Νέος κορωναϊός: Το κλίμα παγκόσμιας υστερίας και η πραγματική του διάσταση

Κατηγορία: 
koronaios

Σε ταινία επιστημονικής φαντασίας παραπέμπει το σκηνικό με τον παγκόσμιο πανικό και τη μαζική ψύχωση που καλλιεργείται σχετικά  με την εμφάνιση του νέου κορωναϊού 2019-nCoV και, καθώς δεν έχει ακόμη βρεθεί εμβόλιο για την καταπολέμηση του νέου ιού, η εξάπλωσή του αξιοποιείται προς διάφορες οικονομικές και πολιτικές κατευθύνσεις.

Τα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον, άλλα θάβονται κάτω από τους τόνους της κινδυνολογίας, μιλούν για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στην Κίνα του 1,5 δισεκατομμυρίου κατοίκων, και πάνω από 70 χιλ καταγεγραμμένα κρούσματα. Το ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς που νοσούν είναι με βάση τις ανακοινώσεις των οργανισμών υγείας  μόλις 2% περίπου με τάση μείωσης και με βάση τα στοιχεία του κινέζικου υπουργείου υγείας το 80% των θυμάτων ήταν άνω των 60 ετών και το 75% έπασχαν από άλλα χρόνια νοσήματα.

Εύλογα γίνονται συγκρίσεις με τους δύο προηγούμενους ιούς που εμφανίστηκαν πρόσφατα, τους SARS και MERS το 2003 και το 2012 αντίστοιχα, όπου ο SARS είχε ποσοστό θνησιμότητας  10%  και ο MERS  30%.

Η εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό (εκτός Κίνας), σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),­  «είναι ελάχιστη και βραδεία».

Ωστόσο, μια σειρά κράτη -και πρώτα από όλα οι ΗΠΑ αλλά και άλλες δυτικές δυνάμεις,  μαζί ιδιαίτερα με χώρες που συμπαρατάσσονται στο αντικινεζικό μπλοκ δυνάμεων, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ταϊβάν- πρωτοστάτησαν στη διαμόρφωση κλίματος παγκόσμιου πανικού και αξιοποιούν τη δυ­νατότητα που τους παρουσιάζεται στα πλαίσια του ενδοϊμπεριαλιστικού και ενδοαστικού ανταγωνισμού να καταφέρουν πλήγματα στην Κίνα και να πλήξουν το γόητρο και την οικονομία της, που τώρα βρίσκεται σε υποχώρηση, με μια σειρά μέτρα, κλείσιμο συνόρων, πάγωμα εμπορικών συναλλαγών, απαγόρευση όλων των μετακινήσεων από και προς την Κίνα μέχρι και στην καλλιέργεια αντικινεζισμού.

Αν από τη μια μεριά η εμφάνιση του ιού,  η εξάπλωση και οι θάνατοι που επιφέρει αποτυπώνουν την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Κίνα του άγριου καπιταλισμού, από την άλλη κυβερνήσεις και κράτη που καταδικάζουν τους πληθυσμούς να πλήττονται από απλές και ξεπερασμένες ασθένειες, με ανύπαρκτα ή διαλυμένα συστήματα υγείας, όπου θεραπεύεται μόνο όποιος έχει πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία, τώρα υποκριτικά θωρακίζονται από τον κοροναϊό, σπέρνοντας ταυτόχρονα το φό­βο και την παραπληροφόρηση, και λαμβάνουν μέτρα για τη δημόσια υγεία.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως και οι δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους νυχθημερόν κινδυνολογούν και επιδίδονται στην πιο τρομολαγνική διαστρεβλωτική ενημέρωση και παρουσίαση. Διασπείρουν υπερβολές, ψέματα και παρα­πληροφόρηση και καλλιεργούν  φοβικό κλίμα, γνωρίζοντας πως  η εξάπλωση του φόβου στις κοινωνίες αποτελεί  όχημα για τη χειραγώγηση και στήριγμα για την κυριαρχία τους. 

Ο ΠΟΥ υποχρεώθηκε  να ανακοινώσει τη λήψη μέτρων για το σταμάτημα της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, όπως και το ότι οι «περιορισμοί στις μετακινήσεις και στο εμπόριο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού χωρίς να βελτιώνεται αισθητά η δημόσια υγεία».

Αντίστοιχα η εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε πως: «Οι περισσότερες χώρες εκτιμούν και στηρίζουν τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει το νέο κοροναϊό. Το κατανοούμε και το σεβόμαστε όταν υιοθετούν μέτρα καραντίνας στα σύνορα. Όμως, ταυτόχρονα, κάποιες χώρες, συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, έχουν αντιδράσει δυσανάλογα και υπερβολικά, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του ΠΟΥ» και προσέθεσε ότι η αμερικανική γρίπη έχει προκαλέσει τουλάχιστον 10.000 θανάτους μεταξύ 2019-2020, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών CDC.

Το υπουργείο υγείας της χώρας μας έσπευσε να συναγωνιστεί την υποκρισία που επικρατεί διεθνώς και, με συσκέψεις επί συσκέψεων, με έκτακτες προσλήψεις προσωπικού και έκτακτα μέτρα, σπεύδει αφενός να τρομοκρατήσει την κοινωνία αφετέρου να δρέψει τους καρπούς της «θωράκισης»  απέναντι σε μια ασθένεια που στη χώρα μας… δεν έχει ούτε ένα κρούσμα!!

Τη στιγμή που από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 μέχρι τώρα έχουν πεθάνει περίπου 100 άνθρωποι, όσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο, χωρίς κανένα έκτακτο μέτρο να εξαγγέλλεται, χωρίς καμιά κυβερνητική ανησυχία να εκδηλώνεται, σαν να είναι κάτι το φυσιολογικό και που η φυματίωση επανήλθε, δείγμα φτώχειας και υποχώρησης της δημόσιας υγείας.

Τη στιγμή που τα ράντζα και η αθλιότητα επικρατούν στα νοσοκομεία και στις υποδομές υγείας και οι ελλείψεις σε γιατρούς, σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε υλικά βρίσκονται στο κόκκινο.

Τη στιγμή που τα μνημόνια πέρασαν σαν οδοστρωτήρας και άφησαν αποκαΐδια από το δημόσιο σύστημα υγείας και στο Δημόσιο νοσοκομείο Χανιών, όπως αυτές τις μέρες αποκαλύφθηκε, τα ραντεβού κλείνονται για το 2022(!) στέλνοντας το λαό βορά στην ιδιωτική υγεία  ή στην εξαθλίωση.

Τη στιγμή που τα εργατικά ατυχήματα, όπως το πρόσφατο στη Motoroil, αυξάνουν κάθε χρόνο και δεκάδες εργαζόμενοι χάνονται, χωρίς από το κράτος να γίνονται έλεγχοι, χωρίς να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, είναι εξαπάτηση και υποκρισία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα αστικά μέσα ενημέρωσης να λαμβάνονται, με τόσες τυμπανοκρουσίες,  μέτρα και να επιδεικνύεται αυτό το όψιμο ενδιαφέρον για την υγεία του λαού από τον κορωναϊό.

Διαβάστε επίσης