικό πλαίσιο για τη δίωξη εγκληματικών πράξεων στα πανεπιστήμια προϋπήρχε, όλες όμως οι παραβιάσεις του πανεπιστημιακού ασύλου στην πρόσφατη ιστορία έχουν γίνει για να χτυπηθούν οι φοιτητικοί αγώνες!

Έναν ακόμη διακηρυγμένο εχθρό της νέας κυβέρνησης αποτελούν οι λεγόμενοι «αιώνιοι φοιτητές». Μας αποκρύβουν όμως πως οι φοιτητές που ξεπερνάνε το όριο των ν+2 χρόνων δεν κοστίζουν τίποτα στο κράτος. Και είναι βέβαια το λιγότερο υποκρισία να μιλά η νέα υπουργός παιδείας για θέμα «πειθαρχίας», όταν η πολιτική που υπηρετεί δημιουργεί τους «αιώνιους» φοιτητές, δηλαδή εκείνους που εργάζονται για να καταφέρουν να πάρουν πτυχίο, εκείνους που απογοητευμένοι από την έλλειψη εργασιακής προοπτικής, εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους και να βγουν από νωρίς στη βιοπάλη.

Η πραγματική επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να καλλιεργήσει ένα κλίμα διαγραφών και περιορισμού των εισακτέων με απώτερο στόχο να μειωθούν δραματικά οι μαθητές που βρίσκουν πρόσβαση στα παν/μια. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει συνθήκες εντατικοποίησης των σπουδών, να οξύνει τις ταξικές ανισότητες ανάμεσα στους εισακτέους των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων και να υπονομεύσει ακόμα περισσότερο τον δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα ΑΕΙ-ΤΕΙ στο έλεος της «πρώτη φορά αριστεράς»

Το χαλί για την επάνοδο της δεξιάς στην κυβερνητική εξουσία έστρωσε ολοκληρωτικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που όπως και η ΝΔ, υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά τις ληστρικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν παραβιάσεις του ασύλου από τις δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ ταυτόχρονα ξανάνοιξε η κουβέντα για το άσυλο από την επιτροπή Παρασκευόπουλου, θεσμοθετήθηκε η «αυτονομία των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων», δηλαδή η έμμεση εγκατάλειψή τους από την κρατική χρηματοδότηση, ψηφίστηκε η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, διασπάστηκαν τα πτυχία, χτυπώντας το δικαίωμα σε ενιαία πτυχία με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, συγχωνεύτηκαν και καταργήθηκαν τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ, μέχρι και ολόκληρα ιδρύματα πετώντας έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές.

Τι οφείλουμε να κάνουμε από δω και μπρος

Το μέλλον μας στην εργασιακή πραγματικότητα φαίνεται όλο και πιο δυσοίωνο, με το 50% της νεολαίας καταδικασμένο στην ανεργία, μισό εκατομμύριο νέοι και νέες να έχουν μετατραπεί σε οικονομικούς μετανάστες ενώ όσοι μένουν εδώ για να σπουδάσουν αναγκάζονται να πιάσουν μια και δυο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, δουλειές ανασφάλιστες με δωδεκάωρα και κουτσουρεμένα μεροκάματα.

 

Απέναντι στην κερδοσκοπία της ολιγαρχίας και των ξένων αφεντικών της, οι φοιτητές και σπουδαστές πρέπει να προτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα, να αγωνιστούμε για μια εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, με ενιαία πτυχία που θα μας εξασφαλίζουν δουλειά σε συνθήκες αξιοπρέπειας, στον τομέα που επιλέξαμε να σπουδάσουμε.

Από τα μικρά στα μεγάλα

Η υπεράσπιση των συμφερόντων των φοιτητών και σπουδαστών περνάει μέσα από την οργάνωσή μας στους φοιτητικούς συλλόγους, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις και στο λαϊκό κίνημα στο πλάι των γονιών μας, στο πλάι των εργαζομένων και συνταξιούχων, κόντρα στις επιδιώξεις της ΕΕ και των εγχώριων κυβερνήσεων.

Έτσι, είναι βέβαιο πως θα αποκρούσουμε τους σχεδιασμούς της νέας κυβέρνησης και θα κερδίσουμε ακόμη περισσότερα.

Κανένα δικαίωμα δε χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν με αγώνες.

Η Φοιτητική Πορεία, αριστερή παράταξη σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, καλεί τους φοιτητές να βαδίσουμε από κοινού τον συλλογικό δρόμο της μαζικής, ενωτικής και ανυποχώρητης πάλης, για την προάσπιση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας!

Καλή χρονιά με αγώνες συνάδελφοι! 

 

 

Διαβάστε επίσης