Νέα χρονιά – νέος γύρος αντιεκπαιδευτικής & αντιλαϊκής πολιτικής! Να απαντήσουμε με μαζικούς αγώνες!

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Ακόμα ένας Οκτώβριος βρίσκει τις σχολές μας σε άθλια κατάσταση. Οι σχολές στενάζουν από την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης, τα κλειστά τμήματα, τις ανύπαρκτες αίθουσες, τους φοιτητές που κάθονται στα πατώματα, γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές, καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό. Στις λέσχες μπαίνουν κριτήρια για την περικοπή του δικαιώματος στη δωρεάν σίτιση, οι εστίες αφήνονται ξανά στην εγκατάλειψη, με κτίρια-τρώγλες, ενώ ακόμα και από το δικαίωμα σε αυτές τις εστίες κόβονται χιλιάδες συμφοιτητές μας, αν και τις δικαιούνται, λόγω έλλειψης κτιρίων.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για ακόμα μια χρονιά, έκοψε χιλιάδες παιδιά των λαϊκών οικογενειών από την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εικόνες σχολών με 20-30 εισακτέους ή και χωρίς εισακτέους(!), όχι γιατί δεν έγραψαν τα απαιτούμενα μόρια, αλλά γιατί δεν έπιασαν μια αυθαίρετη επιπλέον βάση, είναι ενδεικτικές της κατάστασης. Αλλά και όσοι καταφέρουν να εισαχθούν, έρχονται αντιμέτωποι με τη φοιτητική καθημερινότητα της εγκατάλειψης των σχολών.

Έρχονται αντιμέτωποι με το τσεκούρι της διαγραφής τους, αν ξεπεράσουν τα ν+2 ή ν+3 έτη σπουδών! Ένα βάρβαρο μέτρο που στοχεύει ευθέως το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Που στοχεύει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίοι όλο και πολλαπλασιάζονται, γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν, άρα και να καθυστερήσουν τις σπουδές τους. Αντίστοιχα, οι διοικήσεις των σχολών, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της ΕΕ και της κυβέρνησης, εντατικοποιούν τα προγράμματα σπουδών, αυξάνουν τις δυσκολίες και θέτουν συνεχώς εμπόδια στους φοιτητές, με προαπαιτούμενα, αλυσίδες μαθημάτων, παράλογα αυστηρές βαθμολογήσεις και μαζικά κοψίματα.

Η είσοδος μεγαλοεπιχειρηματιών στις διοικήσεις των σχολών (νόμος Κεραμέως 2022), η εξίσωση των πτυχίων μας με τα αντίστοιχα των ιδιωτικών (εκεί που δεν υπάρχουν διαγραφές, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και λοιπά προβλήματα) δείχνουν τις διαθέσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, διακήρυξε ήδη ότι επιθυμεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, την κατάργηση δηλαδή του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη βασική συμφωνία των κομμάτων της “αντιπολίτευσης”. Είναι φανερό ότι τη νέα χρονιά θα ενταθούν τα παραπάνω προβλήματα, θα ενταθεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική, η πολιτική των ταξικών φραγμών, που θέλει να πετάξει ακόμα περισσότερα παιδιά από τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Θα ενταθεί η πολιτική που εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη μόρφωσή μας.

Για να περάσει αυτή η πολιτική, η κυβέρνηση προσπάθησε να εγκαταστήσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ενώ στέλνει συνεχώς τα ΜΑΤ απέναντι στο φοιτητικό κίνημα, ακόμα και μέσα σε χώρους ασύλου. Προσπαθεί ξανά να επιβάλλει τη διάλυση των Φοιτητικών Συλλόγων, με τη θέσπιση των ηλεκτρονικών εκλογών για την εκλογή αντιπροσώπων στα διοικητικά όργανα, με την προσπάθεια επιβολής του “ενιαίου ψηφοδελτίου”, δηλαδή πρακτικά την κατάργηση των δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά και τους αγώνες.

Η πολιτική της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας πάει χέρι-χέρι με την τρομοκρατία, πάει χέρι-χέρι με την ευρύτερη αντιλαϊκή πολιτική. Με την πολιτική που τσακίζει το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν υγεία, που δε βρίσκει χρήματα για πυροσβεστική, δασοπροστασία και αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε το φθινόπωρο. Με την κυβέρνηση και την ΕΕ να φέρνουν νέους φόρους, νέες μειώσεις μισθών-συντάξεων, 13ωρη εργασία (!) για τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο (ξένο και ντόπιο) αυξάνει με πρωτοφανείς ρυθμούς τα κέρδη του. Την ίδια στιγμή, που οι ΗΠΑ έχουν κάνει τη χώρα μας μια απέραντη στρατιωτική βάση, με πολεμικές βάσεις σε όλη τη χώρα, από όπου ανεφοδιάζουν και εξοπλίζουν τις εκστρατείες τους.

Η Φοιτητική Πορεία καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να παλέψει μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο φοιτητικό κίνημα που θα βάλει φραγμό στην κυβερνητική πολιτική. Για μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, για ένα μαχητικό φοιτητικό κίνημα στο πλευρό του λαού. Όπως φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια, μόνο οι μαζικοί αγώνες, στους δρόμους, μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας. Μόνο αυτοί έβαλαν φραγμό στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Κόντρα στον κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-Δίκτυο (ΣΥΡΙΖΑ) που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και θέλουν νεκρούς Φοιτητικούς Συλλόγους. Κόντρα στην πολιτική των ΠΚΣ/ΚΝΕ και ΕΑΑΚ, στην πολιτική των συμβολικών κινητοποιήσεων και της διάσπασης των φοιτητικών διεκδικήσεων σε πολυσέλιδα “πλαίσια”, στην πολιτική της διάσπασης των διαδηλώσεων.

Για ένα φοιτητικό κίνημα ενωτικό, ενιαίο, μαζικό, αγωνιστικό!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡ.16 – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ, ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ, ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Διαβάστε επίσης