Να ανοίξουν τα σχολεία με όλα τα μέσα προστασίας! Να μην περάσει το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης των αποκλεισμών!

Κατηγορία: 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού έβαλε ολόκληρη την κοινωνία για δεύτερη φορά σε καραντίνα, αποφάσισε να προχωρήσει και στο κλείσιμο των σχολείων. Μάλιστα, το δήθεν “προσωρινό”, το “μη υποχρεωτικό” μέτρο της τηλεκπαίδευσης ενισχύοντας την πολιτική των ταξικών αποκλεισμών των μαθητών ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τα πιο φτωχά εργατολαϊκά στρώματα. Πώς άλλωστε μπορεί να ερμηνευθεί αλλιώς ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της τηλεκπαίδευσης για μαθητές που δε διαθέτουν υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο; Για παιδιά που ζουν σε οικογένειες με έναν ή δύο το πολύ υπολογιστές, στους οποίους πρέπει να τηλε-εργαστούν οι γονείς ή να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα τα αδέρφια που ενδεχομένως σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο; Δεν υπολόγιζε, βέβαια, το υπουργείο Παιδείας ότι μετά το φιάσκο με τις μάσκες-αλεξίπτωτα, μετά το φιάσκο των ηλεκτρονικών εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών με συμμετοχή κάτω από 5% , θα ερχόταν και το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, αφού κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της, έπεσε το σύστημα σε πανελλαδική κλίμακα! Η τηλεκπαίδευση αποτελεί ένα μέτρο αποκλεισμού μαθητών και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει ούτε προσωρινά ούτε μόνιμα τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία, τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και εν τέλει την κοινωνικοποίηση και τη διάδοση της γνώσης που λαμβάνει χώρα στο σχολείο.
Θυμίζουμε πως μετά το πρώτο lock down τον Μάρτη-Απρίλη, τα σχολεία ήταν τα πρώτα που άνοιξαν, στη βάση και του “χαμηλού ιικού φορτίου που παρατηρούνταν στον μαθητικό πληθυσμό”. Βέβαια, πίσω από αυτό κρυβόταν η επιδίωξη της κυβέρνησης να στείλει ένα μήνυμα για την “επανεκκίνηση της οικονομίας” και την “επιστροφή στην κανονικότητα”. Μία “κανονικότητα” που συνοδεύτηκε από το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τη λήψη ούτε των πιο στοιχειωδών μέτρων, με δισεκατομμύρια να χαρίζονται στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο μέσω έκτακτων ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών, ενώ μπροστά στο επερχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα παρέμενε προκλητικά ανοχύρωτο, με ελάχιστες ΜΕΘ και λιγοστό υγειονομικό προσωπικό.
Και ενώ είχαν προηγηθεί τόσοι μήνες, και ενώ τα κυβερνητικά στελέχη και η υπουργός Παιδείας, η Κεραμέως διαβεβαίωναν τον Αύγουστο πως “όλα είναι έτοιμα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων”, τελικά τα σχολεία άνοιξαν με ελάχιστα έως μηδαμινά μέτρα υγειονομικής προστασίας. Το στοίβαγμα 25 και 26 παιδιών στην τάξη επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί με τα “δημιουργικά” μαθηματικά του Γκίκα Μαγιορκίνη και τα γελοία επιχειρήματα ότι “τα τμήματα με 25 μαθητές είναι πιο ασφαλή από εκείνα με 15”. Οι διορισμοί εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, αιτήματα που πρόβαλε το εκπαιδευτικό κίνημα και αποτελούν διεκδικήσεις χρόνων, αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με αδιαφορία και λοιδορήθηκαν.
Απέναντι στον δίκαιο αγώνα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, που διεκδικούσαν και διεκδικούν 15 μαθητές ανά τάξη, κάλυψη των κενών και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, η κυβέρνηση στάθηκε με τον πιο εχθρικό τρόπο. Κατασυκοφάντησε τις καταλήψεις και τους μαθητικούς αγώνες, επιστράτευσε το “προσωρινό” -υποτίθεται- μέτρο της τηλεκπαίδευσης για να καταστείλει τις καταλήψεις και να στοχοποιήσει μαθητές, έστειλε αστυνομικούς και εισαγγελείς έξω απ’τα σχολεία, συνέλαβε 14χρονους και 15χρονους μαθητές, έστησε μαθητοδικεία, έφτασε στο άθλιο σημείο να επιτρέπει σε στελέχη της ΝΔ να αποκαλούν τους μαθητές “πίθηκους” και “τεμπέληδες που θέλουν να χάσουν μάθημα”.
Και τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να ξανακλείσει τα σχολεία. Κάτω από την πίεση της εξάπλωσης της πανδημίας και την αδυναμία του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί σε αυτήν, ακριβώς εξαιτίας της εγκληματικής και υγειονομικά επικίνδυνης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν αφήσει το δημόσιο σύστημα υγείας με τραγικές ελλείψεις που ούτε την ύστατη αυτή ώρα δεν καλύπτουν, οδηγήθηκαν στη θέσπιση των νέων απαγορευτικών μέτρων. Αντί να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία, τη δημόσια εκπαίδευση και τις δημόσιες συγκοινωνίες σκορπούν τα χρήματα του ελληνικού λαού στους καναλάρχες, τα μεγάλα μονοπώλια και τις ιδιωτικές κλινικές, ή στα πειράματα του Μπακογιάννη και δεν έχουν καν την τσίπα να παραδεχτούν ότι κρατούν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ανοιχτά για να μην πληρώσουν γονεϊκές άδειες για να μπορούν οι γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους!
Τα δίκαια αιτήματα των μαθητών είναι τώρα πιο επίκαιρα από ποτέ! Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με όλα τα υγειονομικά μέσα προστασίας! Σχολεία ανοιχτά και ασφαλή σημαίνει 15 μαθητές στην τάξη, μόνιμους και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας!

Οι μαθητικοί και εκπαιδευτικοί αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Διαβάστε επίσης