Ο γνωστός "μονόδρομος" υποταγής στους ξένους δυνάστες

Σε εξέλιξη είναι η περίφημη τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιδεικνύουν τη συνήθη άκαμπτη στάση υποβάλλοντας στην εξευτελιστική διαδικασία του ελέγχου, της σιδηράς πειθαρχίας και υποταγής τους υπουργούς της κυ­βέρ­νησης Α. Σαμαρά. Όλα δείχνουν πως το κλίμα αυ­τό, έντασης και αβεβαιότητας, πιέσεων και εκβιασμών, που συντηρείται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία από το Σεπτέμβριο, δε θα λήξει μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου ώστε να εκταμιευθεί, τώρα και στο σύνολο, η δόση των 10 περίπου δις ευρώ. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές απαιτούν από τους εγχώριους υποτακτικούς τους άμεση και πειθήνια εφαρμογή των δεκάδων μνημονιακών «δράσεων» που έχουν συμφωνηθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί και απαιτούν τη δρομολόγηση μιας σειράς νέων αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων, με την περιβόητη «εργαλειοθήκη» των 329(!) αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ να επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη.

Η κυβέρνηση Α. Σαμαρά, εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου, παριστάνει τη σκληρά διαπραγματευόμενη θέτοντας, υποτίθεται, κόκκινες γραμμές και πασχίζει να αποσπάσει, τουλάχιστον, από τους δανειστές μια «δήλωση επαρκούς προόδου». Παράλληλα, επιχειρεί να αναβαπτίσει και να αναθερμάνει την προπαγανδιστική επιχείρηση «επιτυχιών», επιστρατεύοντας -δίπλα στον «άθλο» του πρωτογενούς πλεονάσματος και τα φληναφήματα για το τέλος της εποχής των μνημονίων και της τρόικας και για τις προοπτικές ανάπτυξης και εξόδου στις αγορές- ακόμη και τα ενδεχόμενα κοιτάσματα (αν, όταν, και εφόσον) των υδρογονανθράκων προεξοφλώντας, μάλιστα, έσοδα 150 δις ευρώ! Ακατάσχετη ψευδολογία και απίστευτες φαιδρότητες μιας παραπαίουσας κυβέρνησης, στην εναγώνια προσπάθειά της –μέσα από τη συστηματική παραπλάνηση και εξαπάτηση του λαού- να ενισχύσει τη δοκιμαζόμενη συνοχή της και να παρατείνει την απειλούμενη επιβίωσή της.
Βέβαιο είναι ότι, μετά τις εκλογές, ένα νέο «πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης», με όλα τα συμπαρομαρτούντα νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα παρουσιαστεί -από τους ιμπεριαλιστές και την εγχώρια ολιγαρχία- ως η «νέα σωτηρία» της χώρας και του λαού και η όποια κυβέρνηση με την όποια σύνθεση θα συνεχίσει την αντιλαϊκή επέλαση, ακολουθώντας πειθήνια το γνωστό «μονόδρομο» της υποταγής στους ιμπεριαλιστές δανειστές-δυνάστες.

Διαβάστε επίσης