Ο μύθος των ΜΕΘ...

meth

Με την έναρξη του νέου λόκ ντάουν, παρατηρήθηκε μια αλλαγή σε επίπεδο δηλώσεων από στελέχη του υπουργείου υγείας, όσον αφορά την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) της χώρας μας.
Έτσι, από το “θωρακισμένο ΕΣΥ” του Κικίλια στις αρχές την πανδημίας φτάσαμε στην παραδοχή -στα ΜΜΕ, στις 3/11- ότι “δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις που έχουμε”.

Γι’ αυτό λοιπόν και τα νέα μέτρα. Για να αντέξει το ΕΣΥ και οι εφεδρείες του στο νέο δεύτερο σφοδρό αυτό κύμα κορονοϊού, όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται από τους λοιμωξιολόγους και υιοθετείται πιστά από την κυβέρνηση. Που όλοι τους παίρνουν γραμμή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος έχει καταντήσει πεδίο ανταγωνισμών, συμφερόντων, σκανδάλων και αντιπαραθέσεων μεταξύ Κίνας και Αμερικής στο επίπεδο αυτό.

Κάθε καταστολή θέλει και τον διεθνή οργανισμό της, που θα δώσει κύρος και αξιοπιστία στα εγκλήματα που θα διαπραχθούν. Ό,τι είναι το ΝΑΤΟ για τον πόλεμο είναι ο ΠΟΥ για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αυτοί λοιπόν που επιτρέπουν χιλιάδες θανάτους παγκόσμια από απλές ασθένειες -όπως πχ γαστρεντερίτιδα που θερίζει την Αφρική- που για πατέντες φαρμάκων και εμβολίων των εταιριών αφήνουν κόσμο να πεθαίνει για να προασπιστούν κέρδη, αυτοί είναι που εισηγούνται στις κυβερνήσεις τη σωτηρία μας από τον κορονοϊό, ελέγχοντας ταυτόχρονα την πληροφόρηση. Και οι κυβερνήσεις μας, αυτές που μας εξυγιάνανε άπειρες φορές, που μας φορτώσαν μνημόνια και ψέματα υποθηκεύοντας τη χώρα μας και τους κατοίκους της, αυτοί τώρα -τα ίδια θλιβερά δωσίλογα ανδρείκελα- παρουσιάζονται ως η υπεύθυνη δύναμη που θα μας σώσει. Και η σωτηρία μας λοιπόν περιλαμβάνει έναν νέο εγκλεισμό μας.

Ας δούμε λοιπόν με ατομική ευθύνη τη σωτηρία που για άλλη μια φορά μας προσφέρουν, ξεκινώντας από τα απλά:

- Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν γίνει περίπου 2εκ. Τεστ, με το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας να έχει χονδρικά ελεγχθεί. Δηλαδή, δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα του ιού δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς ισχύει στον γενικό πληθυσμό, πώς διαμορφώνονται με σχετική ακρίβεια οι δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας και άρα ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ή όχι. Το πιο απλό αίτημα για μαζικά τεστ σε όλους δεν έχει γίνει ακόμα πράξη.

 - Ανάλογα με τα τέστ που γίνονται, αυξάνονται και τα κρούσματα. Κατά τη θερινή περίοδο όπου επιτράπηκε ο τουρισμός και μάλιστα από χώρες που είχαν πολλούς θανάτους από covid, τα τεστ που έγιναν ήταν λίγα, άρα λίγα και τα κρούσματα. Σε όσες περιπτώσεις αυτά έγιναν, βρέθηκαν δεκάδες θετικά κρούσματα, ιδίως σε μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα και έντονα τουριστικές περιοχές. Βέβαια, όλα αυτά τα περιστατικά αποσιωπήθηκαν για να μην επηρεαστεί η ήδη αναιμική τουριστική σεζόν. Τι αποτελέσματα θα είχαμε το καλοκαίρι αν γινόντουσαν μαζικά τεστ; Γιατί οι λοιμωξιολόγοι το καλοκαίρι εξαφανίστηκαν και μόλις χειμώνιασε πήραν πάλι την επιτελική θέση τους δίπλα στην κυβέρνηση;\

