Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές απαιτούν συνδιαχείριση στο Αιγαίο και "φύλαξη των συνόρων"

Στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, την Κυριακή 29/11, πάντα με φόντο τη νέα κατάσταση πανικού και τρομολαγνείας που διαμορφώνεται σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, αποφασίστηκαν νέα μέτρα ενάντια στους πρόσφυγες, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας.

Αναμφισβήτητα, η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία αποβλέπει σε ευρύτερους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και αξιοποιείται, όχι μόνο για την «επίλυση» του προσφυγικού, δρομολογώντας επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό μας. Η ΕΕ υπόσχεται το σταδιακό ξεπάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, τη χαλάρωση των θεωρήσεων για τη διέλευση Τούρκων πολιτών, την οικονομική ενίσχυση με 3 δις ευρώ προκειμένου η Τουρκία να εμποδίσει αποτελεσματικά, δηλαδή να καταστείλει και να εγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Να σημειώσουμε ότι από πλευράς ΕΕ, που αυτοχαρακτηρίζεται ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, δεν θίγεται το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν που δολοφονεί δημοκράτες και αγωνιστές, καταπνίγει άγρια διαδηλώσεις, εξοντώνει τους Κούρδους, φιμώνει τον Τύπο, φυλακίζει αντικαθεστωτικούς δημοσιογράφους. Ούτε καν διερευνούν τα αλισβερίσια της Άγκυρας με τον ISIS, τον υπ’ αριθμό έναν -υποτίθεται- εχθρό της Δύσης. Αρκεί να δεσμευτεί η Τουρκία, με τα αντίστοιχα ανταλλάγματα, ότι θα στοιβάζονται στο δικό της έδαφος εκατομμύρια απελπισμένοι, ώστε οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ανενόχλητοι να κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς στη Συρία. Ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα έθεσε θέμα συνεργασίας με την Τουρκία, αντιθέτως με σθένος υποστηρίζει την πολύτιμη συμβολή της στο προσφυγικό και την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Πριν τη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Βαλς, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να εισέλθουν άλλοι πρόσφυγες στην ΕΕ, επικαλούμενος και την κατάσταση στη Γαλλία, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας, Φινλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Ελλάδας, όπου συζητήθηκε ειδικό σχέδιο διαλογής και εγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή ασκούνται πολύπλευρες και σκληρές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, δίνονται τελεσίγραφα επειδή καθυστερεί στην υλοποίηση των μέτρων που απαιτεί η ΕΕ, με τα οποία έχει ευθυγραμμιστεί η κυβέρνηση. Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στο Διεθνή Τύπο, ενώ «διέρρευσε» και εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα απειλείται με διετή αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν, αν μέχρι τις 17 Δεκέμβρη δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ και δεν έχει υλοποιήσει τις «υποχρεώσεις» της.

Πρόκειται ξεκάθαρα για εκβιαστικό τελεσίγραφο, που ανεξάρτητα αν προσπαθεί να το υποτιμήσει, ψελλίζοντας η κυβέρνηση, δια μέσου δηλώσεων των εκπροσώπων της, αναφέρεται σε δεσμεύσεις της χώρας μας που είχαν ήδη συμφωνηθεί από τον Οκτώβριο στη Σύνοδο, όπου συμμετείχαν χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Και παρά τους εσωτερικούς λεονταρισμούς, οι ξένοι επικυρίαρχοι απαιτούν από τους ντόπιους οσφυοκάμπτες άμεσα μέτρα. Παράλληλα και παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, ο Ντάισεμπλουμ ανακινεί ζητήματα για τη δημιουργία μιας μίνι ζώνης Σένγκεν που θα συμπεριλαμβάνει τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και θα αποβάλλει τα κράτη-παρίες όπως η Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει για το άνοιγμα τουλάχιστον πέντε στρατοπέδων στην ελληνική επικράτεια, όπου κάτω από τις προσταγές ευρωπαίων αξιωματούχων (της Frontex, της Europol) θα στοιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες περιμένοντας το ξεδιάλεγμά τους, από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς καταγραφής και ταυτοποίησης, μια πιθανή μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα της ΕΕ ή την απέλασή τους. Μέχρι τότε θα κρατούνται σε ομηρεία. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Ρούτε, σχολίασε κυνικά ότι οι 50.000 πρόσφυγες που δεσμεύτηκε να «φιλοξενεί» σε κέντρα η ελληνική κυβέρνηση είναι μικρός αριθμός, θα έπρεπε στην Ελλάδα να παραμένουν τουλάχιστον 100.000. Τόσο απλά.

Αιχμή, ωστόσο, των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα, είναι η φύλαξη των συνόρων -θαλάσσιων και χερσαίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, στην παραχώρηση καταρχήν της διαχείρισης των θαλάσσιων συνόρων σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή/συνοριοφυλακή που θα έχει τον πρώτο λόγο στο συντονισμό των επιχειρήσεων απόκρουσης, στην παραίτηση δηλαδή από κυριαρχικά δικαιώματα, η φρόνιμη και υπάκουη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκβιάζεται ασφυκτικά από τους «εταίρους» και απειλείται με αποβολή από τη Σένγκεν. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Φάινμαν, αναφερόμενος στις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου, είπε «συμφωνήσαμε ότι τα μήκους 14.000 χιλιομέτρων σύνορα ακτών προς την Ελλάδα θα διασφαλιστούν από κοινού» και πρόσθεσε ότι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ γίνεται σίγουρα απλούστερη σε συνεργασία με τους γείτονες». Ο Γκι Φερχόφστατ, απαξιώνοντας πλήρως την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι «Δεν είναι δυνατόν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν να μοιάζουν με ελβετικό τυρί.

