Να καταγγείλουμε τις πρακτικές του ΜΑΣ πριν αυτές διαλύσουν τους Φοιτητικούς Συλλόγους

Κατηγορία: 

Το Μ.Α.Σ. (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) ακριβώς την ώρα που καταγγέλλει όλες ανεξαιρέτως τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις για τη συνέργειά τους στον «εκφυλισμό» και τη «διάλυση» των περισσότερων συλλόγων, ακριβώς την ώρα που επικαλείται την αναγκαιότητα οργάνωσης και ενεργοποίησης των φοιτητών, ετοιμάζεται να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στους Φοιτητικούς Συλλόγους, χτύπημα το οποίο ακόμη δεν επέφεραν ούτε καν η ΔΑΠ ή η ΠΑΣΠ: Με προσχήματα που δεν αντέχουν στην στοιχειωδέστερη κριτική, το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές (πρωτίστως στις σχολές που έχει δύναμη) να «αναλάβουν οι ίδιοι» τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ ζητά από κάθε Σύλλογο χωριστά να ορίσει ημερομηνία για τις δικές του κάλπες.

Πίσω από την λογοκοπία, την επίφαση δημοκρατίας και αγωνιστικότητας, κρύβεται ο κίνδυνος να στηθούν σε κάθε σχολή περισσότερες από μία κάλπες (μία από το ΜΑΣ, και μία τουλάχιστον από τους υπόλοιπους), και σε περισσότερες από μία ημέρες. Το σχέδιο του ΜΑΣ στην πράξη οδηγεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές σε δίλημμα για το αν και σε ποια απ’ όλες τις εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να συμμετάσχουν. Στην πραγματικότητα, η κίνηση αυτή του ΜΑΣ αποδιοργανώνει και κατακερματίζει τις προϋποθέσεις ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του περί του αντιθέτου.

Βέβαια, από το βήμα του Ριζοσπάστη το ΜΑΣ θριαμβολογεί για την απόφαση του Συλλόγου Σπουδαστών Μουσικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Κρήτης να διοργανώσει ξεχωριστά εκλογές στις 11 Μαΐου, τη στιγμή κατά την οποία οι υπόλοιπες παρατάξεις φέρονται να έχουν συμφωνήσει για διεξαγωγή φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, πανελλαδικά, στις 18 Μαΐου. Όμως η γνωστή διασπαστική πολιτική του ΚΚΕ, και η αντίληψή του ότι είναι ο μοναδικός φορέας αγώνων, οδηγεί σήμερα με μαθηματική ακρίβεια τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους στο χείλος της διάσπασης, της διαίρεσης, του μαρασμού τους.

Αν το ΜΑΣ είχε καημό για τη δημοκρατική οργάνωση και ενδυνάμωση των Συλλόγων (και όχι για τη δική του ισχυροποίηση), τότε δεν θα το βλέπαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να αποχωρεί επιδεικτικά από τις συνελεύσεις Σχολών, κάθε φορά που καταλάβαινε ότι δεν θα «περνούσε» η δική του απόφαση.

Αν το ΜΑΣ είχε καημό για την ενεργοποίηση και αφύπνιση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, δεν θα συνεργούσε όλη την προηγούμενη περίοδο στη διάλυσή τους. Η ΠΚΣ πρωτοστάτησε επί σειρά ετών στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις (με πρώτο μάλιστα πάντα συνομιλητή της τη …ΔΑΠ) για τις υποκριτικές απόπειρες διεξαγωγής Πανσπουδαστικών Συνεδρίων· σήμερα το ΜΑΣ έχει το θράσος να καταγγέλλει τις παραταξιακές «παραμαζώξεις», στις οποίες συμμετείχε πρωταγωνιστικά μέχρι χτες!

Η «Πορεία» καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να καταδικάσουν τις λογικές που θέτουν σε κίνδυνο τους (ενιαίους ακόμη) Συλλόγους Φοιτητών. Να καταγγείλουν τις διαιρετικές, διασπαστικές πρακτικές, οι οποίες μάλιστα οργανώνονται στο όνομα της ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, και οποίες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο φθορά και απαξίωση στο σύνολο της αριστεράς.

Να αγωνιστούμε:

 

  • Για την αναδιοργάνωση των φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων. Ενωτικά, συλλογικά, όχι διασπαστικά!
  • Για όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος δημοκρατικά και αντιγραφειοκρατικά. Όχι στα όργανα που θα δρουν αποσπασμένα, σε αντίθεση με τις διαθέσεις των φοιτητών-σπουδαστών και σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.
  • Για μαζικές, δημοκρατικές Συνελεύσεις στις Σχολές και για την επανενεργοποίηση των εκλεγμένων σ’ αυτές Δ. Σ.
  • Για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικών Συνεδρίων. Τα συνέδρια αυτά είναι εξουσιοδοτημένα και οφείλουν να αναδείξουν τα ανώτερα όργανα συντονισμού των φοιτητών και των σπουδαστών πανελλαδικά, δηλαδή την Ε.Φ.Ε.Ε. και την Ε.Σ.Ε.Ε. (Πραξικοπηματικά, η σύνθεση των οργάνων αυτών παραμένει ως είχε από το 1995, λόγω της αντιδημοκρατικής διάλυσης των συνεδρίων, με την συνεργία ή ανοχή πολλών παρατάξεων).
  • Για Ε.Φ.Ε.Ε. και Ε.Σ.Ε.Ε. δραστήριες και αντιγραφειοκρατικές, στο πλευρό του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.
  • Για φοιτητικό κίνημα ζωντανό, οργανωμένο, συνειδητοποιημένο πολιτικά, αγωνιστικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, έτοιμο να παλέψει για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και των σπουδαστών.
  • Υπέρ της ελεύθερης, δημοκρατικής, ανεμπόδιστης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης όλων των παρατάξεων, απολύτως ενάντια όμως στις αντιλήψεις εκείνες που οδηγούν σε μετατροπή των συλλόγων σε κομματοκρατούμενα παραρτήματα, υποσκάπτοντας έτσι τη λειτουργία τους, αποδυναμώνοντας, απομαζικοποιώντας, διαλύοντας στην πράξη τους συλλόγους.

Διαβάστε επίσης