- Τα Ελληνικά νοσοκομεία είναι έτοιμα να καταρρεύσουν επειδή ολόκληρα τμήματά τους εκχωρούνται άρον άρον, προσχηματικά και χωρίς ουσιαστικό σχέδιο, παραδομένα από τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, στη μάχη για τον covid. Το 80% της δραστηριότητας των ελληνικών νοσοκομείων, αυτών που τα ρήμαξε η διαχρονική εφαρμογή των μνημονίων, διοχετεύεται στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Καρδιολογικές μονάδες γίνονται ΜΕΘ, Παθολογικές κλινικές καταργούνται για να μετατραπούν σε κλινικές covid με τις υπόλοιπες κατηγορίες ασθενών να συμπιέζονται και να συνωστίζονται εσφαλμένα και επικίνδυνα σε ολοένα και λιγότερα εναπομείναντα κρεβάτια χωρίς διάκριση. Χειρουργεία αναστέλλονται, χημειοθεραπείες δυσχεραίνονται, τακτική παρακολούθηση σε άλλες κατηγορίες χρόνιων ασθενών διαταράσσεται, ηλικιωμένοι εγκαταλείπονται σε ιδιωτικά γηροκομεία-αποθήκες κλπ. Αυτά είναι οι άμεσες συνέπειες.

- Στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό μπαίνουν επίσης 160 Κέντρα Υγείας της χώρας (!!),  που οι γιατροί τους ωστόσο μετακινήθηκαν στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Στον τόπο μας, το υποβαθμισμένο (όπως όλα) Κέντρο Υγείας Ευδήλου με 2 ειδικευμένους γιατρούς (από τους 9 που προβλέπονται) και με εφημερίες επιπέδου περιφερειακού ιατρείου με μόνο αγροτικό γιατρό χωρίς επιμελητή  το μισό σχεδόν μήνα, χωρίς ακτινολογικό και πλήρως εξοπλισμένο μικροβιολογικό εργαστήριο, ρίχνεται και αυτό στη μάχη κάνοντας τέστ για covid που το αποτέλεσμά τους όμως χρειάζεται 3 μέρες για να βγει, οπότε αρκετοί ασθενείς αναγκάζονται τελικά να έρχονται στο νοσοκομείο στον Άγιο.

- Όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο εγκληματικός εμπαιγμός από κυβέρνηση-ΜΜΕ σπάει τα κοντέρ θράσους, ψεύδους και ωμού κυνισμού. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα: Με τα ήδη υπάρχοντα κρεβάτια των πολύπαθων νοσοκομείων του ΕΣΥ, προβλέπονται θεσμικά 3.500 κλίνες ΜΕΘ που φυσικά δεν έχουμε. Στην συνέντευξη τύπου του υφυπ. Υγείας στις 3/11 μάθαμε πως τη δεδομένη στιγμή διαθέτουμε 997 (πληρότητα 70% ) – τα 331 εξ αυτών για covid (πληρότητα 63%). Ενάμιση μήνα πριν, στις 21/9, σε δηλώσεις του κου Κικίλια, οι κλίνες ήταν 941, δηλαδή 56 λιγότερες. Αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει πως έγιναν στο ίδιο χρονικό διάστημα οι αναγκαίες προσλήψεις για να στελεχωθούν όπως πρέπει αυτά τα 56 επιπλέον κρεβάτια, δηλαδή περίπου 494 νοσοκόμες (9 νοσηλεύτριες ανά κρεβάτι για 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο ανελλιπώς) και καμιά 80αριά γιατροί των σχετικών ειδικοτήτων δηλαδή αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, παθολόγοι και καρδιολόγοι κατά κύριο λόγο (μίνιμουμ 5 γιατροί ανά ΜΕΘ 4 κρεβατιών). Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έτσι, με βάση τις ίδιες τους τις δηλώσεις, σε ενάμιση μήνα έχουμε 56 επιπλέον κρεβάτια χωρίς όμως το επιπλέον αναγκαίο προσωπικό για να είναι λειτουργικά τα κρεβάτια αυτά (αυτό αποσιωπάται).

Στο σημείο αυτό βρίσκεται η αλήθεια που αποκρύπτουν, όχι μόνο γι’ αυτόν τον μήνα, αλλά για όλο το 10μηνο της πανδημίας: πως ό,τι κρεβάτι ΜΕΘ συστάθηκε στο ΕΣΥ στις μέρες της πανδημίας έγινε εκ των έσω, από τις σάρκες των ήδη υπαρχόντων αποδεκατισμένων υποδομών και του ίδιου προσωπικού (γι’ αυτό άλλωστε κόβουν και πάλι τις άδειες στους υγειονομικούς), και όχι με την αναγκαία και ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, με αποτέλεσμα -λόγω της αυξημένης κίνησης από την πανδημία- το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όρια των αντοχών του, θέτοντας σε κίνδυνο ΑΜΕΣΑ ανθρώπινες ζωές.

Και πώς να θωρακιστεί το ΕΣΥ, όταν τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

1. Με το ξέσπασμα της πανδημίας βρισκόμασταν τρίτοι από το τέλος ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε κλίνες ΜΕΘ. Πώς γίνεται να ξεχάσουμε ότι οι υγειονομικοί κατάγγελναν πως ένα κρεβάτι εντατικής ήταν ήδη δυσεύρετο σε περιόδους προ πανδημίας; Η εμπειρία από το νοσοκομείο μας στην Ικαρία που διακομίζει βαριά περιστατικά σε νοσοκομεία της Αθήνας καθόλα τα χρόνια είναι πλούσια από αυτή τη διαπίστωση. Πέρυσι το χειμώνα, προ πανδημίας, είχαμε -με βάση καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ- 50 ασθενείς να περιμένουν κρεβάτι ΜΕΘ! Αυτό δεν συνιστά αποκλεισμό ή «επιλογή ασθενών», όπως λένε, για την εισαγωγή στις ΜΕΘ;

2. Υπάρχει όριο δαπανών 1,5 δισ. στα νοσοκομεία, παγωμένο στο ίδιο ύψος τα τελευταία χρόνια -παρά την πανδημία- και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να είναι 1δισ. ευρώ στα τέλη του Απρίλη. Με την υπάρχουσα οικονομική ασφυξία παρατηρούνται ελλείψεις σε μέσα/υποδομές και στη συντήρησή τους, ενώ κατά καιρούς δεν πληρώθηκαν μισθοί, νυχτερινά και αργίες σε συμβασιούχους υπαλλήλους.

3. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 7,5%. Δηλαδή δεν υπάρχει φράγκο για τις επιπλέον μαζικές, αναγκαίες προσλήψεις που απαιτούνται για να θωρακιστούν πραγματικά τα νοσοκομεία.

4. Οι ΜΕΘ είναι αυτοτελή τμήματα των νοσοκομείων και λειτουργούν με διεθνή στά­νταρ. Μόνο για το διπλασιασμό των κρεβατιών ΜΕΘ (από 565 προ πανδημίας στο στόχο των 1130), προκειμένου να λειτουργήσουν γι’ αυτό που προορίζονται και όχι για αποθήκη μελλοθάνατων, απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 5085 νοσηλευτριών ΜΕΘ και 705 γιατρών ΜΕΘ κατά αποκλειστικότητα!! Την ίδια στιγμή, με απύθμενο θράσος, κόντρα σε κάθε κοινή λογική και με βιασμό της ίδιας της πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην υγεία, ο υπουργός υγείας αυτοεπαίρεται ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες το σύστημα υγείας ενισχύθηκε(!!), έχουν διπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ και έχουν προσληφθεί 7.000 στελέχη(!) γενικά σε υγειονομικό προσωπικό. Δήλωσε επίσης πως κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για πρόσληψη 300 γιατρών για ΜΕΘ, οι 200 από προηγούμενες(!!) προκηρύξεις θέσεων προηγούμενων ετών και μόλις 100 καινούργιες! Για τέτοια θωράκιση και κυβερνητικά αντανακλαστικά 10 μήνες μετά μιλάμε!! Με άλλα λόγια, οι 7000 προσλήψεις που έγιναν ως τώρα (συμβασιούχοι οι περισσότεροι και διαφόρων παραϊατρικών ειδικοτήτων) θα έπρεπε να διοχετευτούν μόνο για τις ΜΕΘ και όχι για να μπαλώσουν τα αμπάλωτα στα άδεια από προσωπικό δημόσια νοσοκομεία, όπως στην πραγματικότητα έγινε. Όσο για το ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ, οι 300 προσλήψεις που θα γίνουν -όταν γίνουν- δε θα καλύπτουν ούτε στο 50% τον ουσιαστικό διπλασιασμό των κρεβατιών ΜΕΘ, παρά μόνο θα βελτιώσουν ελάχιστα τη λειτουργία αυτών που ήδη υπάρχουν. Πρέπει να γίνει καθαρό πως οι υπάρχουσες ΜΕΘ στελεχώθηκαν με μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας (πχ οι 25 γιατροί νοσοκομείων της Αθήνας προς το νοσ/μείο “Σωτηρία” όπου θα “λειτουργήσουν” τα 50 κρεβάτια που δώρισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο).

5. Στο ΕΣΥ, ήδη προ πανδημίας, υπάρχουν περίπου 45.000 κενές θέσεις μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού και χιλιάδες κενές θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Ολόκληρες μονάδες και τμήματα κλείνουν ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν δεν υπήρχαν οι 15.000 περίπου συμβασιούχοι κάθε ταχύτητας, να μπαλώνουν -σε καθεστώς χρόνιας ομηρίας- τα υπάρχοντα κενά, η κατάσταση θα ήταν τραγική και χωρίς μια πανδημία.

6. Ανομολόγητος στόχος -πίσω από τα ψέματα για “θωρακισμένο ΕΣΥ”, “πρώτα ο άρρωστος” και άλλα κουραφέξαλα- βρίσκεται η παράδοση του ΕΣΥ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αφού λοιπόν δεν το χρηματοδοτεί το δημόσιο, ας ξεπουληθεί. Τα παραδείγματα άφθονα: προωθείται με νομοσχέδιο η ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ με τη δυνατότητα πλέον στις ιδιωτικές ασφαλιστικές να βάζουν χέρι στα αποθεματικά και τις επιχορηγήσεις του οργανισμού˙ με τροπολογία επιτρέπεται σε ιδιώτες γιατρούς να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ˙ το νοσοκομείο Κομοτηνής μετατράπηκε σε ιδιωτικού δικαίου˙ προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων αντί για μόνιμους˙ θεσμοθέτηση των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) με ολόκληρα τμήματα/υπηρεσίες να εκχωρούνται σε ιδιώτες˙ αύξηση 100% του νοσηλίου σε ιδιωτική ΜΕΘ˙ δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές να αυξάνουν 40% τα κρεβάτια τους χωρίς να αυξάνουν το προσωπικό τους (!!) κ.ά. Όλα αυτά τα εξόφθαλμα και σκανδαλώδη  αποδεικνύουν τις προθέσεις τους να αφήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας στην τύχη του και εμάς -ανεξαρτήτως αν υπάρχει πανδημία ή όχι- στην αβεβαιότητα και το θάνατο.

Πρακτικά, για εμάς στην Ικαρία, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση και με το πολύπαθο νοσοκομείο μας να ρίχνεται και αυτό στη μάχη, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός καθώς:

1. Από τους 2 αναισθησιολόγους μένουμε με έναν λόγω της μετάθεσης συναδέλφου.
2. Ο ένας εκ των δύο παθολόγων θα παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους το προσεχές διάστημα και χωρίς την άμεση κάλυψή του, θα υπονομευτεί η λειτουργία της παθολογικής κλινικής.
3. Έχουμε μείνει με έναν καρδιολόγο, έναν γυναικολόγο και μία ακτινολόγο, με τον αξονικό τομογράφο να σκονίζεται κάτω από τις κορδέλες των εγκαινίων και τη μονάδα τεχνητού νεφρού ακόμα να δρομολογείται.
4. Σε περίπτωση διασωλήνωσης ασθενών δεν θα μπορεί να διεξαχθεί έκτακτο ή τακτικό χειρουργείο γιατί θα βρίσκεται σε χρήση ο αναπνευστήρας του χειρουργείου.
5. Ένα βαρύ περιστατικό στην Ικαρία, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης πληρότητας που παρατηρείται στις ΜΕΘ πανελλαδικά, πιθανότατα θα παραμείνει και ενδεχόμενα θα πεθάνει εδώ, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για περιστατικά ΜΕΘ.

Με βάση τα παραπάνω, το νέο λόκ ντάουν και όλα τα επιβαλλόμενα περιοριστικά μέτρα, την κακή χρήση μαζικά της μάσκας και των αντισηπτικών, τους παραλογισμούς των λοιμωξιολόγων περί μη μετάδοσης του ιού σε μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά. πολλά που απαριθμούμε καθημερινά στις μεταξύ μας συζητήσεις, τελικά, αφήνουν την πεποίθηση πως όχι μόνο δε μας προστατεύουν από την πανδημία, αλλά είναι επικίνδυνα, αναποτελεσματικά και θέτουν τις ζωές μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο, από τη στιγμή που δεν συμβαδίζουν με τον μοναδικό ουσιαστικό όρο που είναι η πραγματική ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Και να ακολουθήσουν η πραγματική ενίσχυση με υποδομές και προσωπικό στα γηροκομεία και την πρόνοια, ο διορισμός διπλάσιων εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν τμήματα με λίγους μαθητές, η λειτουργία ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας και αντιπαράθεσης, έξω από μαγαζιά όπως ο ΠΟΥ ή από  υπαλλήλους των ιδιωτικών συμφερόντων που είναι οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία τους.

Οι συνθήκες νοσηλείας έτσι όπως διαμορφώνονται είναι επικίνδυνες, τόσο για ασθενείς όσο και για προσωπικό. Αν εκτιναχθούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ή επεκταθεί ο κορονοϊός εντός νοσοκομείων, αυτό θα γίνει λόγω τις επικινδυνότητας του ιού ή λόγω της εγκληματικής υποστελέχωσης, όπως χρόνια τώρα έχουν αποδείξει διεθνείς μελέτες και στατιστικές; Τι θα απογίνουν όσοι πρέπει άμεσα να χειρουργηθούν από τη στιγμή που πανελλαδικά αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία; Ποια θα είναι η τύχη χρονίων πασχόντων, καρκινοπαθών και ψυχιατρικών ασθενών, από τη στιγμή που διαταράσσεται ή και διακόπτεται η τακτική παρακολούθηση και θεραπεία τους λόγω πανδημίας; Ποιος ασχολείται με την άνοδο της συχνότητας ψυχικών νοσημάτων και της χρήσης ουσιών και ήπιων ηρεμιστικών κατά τους μήνες της πανδημίας; Ξεχνάμε ότι το στρες πυροδοτεί νοσήματα στο γενικό πληθυσμό, από απλά δερματικά μέχρι καρκίνο και έμφραγμα; Η ανεργία και η ανασφάλεια είναι ή όχι παράγοντες νοσηρότητας και θνητότητας;

Οφείλουμε συνεπώς να έχουμε ξεκάθαρο πως οι εφαρμοζόμενες πολιτικές όχι μόνο δεν μας προστατεύουν από τον κορονοϊό αλλά, αντίθετα, θα οδηγήσουν στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας μέσω και των άλλων συνεπειών που συνεπιφέρουν.

Για όλους εμάς, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να καταδικάσουμε το κλίμα τρόμου που χρησιμοποιείται για να μπει γύψος στην κοινωνία με όχημα την πανδημία. Έχουμε κάθε λόγο να καταδικάσουμε τους περιορισμούς, γιατί είναι αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι.

Να αποκαλύψουμε ότι πίσω από όλη την ιστορία της πανδημίας υπάρχει μια ολοένα και διογκούμενη οικονομική κρίση που το κυβερνητικό αφήγημα λέει πως πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, όπως χαρακτηριστικά τόνιζε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του όταν βγαίναμε από την πρώτη καραντίνα. Δηλαδή, όχι μόνο να την φορτωθούμε πάλι εμείς, αλλά να μείνουμε κι απροστάτευτοι.

Γιατί δεν μπορούμε να ακούμε ότι ενώ θα αγοράζουμε όπλα, αεροπλάνα και φρεγάτες, ενώ θα προσλαμβάνονται 15.000 μόνιμα στελέχη στις ένοπλες δυνάμεις, δεν θα έχουμε παράλληλα τη δυνατότητα -εν μέσω πανδημίας- να ανοίγουμε ΜΕΘ και να προσλαμβάνουμε υγειονομικό προσωπικό.

Γιατί δεν μπορούμε να δεχόμαστε αμάσητο ότι, από τα 73 δισ. «οικονομική ενίσχυση» που λαμβάνει η χώρα μας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, δεν θα δώσουν δεκάρα τσακιστή για τη δημόσια υγεία. Αν τα 50 κρεβάτια που δώρισε η Ελληνική Βουλή κόστισαν 8 εκατομμύρια ευρώ, με αυτά τα δισ. που μας «επιχορηγεί» η ΕΕ, έστω και με ένα τμήμα τους, θα χτίζαμε και δεύτερο ΕΣΥ.

Γιατί δεν μπορούμε να ακούμε τον Κικίλια να μας λέει σε δελτίο τύπου στις 21/9 πως για το συνωστισμό στα νοσοκομεία φταίνε οι θετικοί σε κορονοϊό μετανάστες που ζουν στοιβαγμένοι στα σπίτια τους και ακολούθως συρρέουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Κατά τα άλλα “χάρηκε” και αυτός με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής...

Έχουμε κάθε λόγο συνεπώς να βγούμε ανοιχτά, καταγγέλλοντας τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Γιατί ο εχθρός μπορεί να είναι α­όρατος -όταν αναφερόμαστε σε ιό- αλλά οι συνέπειες των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης με πρόσχημα την πανδημία είναι κάτι παραπάνω από ορατές.

Όσο μένουμε στα σπίτια μας δε θα έχουμε κοινωνική πολιτική.      

Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις/δράσεις που θα ανακοινωθούν!

Σωτήρης Δρούλιας, γενικός γιατρός του Νοσοκομείου Ικαρίας, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στην «Πυξίδα», αριστερή εφημερίδα της Ικαρίας

Διαβάστε επίσης