Αν η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Σένγκεν, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τη βοήθεια της Ε.Ε.». Λίγο καιρό πριν σε συνέδριο εργοδοτών η Μέρκελ, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας και επανερχόμενη στο ζήτημα των κυκλωμάτων διακινητών που υποτίθεται ότι δρουν ανεξέλεγκτα, τόνιζε ότι «δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος που σε μια στενή λωρίδα νερού μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κυριαρχούν οι διακινητές και όχι μια νόμιμη κατάσταση». Οι πιέσεις της ΕΕ ανοίγουν το δρόμο για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και την παγίωση γκρίζων ζωνών, ενισχύοντας τις τουρκικές βλέψεις και κουρελιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Το αποκρουστικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού φρουρίου, αναδεικνύει η απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη, στην Ειδομένη. Χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική και την Ασία έχουν εγκλωβιστεί εδώ και μέρες σε πανάθλιες συνθήκες, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να επιτρέπει τη διέλευση μόνο Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών, αποκλείοντας όλους τους υπόλοιπους. Μια απόφαση που στηρίζει ο σκληρός ευρωπαϊκός πυρήνας γιατί αποτρέπει την είσοδο στις ισχυρές χώρες. Οι άνθρωποι παραμένουν αβοήθητοι σε συνθήκες εξαθλίωσης στα σύνορα, δέχονται επιθέσεις από δυνάμεις καταστολής της ΠΓΔΜ, κάθε φορά που επιχειρούν να σπάσουν τον αποκλεισμό, ενώ βάσει της διάκρισης σε εθνικότητες πυροδοτείται διαρκώς η ένταση. Ήδη ένας Μαροκινός έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να περάσει τα σύνορα. Τελικά οι μετανάστες θα μεταφερθούν πίσω στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη διαμονή τους. Η εξέλιξη αυτή, με δεδομένο ότι υψώνονται διαρκώς φραγμοί και κλειστά σύνορα στο δρόμο από την Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια, θα έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να παγιδευτούν στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, αξιοποιείται από την ΕΕ για να εντείνει τις πιέσεις και να θέσει ζήτημα ανικανότητας διαχείρισης και των χερσαίων συνόρων με την ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα εγκλωβίζεται στην Ελλάδα.

Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, υπέβαλε αίτημα ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή ζήτησε την ενίσχυση της συνδρομής της Frontex και τη διεύρυνση των επιχειρήσεών της στην Ειδομένη και τα νησιά του Αιγαίου. Είναι πέρα από προφανές ότι οι ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σαν σκουπίδια που δεν θέλουν στην αυλή τους. Μέχρι στιγμής με την ενεργοποίηση σκληρών αντιμεταναστευτικών μέτρων έχουν αποκλείσει τους μετανάστες από τη δυνατότητα εγκατάστασης σε ευρωπαϊκό έδαφος, αναθεωρώντας τη λίστα των «ασφαλών» χωρών, νομιμοποιώντας το δικαίωμα των ισχυρών χωρών να προχωρούν σε απελάσεις, ενισχύοντας τη δυνατότητα στις χώρες των Βαλκανίων να παρεμποδίζουν την είσοδο σε μετανάστες.

Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών στη Συρία δεν πρόκειται να ανακόψουν το κύμα των προσφύγων, το οποίο αντιθέτως θα διογκωθεί. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην ΕΕ, μέσα στο 2015, το 30% των πνιγμένων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιδιά. Αλλά η εποχή που οι ηγέτες της ΕΕ παρίσταναν τους συντετριμμένους ανθρωπιστές, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο κοντά στη Λαμπεντούζα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Γρήγορα πέταξαν τη μάσκα του ανθρωπισμού και έκαναν κουρελόχαρτο τις όποιες διακηρύξεις περί προστασίας των προσφύγων, αποκαλύπτοντας τα δόντια τους και τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτού του μορφώματος, της ΕΕ, που η κυβέρνηση Τσίπρα επιμένει να το εξωραΐζει μιλώντας για Ευρώπη των λαών. Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, παρά τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, έχουν ξεκάθαρη προτεραιότητα την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. Στη βάση αυτή διαμορφώνεται η ανθρωποκτόνα ατζέντα της ΕΕ.

Ψάχνουν τρόπους για να τερματίσουν τη μαζική ροή προσφύγων, να ρυθμίσουν τη στρόφιγγα ώστε καθαρά πια με όρους σκλαβοπάζαρου να δέχονται αυτούς που θέλουν, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας για φτηνό εργατικό δυναμικό. Αυτό εξυπηρετεί κυρίως τη Γερμανία που πιέζει για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο προϋποθέτει πιο ασφυκτικούς ελέγχους στις προσφυγικές ροές, στρατόπεδα συγκέντρωσης (ή κατ’ ευφημισμό hotspots) και δρακόντεια φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Τείχη, φράκτες, συρματοπλέγματα, άθλιες συνθήκες αποκλεισμού, δυνάμεις καταστολής και δακρυγόνα σε σύνορα ερμητικά κλειστά, απωθήσεις και πνιγμοί στη Μεσόγειο, ακροδεξιά και ρατσιστικά παραληρήματα απέναντι στους πρόσφυγες, αυτή είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης